9 mai în Republica Moldova: ciocnire între ”Ziua Victoriei” și ”Ziua Europei”

Republica Moldova sărbătoreşte pe 9 mai 70 de ani de la victoria asupra fascismului, aşa cum s-a angajat prin „Hotărârea statelor-membre CSI privind pregătirile pentru sărbătorirea jubileului de 70 de ani de la Biruinţa poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, semnată (din partea Moldovei) pe 5 decembrie 2012, la Aşhabad, de către premierul de atunci al Republicii Moldova, Vlad Filat.

Republica Moldova nu va fi reprezentată la parada militară de la Moscova de 9 mai

Niciun militar şi niciun oficial al Armatei Naţionale a Moldovei nu participă la parada militară de la Moscova, Chişinăul ignorând invitaţia Rusiei. Nici preşedintele Nicolae Timofti nu va participa la ceremoniile organizate la Moscova. El a anunţat că preferă să marcheze această dată „alături de veteranii din ţară”. Totuşi autorităţile moldovene au aprobat câteva documente vizând această aniversare în care este utilizată terminologia sovietică (de exemplu: „victoria poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei”). Ziua de 9 mai împarte societatea moldovenească în două părţi aproape egale: unii sărbătoresc „Ziua Victoriei”, alţii – „Ziua Europei”.

 2015 – „Anul veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial”

Recent, Parlamentul de la Chişinău a proclamat 2015 „Anul veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial”. Decizia a fost adoptată cu voturile PCRM, PLDM şi PD. Deşi denumirea iniţială era „Pentru apărarea Patriei”, în final aceasta a fost înlocuită cu sintagma „veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial”. „Înlocuirea sintagmei «Marele Război pentru Apărarea Patriei» cu «cel de-al Doilea Război Mondial» şi faptul că decoraţiile se fac nu numai pentru participanţii la război din partea Uniunii Sovietice, dar pentru toţi veteranii, inclusiv pentru soldaţii Armatei Române, este un pas înainte făcut de către Republica Moldova în instituirea unei percepţii noi, de pe poziţiile interesului nostru naţional”, susţine istoricul Anatol Ţăranu. 

În 1944, locuitorii dintre Prut şi Nistru au fost mobilizaţi de două ori: mai întâi în armata română, după care în armata sovietică. Unii au ales să lupte până la capăt sub steag românesc, alţii – marea majoritate – au revenit acasă din garnizoanele din România, iar de aici au fost trimişi pe front în calitate de ostaşi sovietici.

Ziua Europei marcată la Chișinău, Bălți și Cahul

În același context, în câteva instituții de învățământ din Chișinău, Cahul și chiar Bălți, Ambasada României din Republica Moldova va marca Ziua Europei.

”La Liceul Mihai Eminescu, vom avea un spectacol muzical, urmând ca să desfășurăm la Liceul ”Ioan Vodă” și Liceul ”Ion Creangă” mese rotunde, discuții cu elevii despre Uniunea Europeană. Pe data de 20 mai, tot în marja Zilei Europei va fi ”Ziua Europei-seara Filmului Românesc”, cu proiecții ale filmelor ”Nunta Mută” și Funeralii Fericite ale maestrului Horațiu Mălăiele”, a declarat Consulul general al României la Cahul, Anca Corfu.
România este unul dintre cei mai puternici susținători ai Republicii Moldova în calea spre dezvoltare și apropiere de Uniunea Europeană, a mai declarat Anca Corfu, potrivit căreia, cu sprijinul financiar al României la Cahul au fost reparate mai multe grădinițe și urmează să fie construit sediul teatrului “Bogdan Petriceicu Haşdeu”.

După dezmembrarea URSS în 1991 şi preocupată de sprijinul politic şi economic al Vestului, inclusiv al Germaniei, nici Moscova lui Boris Elţin nu a mai acordat multă importanță celebrării Victoriei din Marele Război pentru Apărarea Patriei. Politica lui Vladimir Putin – de refacere a visului imperial rusesc – este însă perfect ilustrată de grandoarea defilărilor care au loc de fiecare 9 Mai la Kremlin.

sursa: timpul.md, jurnal.md, digi24.ro

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password