Analiză NG: Republica Moldova fuge de influența Rusiei
După alegerile locale din Republica Moldova s-a constatat o răsturnare de situație: rezultatele sondajelor publicate anterior nu și-au demonstrat veridicitatea, transmite publicația rusă Nezavisimaia Gazeta. Victoria unui primar pro-european la Chișinău confirmă dezamăgirea cetățenilor moldoveni în Uniunea Vamală.
Chișinăul, în care trăiește o treime din populația țării, a ales un primar pro-european, membru al Partidului Liberal, dar nu pe candidatul pro-rus, al Partidului Socialiștilor. Anterior, pentru aceeași orientare pro-europeană au votat și satele din țară. Republica Moldova a ieșit de sub influența Rusiei, mizând pe relații egale, de vecinătate atât cu Rusia, cât și cu Uniunea Europeană, a declarat liderul Partidului Popular Socialist, Victor Stepaniuc.
„Rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin din capitală au demonstrat iarăși că factorul geopolitic are o mare influență asupra deciziei alegătorilor” – a comentat Veaceslav Berbec, expert la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, potrivit portalului NOI.md. Conform declarațiilor analistului, în pofida faptului că mulți alegători au fost dezamăgiți de activitatea candidatului Dorin Chirtoacă au votat pentru el din nou – pentru a preveni venirea la primaria Chișinău a reprezentantului socialiștilor, Zinaida Greceanîi.
Când spui socialist, alegătorii din Republica Moldova se gândesc la Moscova. În toamna anului trecut, aparițiile liderului Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, alături de Vladimir Putin la Moscova i-a ajutat pe socialiști să ajungă cea mai mare fracțiune din Parlament. Totuși, la alegerile locale, alegătorii și-au schimbat preferințele. Satele au ales partidele proeuropene, iar UTA Găgăuzia, care nu demult i-a susţinut pe socialişti, s-a reorientat spre Partidul Nostru al lui Renato Usatîi – milionar cu afaceri în Rusia. Potrivit „NG”, aceste rezultate ar fi o surpriză pentru politologi, dar şi pentru întreaga populaţie a republicii.
Politologul Andrei Andrievski amintește că diferite sondaje de opinie publică au arătat că 60-70% și chiar 80% din populație era pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală. „Cred că aceste alegeri au pus punct întrebării cu cine este populația Republicii Moldova. Da, încă mulți ani vor fi politicieni care vor critica Uniunea Europeană și vor pleda pentru o apropiere de Rusia. Acest lucru este firesc. Dar cu certitudine pot spune că aceste partide și acești oameni politici nu vor guverna Republica Moldova nici la nivel local, nici la nivel național.”
Pentru ca imaginea să fie și mai clară amintim că zona rurala a votat cu democrații și liberal-democrații (pro-europeni), iar orașele – cu partidul lui Renato Usatîi. Socialiștii (pro-rusi), care erau considerați un „schimb al comuniștilor”, şi-au pierdut aproape tot electoratul şi nu au demonstrat rezultatul așteptat.
„Socialiștii au comis greșeala construind programul electoral pe o paralelă cu trecutul sovietic, în favoarea acestuia din urmă. Asta a jucat împotriva lor. Ca și constanta opoziție a Rusiei față de Uniunea Europeană. Cetățenii moldoveni erau deja dezamagiți în UE, pentru că au înțeles că acolo nu le vor fi cumpărate toate produsele, după ce Rusia a stabilit interdicții. Totuși speranța că piața rusească își va redeschide porțile pentru legumele și fructele moldoveneși nu s-a confirmat, deși socialiștii au promis acest lucru”, afirma Victor Stepaniuc.
Surpriza campaniei electorale a fost victoria partidului lui Renato Usatîi – Partidul Nostru – care a fost ales primar în Bălți, oraș numit capitala de nord a Republicii Moldova. Datorita lui Usatîi, „Partidul Nostru” a obținut majoritatea orașelor și centrelor raionale ale republicii.
Cea de-a doua surpriză a fost rezultatul Partidul Democrat, care a dat cel mai mare număr de primari în sate, deși, în ultima perioada, încrederea cetățenilor scăzuse considerabil față de acest partid.
Un alt rezultat neașteptat este cel al Partidului Comunist: cu un an în urmă avea aproximativ jumătate din electoratul țării, iar astazi este cel mai mare perdant.
Și, desigur, Chișinăul, care a demonstrat că țara se schimbă, iar cetățenii moldoveni nu mai vor să aibă „un frate mai mare”.
0 Comments