AoLeu și văleLeu! Probleme în Paradisul Infractorilor de la DNLeuA Galați! Pleacă la pensie procuroarea Leu, cu trei ghiulele legate de-un piciorLeu: diletantism/amatorism, aroganță și obrăznicie (ca să nu-i spunem chiar țicneală)
Dacă e vorba de plecare, la DNLeuA teritorială Galați-Brăila-Vrancea apare o dilemă mare
Nuuu!, nu e cea cu cât de Mare este vraful de dosare nerezolvate. Nu e nici dilema porcoiului de dosare trecute definitiv pe linia moartă a sertarelor cu comenzi politice sau cea a grămezii de dosare epuizate prin nelucrare/impostură și cu achitare 100% prin prescriere la termen. Dilema forte a momentului la DNA Galați este cine dintre aghiotanții și sinecuriștii pripășiți la Structură va avea de acum înainte grijă de cioporul de pisici aciuat în curtea DNA.
E jale, ce se va alege oare de săraca haită de pisici, protejată până acum de madam procuror șef Leu, la pachet cu înjosirea și umilirea subordonaților și a jandarmilor din stabilimentul de pe str. Sindicatelor? Nu e glumă, e chestie de responsabilizare, bre! Ceata pisicească, ce aproape că figura în fișa postului pentru personalul DNA, era/este? o chestie ce ar putea figura în Raportul de Bilanț de la Centru.
Nici chiuiturile și hăhăiala de la chiulabale lăbărțate, care răzbătea deseori din birourile DNA cu ferestre deschise (căldură mare, ce naiba!) spre str. Sindicatelor, nu vor mai înveseli trecătorii pe sub ferestrele Structurii teritoriale DNA pe trei județe.
Mare pierdere, cum se mai poate odihni cetățeanul contributor la bugetul DNA, știindu-i triști și neconsolați pe bieții procurori, satisfăcuți doar în procent de 100% comoditate și lene? Se putea mai mult, dacă insistau cu (ne)lucrarea dosarelor.
Direcția Galați a lui madam Procuror șef de Structură Teritorială Mihaela Leu putea recidiva cu lovituri năprasnice de achitări în dosarele improvizate, cu procente de 125-150%. Cu oarece focusare, putea bate chiar recordul de lene combinată cu aflatul în treabă (păi, alții cum pot, de exemplu 293% rată de eșec la DNA Pitești! în anul 2023).
Ar fi fost ultima șansă a carierei de amarnică mediocritate a procurorului șef de DNA Teritorial Galați, Mihaela Leu. Noroc că de data asta (2023) ținta fu ratată, DNA Galați bifând la capitolul rată de „eșece” doar un obscur 33, 33 %.
Se presupune că prăbușită moralmente și extenuată fizicește, copleșită de răspunderile doborâtoare ale scăderii procentelor de ratare a inculpărilor, într-un scurt dar hotărât puseu de oportunism feroce și vorace, lui madam procuror verișoară de Primar de Galați (alintat Ionuț Betonuț Pucheanu) îi veni să se pensioneaze special și definitiv, la frumoasa vârstă de 47 de ani.
Cam în 7 zile, decizia de pensionare va deveni realitate și pensia de procuror șef verde (sau roșu?) îi va fi cât salariul nesimțit de indexat, ba poate chiar mai nesimțită decât atât (în anul 2022, pe când achita infractori cu duiumul de 100%, încasa 262.785 lei anual, deci aproximativ 22.000 lei pe lună).
A devenit cunoscută la nivel național pentru stilul mizerabil în care a „nelucrat” dosarele de corupție pe trei județe (Galați, Brăila, Vrancea), și a perplexat prin procentele de achitare a infractorilor (ba 100%, ba 125%).
Se întâmpla în aceeași Românie abject de aberantă, în același timp în care la DNA Iași și DNA Constanța au fost rate de achitări de 2,63%, cu 38 de inculpați judecați și doar unul achitat în fiecare caz, în același timp în care la DNA Craiova s-a înregistrat o rată de achitări de 0%, cu toți cei 38 de inculpați condamnați). Atât s-a putut! La ei s-a nimerit să să fie echipe de procurori care au produs cele mai relevante dosare de contracorupție
Mihaela Leu a prestat servicii de procuror milos 25 de ani și două luni, începând din 1 ianuarie 1999. A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Ovidius din Constanța în 1997, a început să lucreze ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, a ajuns prim-procuror adjunct, apoi a avansat/cățărat (din 2011 până în octombrie 2015) procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.
Este gestionara unui record de țicneală procurărească, ce face penibilă existența unei Direcții Regionale de Anticorupție: din 21 de inculpați judecați în 2022 (11 cu rechizitoriu și 11 cu acord de recunoaștere a vinovăției) au fost achitați toți, inclusiv cei trimiși în instanță în anii anteriori!
Și uite-așa, sunt duse zilele de glorie ale chermezelor cu ferestre deschise, ale punerii la treabă a jandarmilor și personalului din dotarea Serviciului în serviciul cioporului de pisici din curtea DNA Galați. Ce mai, e groasă, măi cetățene!
Adio lălăială, adio NUP-ăreală! Fără madam procuror aproape pensionabilă Leu, este posibil/previzibil că brandul bine cunoscut al DNA Galați – „Raiul Infractorilor și Bucuria Borfașilor”- să se ducă pe pustiile și paraginile strălucite din orice ungher și gang ale Orașului Roșu veșnic PSD-ist Galați.
Cu siguranță, astfel de problemuțe existențiale nu au figurat pe ordinea de zi a Bilanțului pe care l-a făcut și prezentat zilele trecute structura națională a DNA, condusă de șeful cel mare, Marius Voineag.
Foarte probabil, nici despre înlocuitorul lui madam Mihaela Leu nu s-a discutat la Bilanț.
Ar putea fi propus înlocuitor clientul Mădălin Năvodaru, adus prin criterii de cumetrie de partid de la DIICOT Brăila, cel care hărțuiește ziariștii de la DeBrăila? Poate fi tot un judiciarist de la Brăila? Să se fi răzgândit procurorul Getty-Gabriela Popescu, cadru didactic universitar? Precis nu poate fi Coșniță Marinela, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, este și ea oportun și special pensionată, cu cerere către CSM. Deci, cine să fie noul naș de DNA Teritorial Galați? Doar Marele Naș (nașul clasării dosarului de plagiat al lui Nicu Ciucă?!) Marius Voineag știe! Cităm: „Dacă ne concentrăm eforturile pe obiectivele DNA, putem crea un cerc virtuos în cadrul instituției, care include și asigurarea efectului disuasiv real al muncii noastre, ne motivează prin faptul că avem oportunitatea, etc. Mulțumesc întregii echipe DNA. Știu că a fost o perioadă dificilă, cu schimbări care pot avea uneori un caracter disruptiv, dar care au fost necesare pentru a crește… ”
Mda, curat și adânc disruptiv și disuasiv!
Pentru cunoscători, un studiu de caz: cum e să faci cerere de informații publice la DNA Galați și să constați că DNLeuA Galați este un fel de miliție de cartier și intimidează „făcătorii” de presă
Ghidați de Ghidul de bune practici al relației dintre DNA și mass-media, am încercat marea DNA cu degetul de presă activă, iluzionându-ne că DNA Galați știe de principiul transparenței și comunicarea proactivă dintre DNA Galați și mass-media. Constatare brută: Nu știe!
Știind că în aprilie 2023, DNA Galați a început „cercetarea” sesizării făcute de un grup de fermieri (contrariați de somnolența autorităților în cazul distrugerilor din sistemului de irigații, de către FOUAI Câmpia Covurlui), am cerut câteva informații de interes public, conform Legii transparenței.
Era momentul care adunase în dreptul gestionarului de la FOUAI Câmpia Covurlui o distrugere masivă a stației SRP 1 Vânători, prin berbec de apă (octombrie 2021), o recepție cel puțin forțată și dubioasă a unei „modernizări” cu fonduri UE, la aceeași stație (mai 2023) și o incendiere a cablurilor de alimentare a stației (iulie 2023).
Era timpul ca DNA Galați să faciliteze accesul jurnaliștilor și implicit a cetățenilor la datele de esență ale cazului reprezentat de deficiențele și distrugerile repetate produse de-a lungul anilor la Stația de repompare SRP 1 Vânători și în întreg sistemul de irigații „Câmpia Covurlui”, nu?
Ei aș! și-au spus cei de la DNA. Cetățenii întreabă (via muncitorii de presă), DNA Structura teritorială Galați nu răspunde provocatorilor!
Și totuși, aveți un progres al investigațiilor, elemente noi care să elimine suspiciunile de fraudă și distrugere a infrastructurii de irigații?
Se confirmă elementele prezentate în sesizarea plină de elemente incriminatorii ale fermierului Enachi Spiru? Dar progresele în cercetarea și incriminarea celor responsabili de starea sinistră a sistemului de irigații, prezentată de Raportul Comisiei Avrămescu, întocmit prin Ordin al Prefectului Județului Galați, în anul 2020?
Dar fentele și amânările de lucrări cu finanțare europeană, comise de grupul de firme din Galați care recidivează specific și în lucrările de la Eforie? Sunt aceste posibile delicte și infracțiuni financiare de natură să fie investigate/cercetate și de procurorii DNA Galați?
Se va uza de portița introdusă în Ghid, cea a „constrângerilor negative ce pot fi invocate, pentru a eluda/neglija dreptul de acces la informațiile de mare interes public, privind gestionarea de fonduri europene de milioane de euro?
Răspuns indirect: Da! Peste măsură! Pentru DNA Galați, ziua trece, leafa mare și grasă merge, procurorii cu drag muncesc la insinuări, ironii, amenințări și golăneli rudimentare!
Puțin le-a păsat/le pasă procurorilor și polițiștilor judiciari de la DNA ST Galați de starea de dezolare și dezamăgire a cetățeanului contributor la bugetul național, ce vede ineficiența și delăsarea la care se pretează tagma procurorilor din Parchete și Direcții „Anticorupție”.
O deplasare a redactorilor „Alternativa-fără mogul” la sediul DNA Galați a risipit orice speranță. Ziaristul intrat în sediu DNA este un fel de suspect-infractor, pasat de procurorul (i)responsabil cu relațiile publice către un fel de „milițian” de serviciu (comisarul șef de poliție Dan Crassas), care uzează de miștocăreală, amenințare și ironizare a cererii de informații publice.
Prin modul în care conduce discuția (agresiv și diversionist), pare purtătorul de cuvânt al celor care au făcut subiectul articolelor din Alternativa-fără mogul. Prima diversiune: ziaristul este autorul sesizării către DNA! Probe? A identificat IP-ul! (diversiune țicnită, de amator, o prostie cu pretenții);
A doua țicneală: expertiza din proiect e bună, veritabilă, neschimbată, deși chiar expertul din proiect a recunoscut că montarea unei pompe subdimensionate este reală, la SRP1 Vânători este montată doar o pompă „de avarie”, de câți bani (sifonați) au avut; forțează agresiv cunoașterea unor detalii din proiect, deși sunt doar aparențe;
Insistă pe faptul că nu avem surse prea bune, că suntem în eroare… Încearcă să convingă jurnalistul că delictele semnalate sunt „normale”(flagrant!- intrarea în legalitate a „infractorilor”s-a produs după apariția textelor de presă?!!).
Capitol special- polițistul Dan Crassas de la DNA pare avocatul furibund al fostului director FTIF Galați, Petre Bărceanu
Ce spune ofițerul de poliție Dan Crassas? Spune că Petre Bărceanu, alintat „groparul căruțaș al sistemului de irigații Câmpia Covurlui” nu se regăsește cu nimic în prăduirile cuprinse în Raportul Comisiei Avrămescu, precizează că pompele revopsite lipsă la apel erau într-adevăr în curtea lui Bărceanu, dar ca să nu fie furate peste iarnă (!), insistă că Bărceanu nu a semnat recepții de lucrări ca președinte de OUAI, pe când era și director la FTIF, e convins că nu a fost niciodată președinte de OUAI, e doar Șef Serviciu la FTIF, etc. (irefutabil contrazis de facsimilul PV-ului de recepție din 2016, publicat deja în www.faramogul.ro). Toate acestea extrase dintr-o logoree plină de reproșuri și ironii, aberantă, precipitată, agitată, insinuantă…
A urmat proba de curată insolență-obrăznicie, turnată în răspunsul la cererea de informații, cităm: „Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele: Pentru a permite formularea unui răspuns, în conformitate cu dispozițiile art. 6 alin. 3 lit. b) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă rugăm să ne precizați care sunt informațiile concrete referitoare la activitatea Direcției Naționale Anticorupție pe care le doriți a vă fi furnizate”(!!?).
Și elucubrația obrăzniciei în funcția publică continuă cu următorul pasaj: „În situația în care dețineți date despre săvârșirea vreunei infracțiuni de corupție, vă rugăm să ne sesizați, cu precizarea că, pentru a putea fi luată în considerare, orice sesizare trebuie să cuprindă obligatoriu anumite elemente, așa cum sunt prevăzute în Codul de procedură penală, la articolul 289 și la articolul 290, respectiv: numele și prenumele, datele de identificare (adresă, CNP), indicarea făptuitorului, dacă este cunoscut, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, indicarea mijloacelor de probă, data și semnătura”.
Cu alte cuvinte, hai, bă ziariștilor, puneți-vă la treabă, dați toate datele și cercetările la mandea de la DNA, și…, ușcheala, că avem treabă! Dar, atenție! Dacă nu au nume și prenume de infractor, adresa , CNP-ul, ID-ul, IP-ul și parola de la email, nu se pune, se cheamă că ați muncit degeaba!
Și dacă muncitorul de presă cuprins de frenezia justițiarismului vrea detalii despre cum avansează procedurile, DNA ST Galați îl lovește cu cotul în coaste, ca la bâza: „Procedura din cursul urmăririi penale este nepublică, art. 62 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 republicată.”
Cum spune DNA despre bunele practici în relația cu presa, deci cu cetățeanul?: „Activitatea de comunicare a Direcției Naționale Anticoruptie este fundamentată pe următoarele principii: transparența actului juridic, accesul fără discriminare al reprezentanților media la informațiile de interes public, respectarea drepturilor persoanelor implicate în cauză și desfășurarea fără obstacole a procesului penal în vederea înfăptuirii actului de justiție”.
PS: Umblă ca o fantomă o veste nașparlie, cum că din ce în ce și cât pe ce, se pare că tot o femeie va prelua responsabilitățile de la DNA Structura Galați-Brăila-Vrancea, o colegă de liceu al șefului Marius Voineag, de la DNA de Centru. Să fie iarăși procurorul prost potrivit la postul nepotrivit?
Precedentele comise de șefe și procuroare de la DNA și Parchetele din Galați (Diana Alexandru, Mihaela Agheniței, Dorina Ivașcu, Veronica Dumitrache, Mihaela Leu) au dus buhul comodității și neseriozității (deseori al imposturii în profesie) de la Parchetele și DNA Galați la nivelul național-umilitor insuportabil.
Notăm în viteză stilul senzual-sexual în care procurorul-șef de la Parchetul Tribunalului Galați, Veronica Dumitrache era concubina lui Pintilie Ion, zis Țăranul, interlop notoriu în Tecuci și singurul arestat în dosarul permiselor false și cică simultan îl „acuza” de zor; amintim și dedicarea cu care procurorul DNA Dorina Ivașcu l-a decuplat de la familie și funcție pe un ofițer de poliție; punem la dosarul profesional-senzorial al doamnelor procuror de la Galați și aplecarea intrinsecă a procuroarei Mihaela Agheniței către zburdalnicul și amarnicul avocat -infractor imobiliar Mihail Boldea.
PS 2: Ultima oră! Oripilați de numirea de procuror șef la Structura Constanța a DNA, făcută de Marele Naș de la DNA de Centru – Marius Voineag, procurorii de la DNA Constanța au demisionat în grup.
Cu siguranță, o astfel de oripilare de groază nu va fi semnalată după numirea procurorului șef de la DNA-ST Galați. Nu vom auzi – fatalitate – nici de o operațiune magnifică, cu infractori prinși cu portbagajul plin cu sacoșe cu bani (trăiască nașu Oprică!), cu care „ungeau” canalele de irigații, să curgă apa mai ușor, chiar și la deal (trăiască nașu Chiriță!).
Nici n-ar avea cum, cu juma de procuror șef călare pe juma de echipă de procurori și polițiști tip „iepure șchiop”. Poate cel mult vor fi mici frecușuri, pe tema programării serviciilor de hrănit adunătura de pisici din dotarea DNA.
Ha, ha, ha, ce ne plac glumele noastre țicnite!
Vasilache Silviu28 Posts
0 Comments