Campionatul Mondial de Cultură Generală 2019 a fost, antrenamentele continuă și la Galați
S-a încheiat şi Ediţia 2019 a Campionatului de Cultură Generală, cortina se coboară încet-încet, iar spectatorii, ei înşişi actorii principali din „piesă”, trag propriile învăţăminte de la acest eveniment anual mondial, care se desfăşoară în prima sâmbătă a lunii iunie, începând cu anul 2003. Este momentul să punem și accentul de patriotism local adecvat Campionatului: Galații au fost și în acest an unul din cele două centre din România (alături de București) care au organizat Campionatul Culturii.
Numărul celor „curajoşi” în a-şi măsura cunoştinţele a fost 36, din care de la Galați au concurat 9 persoane. Specificaţie necesară: doi dintre participanţi au concurat în alte locaţii din lume!
Rezultatele parţiale, conform https://www.worldquizzing.com/results/, ne arată punctaje care mai de care mai diverse printre cei 2.655 participanţi din peste 35 de ţări organizatoare, de la locul I (cu 171 puncte din 210 posibile – peste 81%!), obţinut de Olav Bjortomt din Anglia, până la ultimul – 1 punct obţinut de liberianul James Birr.
În România, prima ediţie a avut loc în 2012, iar primul concurs la Galaţi a fost organizat în 2014. Gălăţenii noştri inimoşi ocupă pe plan mondial locuri onorabile, primele trei locuri la Galaţi încadrându-se pe locurile 10, 11 şi 15 naţionale, respectiv 770, 788 şi 1129 pe plan mondial.
Deşi ar părea modeste aceste locuri, în realitate acestea sunt mai mult decât bune, fiind cunoscut faptul că gradul de dificultate al acestui tip de concurs este unul ridicat şi că numărul localurilor de quizzing în România nu este prea mare! Deci, fatalitate, baza de selecţie mică își face simțite efectele și în această competiție.
Performerul ediţiei gălăţene 2019 a fost (ca şi la Campionatul Naţional De Cultură Generală desfăşurat în luna februarie a.c.) dl. Marcian Istrate, cu 82 puncte obţinute, dintr-un total de 89 răspunsuri (runda cea mai slabă s-a scăzut, contând însă la departajarea concurenţilor, runda cea mai slabă cu punctajul cel mai mare dând prima poziţie la scorul general).
Dar asta nu înseamnă că nu merită apreciat efortul tuturor celor care, timp de 120 de minute, au încercat să răspundă la cât mai multe dintre cele 240 întrebări (disponibile în lb. engleză, dar şi traduse în lb. română), câte 30 din opt domenii standard (istorie, cultură, media, ştiinţă, lifestyle, divertisment, mapamond şi sport), într-un interval de numai două ore, cu 30 de minute de pauză la jumătatea întrecerii. Întrebările sunt de tipul „cine ştie răspunde”, neexistând variante de răspuns, ca la emisiunile televizate asemănătoare. Fiecare concurent are dreptul de a nu i se lua în considerare prestaţia la cea mai slabă dintre cele opt categorii. Astfel, se punctează, practic, răspunsurile la numai 210 întrebări.
În lume, au primit anul acesta drept de organizare 72 de oraşe, din 35 de ţări.
Ca și la celelalte ediții anterioare, trebuie remarcată prestația de excelență a „arbitrului” ediţiei din acest an – reprezentant WQC2019 – Laurenţiu Vasile.
„Sperăm ca la ediţiile viitoare să avem cât mai mulţi concurenţi, astfel încât, cine ştie?, să apară un gălăţean printre primii 10 clasaţi pe tabloul WQC-2020 sau WQC-2021! Mulţumiri din partea WQC 2019 responsabilului local gazdei noastre binevoitoare de mult timp, Daily Pub!” a spus arbitrul Laurenţiu Vasile.
„Pentru cei care vor să-şi antreneze mintea într-un mod distractiv şi concurenţial, inclusiv pentru campionatele naţionale şi mondiale viitoare, anunţăm că în fiecare joi, de la ora 19, la Daily Pub (locaţia CM 2019) are loc o ediţie de quizz, ediţie anunţată cu o săptămână înainte pe pagina de FB Game of Trivia”, completează Laurențiu Vasile.
Ediţia gălăţeană de anul trecut, la care au participat 19 concurenţi, a fost câştigată de Mihai Frunză, cu 82 de răspunsuri corecte din 210 posibile. La nivel naţional, s-a impus Mihai Alexandru Ilioaia, cu 102 puncte, învingătorul de la Galaţi clasându-se pe locul 7. Primul în lume a fost anglo-suedezul Olav Bjortomt, cu nu mai puţin de 164 de răspunsuri exacte din 210.
PS: Întrebările sunt formulate de o echipă internaţională a asociaţiei World Quizzing Championships, cu sediul la Londra.
Înscrierile se fac pe pagina de Facebook a evenimentului, „Campionatul Mondial de Quiz 2019”. Întrebările şi răspunsurile la WQC -2019 se pot achiziţiona doar de la deţinătorul drepturilor, https://www.worldquizzing.com/.
Vasilache Silviu28 Posts
0 Comments