Centenarul Marii Uniri continuă să fie celebrat la Galați – 100 de ani înapoi în viitor

 

Ciclul de conferințe „Cum s-a creat România” a programat la Lapidarium „Familia regală  si Marea Unire”

În 30 octombrie 2018, ora 17.00, s-a produs un eveniment de excepție, susținut de un profesor dedicat istoriei de semnificații profunde. Invitatul Direcţiei Judeţeane pentru Cultură Galaţi a completat fericit seria de conferințe publice numite „Cum s-a creat Romania”, prezentând secvențele istorice înalte ale devenirii României, în vâltoarea prăbușirii unei lumi a imperiilor și a nașterii națiunilor.

De această dată, tocmai de la Craiova, profesorul universitar doctor habilitat, Sorin Liviu Damean, decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității din Craiova, a prezentat unui numeros și divers public gălățean câteva repere despre „Familia regală și Marea Unire”. Accesul publicului la eveniment a fost liber, înregistrându-se o participare de excelență, poate și ca efect a unui ambient generos, oferit de spațiul primitor de la Muzeul de istorie.

Expunerea profesorului Sorin Liviu Damean a pus câteva dintre accentele care definesc contribuția Familiei regale la construirea României Moderne, începând de la moartea regelui Carol I și desemnarea ca prinț moștenitor a lui Ferdinand. Simbolistica desemnării lui Ferdinand a fost pusă în evidență: moștenitor al unei dinastii originară de la izvoarele Dunării, născut într-un castel cu 365 de camere, provenind dintr-o familie regală cu o istorie de 1000 de ani, care la venirea sa în România a declarat: „Voi fi un bun român!”, iar la angajarea României în Războiul contra Germaniei, țara sa de origine, a spus: „M-am înfrânt pe mine însumi!”, referindu-se poate și la faptul că fratele său lupta în armata germană.

Detalieri inedite ale luptelor din Transilvania, ale retragerii Casei Regale la Iași și ale susținerii frontului la Mărășești au fost extrase de profesorul Damean din Jurnalul Reginei Maria. A fost accentuată extraordinarea viziune politică a Regelui Ferdinand, care n-a ratificat niciodată pacea separată cu Germania și a trimis armata până la Budapesta, pentru a salva Europa de pericolul Republicii Bolșevice maghiare. Conferința s-a terminat cu vizionarea unor documente foto colorizate, ce surprind secvențe din viața Casei Regale în timpul Marelui Război, ce au culminat cu intrarea Casei Regale în București, la 1 decembrie 1918 și apoi încoronarea, în 1922.

Proiectul iniţiat de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi, intitulat „Cum s-a creat România”, constă într-un ciclu de conferinţe pe această temă, fiind finanţat de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Colocviu științific – „România 100. Memorie și identitate națională”

Pe data de 2 noiembrie 2018,  Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați a organizat Colocviul științific „România 100. Memorie și identitate națională”, dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri.
Au prezentat comunicări istorici din România și Republica Moldova și au fost evocate momentele importante care au favorizat realizarea unirii provinciilor Basarabia, Bucovina și Transilvania cu România.

Din program:
 
Dr. Ion NEGREI
Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova
Declaraţia de Unire a Republicii Democratice Moldoveneşti cu România, 27 martie 1918
 
Dr. Octavian ŢÎCU
Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova
Basarabia între cele două uniri (27 martie – 27 noiembrie 1918): instituirea administraţiei româneşti şi dificultăţile reîntregirii
 
Prof. univ. dr. Ion ŞIŞCANU
Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova / Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi
Abordarea Actului Unirii Basarabiei cu România în documentele oficiale sovietice, 1918–1940
 
Conf. dr. Cristian SANDACHE
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi
Istoricul C. A. Macartney – despre Ungaria, România, Transilvania
 
Prof. univ. dr. Arthur TULUŞ
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi
Redescoperirea memorialisticii de război. Cazul jurnalelor lui Cezar Uncescu şi Mihail Văgăonescu
 
Prof. univ. dr. Constantin ARDELEANU
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi
Aproape de Patrie – Nicolae Petrescu şi Marea Unire
 
Prof. univ. dr. Silviu LUPAŞCU
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi
D. Ollănescu-Ascanio, Paul Morand: Expoziţia universală de la Paris (1900)
 

 

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password