Continuă marșul sovietic prin țara noastră, se împrăștie curentul european, sunt disipate valorile naționale…
Studenții basarabeni Ruxandra Podlisnic și Dumitru Rusu fac predicții pentru viitorul trecutului prezent în Basarabia
Reporter: Se depun sedimente și în vâltoarea politică din Republica Moldova, alegerile parlamentare au trecut, necunoscutele rămân, Basarabia rămâne cu inima în vest, cu picioarele în est și cu sufletul în raiul URSS.
Ruxandra Podlisnic: Rezultatul alegerilor ne vorbește despre doi vectori opuși. Basarabenii încă își caută identitatea iar curentul european rezistă prin cele trei partide de dreapta, care susțin o coaliție proeuropeană. Sunt însă condiții noi, create de procentele mari obținute de socialiștii lui Igor Dodon. În nord, dar și în centru, procentele socialiștilor sunt de 50% sau chiar de 80%. S-a întâmplat, chiar dacă în multe sate sau orașe au fost investiții cu bani europeni. S-au făcut proiecte pentru învățământ, pentru
apeducte, pentru sănătate, și totuși avem aceste rezultate. Mulți se întreabă care este problema de fapt.
Reporter: Victoria forțelor proeuropene este o victorie a la Pirus!?
R.P.: Nu au câștigat partidele de stânga, cât este mai degrabă o victorie a țarului de la Kremlin. Socialiștii au câștigat voturi prin distribuirea fotografiei lui Putin.
Rep.: Facem o parafrază sinistră: votanții lui Iohannis și-au luat țara înapoi, deci în Republica Moldova Putin ia Basarabia înapoi?
Dumitru Rusu: A fost o campanie bazată pe lozinci, pe înscenare de strategii de manipulare a societății,distrăgând atenția de la problemele economice ale țării. Au fost lozinci care insinuau identitatea europeană sau cea- mai mult sau mai puțin -sovietică. Cetățenii trebuiau să aleagă între est și vest și nu o platformă politică consistentă, cu un program închegat, cu viziune guvernamentală. Campania s-a bazat pe lozinci, vest-est, uniunea Vamală sau Uniunea Europeană. Mesajele au fost foarte dure, țara este în pericol, riscăm să pierdem Republica Moldova definitiv…Putin nu a uitat de Republica Moldova, deși nu este buricul geostrategic al Pământului. Putin și-a rezervat elemente de siguranță. Igor Dodon pus în parlament nu va sta cu steaua lui în frunte, ci va fi consiliat de cei mai buni consilieri de la Moscova, mereu va primi bani de acolo, va fi alimentat cu strategii, deci nu ne putem aștepta la soluții de guvernare, ci la sarcini de rezolvat, prin fax.
Rep.: Nu este Republica Moldova buricul geostrategiei, dar buricul combinațiilor politice tot este. Mă refer la diferența fragilă de 1-2% dintre stânga prorusă și dreapta proeuropeană.
D.R.: Procentajul este bun acum, e vorba de 55 de mandate provest contra 46 mandate pro Rusia.Nu este însă o proporție confortabilă, mai ales că partidele proeuropene au avut niște ași în mânecă. Ca să nu dea voie partidelor de stânga să ia un procent împunător. Vorbesc aici de strategia Partidului Comunist Reformator, care are aceeași denumire prescurtată cu cea a PCRM-Partidul Comuniștilor. E și aceeași siglă…Proeuropenii, care au format acest partid clonă, se puteau trezi cu Partidul Reformatorilor în Parlament, deoarece avea 5,98%. Noroc că a scăzut în timpul numărătorii, s-a numărat din nord spre sud. Renato Usatîi este și el un buric, mai degrabă o făcătură…
R.P.: …a țarului de la Kremlin.
D.R.: Da, numai că politicienii noștri au reușit să gestioneze în timp real chestiunea asta și s-o întoarcă în favoarea lor. În ajunul alegerilor, acesta a fost exclus din alegeri, pe motiv că nu avea declarate 8 milioane de lei, adică 500 000 de euro, veniți din Rusia. El a ieșit cu un measj clar către susținători, a spus că chiar exclus fiind, votanții pot să vină să pună ștampila în dreptul lui. Au fost multe voturi de stânga anulate. Și dacă adunăm voturile anulate pentru Usatîi, cu cele pro Uniunea Vamală, vedem că majoritatea Alianței de guvernare proeuropene este foarte fragilă. Chiar dacă au câștigat alegerile la masa verde, în societate se simte un curent …Au câștigat strict pe manipulări strategice. Vin alegerile locale, vin alegeri prezidențiale, s-ar putea ca Renato Usatîi să revină și să aibă capacitate de a atrage voturile stângii. Ar putea scoate o majoritate relaxantă la alegerile locale, se poate pregăti pentru alegerile parlamentare viitoare.
Rep.: Nordul Basarabiei rămâne roșu, chiar dacă de la revoluția din 2009 s-au întâmplat atâtea.Cum se explică linia de demarcație?
R.P: Nordul vorbește rusește prin cel puțin jumătate din populația țării. Acolo sunt oamenii care nu recunosc limba de stat a țării- limba româna. La Bălți are impact presa rusească. La alegeri, când Renato Usatîi era activ, fiecare locatar a primit un ziar al controversatului om politic cu 100 de lei capsat în interiorul ziarului. Și mai este un scenariu posibil. Voturile multe acumulate de Igor Dodon se datorează și faptului că Renato Usatîi a fost exclus de pe liste, și cei care ar fi vrut să voteze Partidul Patria au votat partidul socialiștilor.Igor Dodon se întâlnește însă cu Renato Usatîi, și asta ne pune în gardă:continuă marșul sovietic prin țara noastră, se împrăștie curentul european, sunt disipate valorile naționale…
Rep.: Rusia, stat pirat, care mută granițele după cum se trezește diumineața! Te gândești că în interiorul Alianței stă un pericol, ce se poate activa după un telefon de la Moscova?
R.P.: Există un pericol atât timp cât partidele de stânga trezesc resentimente, nostalgii, fac referendumuri antieuropene, pro Uniunea Vamală, cu bani veniți de la Kremlin. Și campania partidelor de stânga a fost făcută cu bani de la Kremlin. Se pot activa focarele de conflict, din Transnistria, din Găgăuzia… Sunt focare permanent încinse.
D.R.: Și Igor Dodon a amenințat. Spune că Republica Moldova se va asocia cu UE strict fără Găgăuzia, fără Transnistria, fără nordul Moldovei… E avertisment periculos, nici măcar hilarul moldovean Vladimir Voronin nu a cedat, nici lui Kozak, nici lui Putin, nici celor din Transnistria. Igor Dodon este deja coloana a 5-a, va primi mesaje de la Moscova, și le va executa pe strategii bine gândite și bine finanțate. Este pericolul iminent în Republica Moldova.
Rep.: De fapt, ce este socialismul dodonist?
D.R.: Dodonismul este curentul de extremă stângă, care spune că trebuie federalizată Republica Moldova și viitorul țării este strict lângă Vladimir Putin. Cum cetățenii din Republica Moldova stau prost cu identitatea, au un filtru roz peste memorie, se explică de ce funcționează această atracție dodonistă pentru „eroul” Putin. Se estima că vor lua 5-6%, și iată-i cu o majoritate covârșitoare. Cu acest procent ne putem aștepta la proteste de destabilizare națională, de învrăjbire, de scindare. Dezbină și conduce!
Rep.: Mai este poporul atât de naiv, de primitiv, încât să cadă în plasa manipulărilor?
D.R.: Este încă nedeprins cu atacurile…Vechea guvernare n-a reușit în cinci ani să securizeze informațional spațiul republicii Moldova. Degeaba spui de Uniunea Europeană, când vine cineva din urmă și manipulează agresiv împotriva curentului proeuropean… Posturile rusești acționează împotriva statului, generează un curent de opinie ostil.
R.P.: Vulnerabilitatea este un efect al istoriei. Nu e naivitate, mai degrabă este o frică. Concret, la alegeri, Igor Dodon i-a invitat pe cei plecați la muncă să se întoarcă acasă în perioada alegerilor. Le-a garantat că se vor putea întoarce înapoi la muncă. Numai că după alegeri-și știu situația unor prieteni ai familiei mele-că s-au ales cu un deport de trei ani. Li s-a interzis să mai plece în Rusia trei ani.Iată„binefacerile ”imediate ale fratelui mai mare rus, pentru că n-au votat corect… Cu embargourile rusești pe cap, intreprinzătorii primesc semnalele media-mergi cu Rusia, și va fi bine! Cu filiera media și cea economică, Rusia dezvoltă lejer curentul antieuropean. De partea cealaltă stă liberalizarea vizelor și viitorul european și investițiile. Este însă o mare scindare, strategiile rusești persistă și peste toate se suprapune corupția celor de la guvernare, care, de fapt, au primit la alegeri un vot de blam.
0 Comments