Doamna Lia Olguța Vasilescu și discriminarea pozitivă!

 

„Statele părţi vor interzice toate tipurile de discriminare pe criterii de dizabilitate şi vor garanta tuturor persoanelor cu dizabilităţi protecţie juridică egală şi efectivă împotriva discriminării de orice fel”. (Art 5 Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, ratificată de România în anul 2010)

Asociația Calea spre Acces și alte ONG-uri au solicitat Guvernului României, precum și Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din cadrul Senatului să se înlocuiască sintagma de „nevăzător” cu „persoană cu handicap grav” din proiectul Noii Legi a pensiilor, întrucât este prevăzut în Constituție, în Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și în convențiile internaționale că toate tipurile de handicap de aceeași gravitate au drepturi egale.

Dacă se va accepta această modificare persoanele cu handicap grav se pot pensiona la limită de vârstă în aceleași condiții ca persoanele nevăzătoare.

De asemenea, am propus ca indemnizația lunară de însoțitor primită de la Casa Națională de Pensii să fie egală cu cea luată prin Primărie.

 

 

În ședința din 9 octombrie 2018, Curtea Constituțională s-a reunit pentru a dezbate cu privire la mai multe excepții de neconstituționalitate, printre care și excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (M.O. nr. 852 din 20 decembrie 2010; cu modif. ult.).

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 58 Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

„Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcție de gradul de handicap, după cum urmează:

  1. 1.cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
  2. 2.cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
  3. 3.c) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, stagiul complet de cotizare”.

În motivarea soluției de admitere pronunțate, Curtea Constituțională a statuat că sintagma „preexistent calității de asigurat” cuprinsă în art. 58 din Legea nr. 263/2010 încalcă articolul 16 alin. (1) din Constituție referitor la egalitatea în fața legii și a autorităților publice, întrucât nu permite și persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap ulterior calității de asigurat să beneficieze de reducerea vârstelor standard de pensionare, în funcție de gradul de handicap. În opinia majorității judecătorilor Curții Constituționale, nu există nicio deosebire obiectivă și relevantă între categoria persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat și categoria persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap ulterior calității de asigurat.

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din cadrul Senatului prin adresa nr. XXVI/524/30/10.2018 acordă un aviz favorabil amendamentelor conform anexei 1.

În data de 13 noiembrie a.c. în Comisia pentru muncă, familie și protecția socială s-a dezbătut proiectul de act normativ și amendamentele depuse, iar în urma finalizării dezbaterilor, avându-se în vedere necesitatea unui act normativ care să reglementeze principii de echitate socială pentru beneficiarii sistemului public de pensii, membrii comisiei au hotărât, cu majoritatea voturilor senatorilor prezenți, întocmirea unui raport de admitere.

În cadrul dezbaterii, așa cum se vede în materialul de mai sus, au fost susținute amendamentele de către deputații PNL, doamna senator Carmen Hărău, domnul senator Derzsi Akos (UDMR)  și domnul senator Ioan Narcis Chisăliță (PSD).

Toate amendamentele au fost respinse deoarece doamna ministru (la acea oră) Lia Olguța Vasilescu declara printre altele:

„Printre multele decizii ale Curţii Constituţionale se acceptă discriminarea pozitivă. În cazul de față avem o discriminare pozitivă pentru persoanele cu handicap vizual, adică pentru nevăzători, care au existat și înainte în lege. Ei nu primesc ceva în plus față de ce aveau și nu exista și înainte în lege. (….) și cred că este normal să beneficieze de discriminare pozitivă, având în vedere faptul că le este foarte greu să își găsească un loc de muncă având handicap vizual. În ceea ce privește, celelalte categorii de persoane cu handicap, în primul rând aș vrea să pornim de la cifre. Avem 800 000 de persoane cu handicap în Romănia la ora actuală (…)  persoanele cu handicap au și alte tipuri de prestații. (…) Dacă vreți să avem o lege perfectă, o facem perfectă dar vă spun că nu mai putem să o aplicăm. (…) sunt 800 000 de persoane cu handicap, sigur aici sunt incluși și copii, dar și copiii vor intra ca adulți în sistemul de pensii.

(…) devine inaplicabilă legea pensiilor. Au prestații persoanele cu handicap care s-au mărit anul acesta, nu poate să acuze nimeni Guvernul ăsta că nu se gândește la persoanele cu handicap când noi le-am dublat prestațiile, ceea ce nu s-a mai întâmplat de mulți ani.”

Doamna senator Florina Presadă a susținut amendamentele, declarând: „…oricum această lege vine și adâncește un deficit bugetar deja existent, dumneavoastră, oricum ați găsit sursă de finanțare pentru această nouă lege a pensiilor. De asta zic, că probabil și adoptarea acestui amendament ține de VOINȚA POLITICĂ, pentru că până la urmă sigur, CCR, admite o discriminare pozitivă, DAR ASTA NU IMPIEDICĂ LEGIUITORUL să extindă aplicarea acestui amendament la toate categoriile de handicap grav. Avem în acest moment, pusă în lege o prevedere separată pentru nevăzători. Nu ne oprește nimic ca noi să extindem această prevedere la toate persoanele cu handicap grav.”

 

La 30 iunie 2018 numărul total de persoane cu dizabilităţi comunicat Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi din cadrul Ministerului Muncii şi Justiției Sociale, a fost de 805.653 persoane. Dintre acestea, 97,76 % (787.592 persoane) se află în îngrijirea familiilor şi/sau trăiesc independent (neinstituţionalizate) şi 2,24 % (18.061 persoane) se află în instituţiile publice rezidenţiale.

Femeile reprezintă 52,97% din totalul persoanelor cu dizabilităţi. Numărul persoanelor cu vârsta de peste 50 ani reprezintă 70,73% din totalul persoanelor adulte cu dizabilităţi.  Din centralizarea datelor pe grupe de vârstă rezultă că 55,78% sunt persoane cuprinse între 18-64 ani (414.086 persoane) şi 44,22% au peste 65 ani (328.267 persoane), în total persoane adulte cu dizabilităţi.

Numărul persoanelor cu handicap grav reprezintă 38,53% din total (faţă de 37,44% la 30 iunie 2017), cele cu handicap accentuat 50,28% (faţă de 51,26% la 30 iunie 2017) iar cele cu handicap mediu şi uşor 11,19% (faţă de 11,30% la 30 iunie 2017).

Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, ratificată de România în anul 2010, dar şi de Uniunea Europeană în 2011, fiind primul tratat internaţional ratificat de UE, stipulează în Articolul 5 „Egalitatea şi nediscriminarea”:

  1. 1.Statele părţi recunosc faptul că toate persoanele sunt egale în faţa legii şi sub incidenţa legii şi au dreptul fără niciun fel de discriminare la protecţie egală şi la beneficiu egal al legii;
  2. 2.Statele părţi vor interzice toate tipurile de discriminare pe criterii de dizabilitate şi vor garanta tuturor persoanelor cu dizabilităţi protecţie juridică egală şi efectivă împotriva discriminării de orice fel;
  3. 3.Pentru a promova egalitatea şi a elimina discriminarea, statele părţi vor lua toate măsurile adecvate pentru a se asigura adaptarea rezonabilă;
  4. 4.Măsurile specifice care sunt necesare pentru a accelera sau obţine egalitatea de facto a persoanelor cu dizabilităţi nu vor fi considerate o discriminare potrivit prezentei convenţii.

Concluzia vă aparține!

Sursa fotografiei: https://www.libertatea.ro/ultima-ora/lia-olguta-vasilescu-ramane-fara-minister-2460543

Un documentar alcătuit de Marta-Iozefina Bencze, Life-coach, motivational speaker, blogger

Consilier juridic - voluntar
Asociația Calea spre Acces, Galați (România)
Licențiată în drept și master în Dreptul European al Afacerilor; acreditată ANC ca:
formator, inspector resurse umane, operator PC şi competențe antreprenoriale.
Sunt o activistă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și vreme de un an am
deținut funcția de președintă a Consiliului de Monitorizare a implementării Convenției
ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, cu rang de secretar de stat. 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password