(FOTO) La Chișinău s-a votat Unirea! Marea Adunare Națională, solidară în fața revenirii Basarabiei acasă

Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău a îmbrăcat iarăși straie tricolore. Unioniștii de pe ambele maluri ale Prutului s-au adunat în inima capitalei Republicii Moldova pentru a vota Unirea cu România. Crezul care a adunat zeci de mii de oameni pornește de la premisa că „Unirea este unica salvare în contextul crizei economice, politice şi sociale interne, dar şi în cel regional tensionat”.
Evenimentul a început cu un recital susținut de Ansamblul Ștefan-Vodă, apoi Marea Adunare Națională a fost binecuvântată de un sobor de preoți de la Metropolia Basarabiei. Alături de unoiniști au fost și personalități remarcante de la Chișinău, cât și de la București.

Cristi Aldea-Teodorovici a salutat evenimentul organizat de BUN, readucând în memoria participanților la miting, versurile care au apropiat cele două maluri de Prut. 

Un mesaj pentru mulțime a avut și senatorul de la București, Dorin Dobra: „Haideți să refacem acum istoria! Haideți să facem acum ceea ce au făcut cele două Germanii! Aceasta este șansa noastră!”,

Principalul scop al Blocului Unității Naționale a fost semnarea unei rezoluții privind Unirea Republicii Moldova cu România.

,,Republica Moldova este o formațiune recunoscută juridic ca stat, dar care nu îndeplinește cele mai elementare cerințe ce ar garanta cetățenilor drepturile lor constituționale economice, politice și sociale. Constatăm că proiectul din 1991 „Republica Moldova” a eșuat. Integrarea europeană, ca unică strategie viabilă pentru ieșirea din criza profundă în care ne-am pomenit, a devenit, din păcate, un slogan demagogic de accedere și menținere la putere a unor partide politice”, consideră Anatol Petrencu, Valeriu Saharneanu, Andrei Țurcanu, Val Butnaru, Vasile Bahnaru, Mihai Cimpoi, Tudor Ungureanu, Sandu Grecu, Ion Negrei, Petru Bogatu, Iulian Filip, Alexandru Bantoș, Andrei Sochircă, Sandu Grecu și Iurie Borș.

„Evenimentul de astăzi va marca istoria Republicii Moldova, istoria contemporană. Ne bucură să vedem aici foarte mulți tineri, ei fiind și organizatorii. Oricum, scopul este să sensibilizeze opinia publică, referitor la o problemă actuală pentru Basarabia și cred că și pentru România, în ceea ce privește unitatea neamului românesc… Basarabia, s-a încercat la o anumită perioadă să fie tranformată într-un spațiu rusesc, într-un spațiu slav, iar evenimentul de astăzi dovedește că aceste încercări ale Kremlinului nu au fost posibile. Iată că tânăra generație demonstrează că are atitudinea necesară în așa fel încât să facă ca idea unirii să fie vie și eu sper ca într-un viitor cât se poate de apropiat, chiar însăși unirea să devină una reală. Aceasta este necesară și statului românesc pentru a devein așa cum spunea Eminescu „o țară mare, o țară tare”. Acesta este scopul”, a declarat pentru Oradoicinci, Ion Cebanu, președinte al Organizației de Tineret a Partidului Liberal (PL).

Sute de mașini s-au îndreptat spre Chișinău și din toate zonele României. Particpanții la un eveniment istoric au scandat „Unire”, „Jos hotarul de la Prut”, „Basarabia e România”.

„Marea Adunare Națională de astăzi reprezintă pentru Republica Moldova o reeditare a Marii Adunări Naționale din 1989, când s-au pus bazele românismului, unionismului. Pentru a aminti celor care au uitat sau erau tineri atunci, Republica Moldova și-a declarat independența în 1990, iar în 1991 a fost recunoscută de toate statele, inclusiv de Rusia. Am ratat acel moment, din nefericire, era un moment propice pentru unirea celor două maluri de Prut, iar acum încercăm să reedităm ceea ce a fost atunci. Ne propunem să restartăm unionismul în Republica Moldova”, conchide Laurențiu Vasile, liderul Platformei Unioniste Acțiunea 2012, Filiala Galați.

Evenimentul a fost organizat de Blocul Unității Naționale (BUN) care este constituit din 22 de structuri nonguvernamentale, printre care se numără Platforma Unionistă Acțiunea 2012, Mișcarea Civică Tinerii Moldovei, Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi şi Victime ale Represiunilor din Moldova.

Blocul Unității Naționale s-a înființat în luna mai, anul curent, în cadrul unei Mari Adunări Naționale, defășurate anterior celei de pe data de cinci iulie.

Cele mai ample evenimente „pentru Unire” au ocupat Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău în 1989, 1990 și 1991. Organizatorii consideră că anul 2015 este „momentul cel mai oportun pentru a cere într-un glas Unirea şi pentru a forma o majoritate pregătită să participe la un referendum decisiv”.

După Marea Adunare Națională, participanții au pornit la un marș, pe jos, spre Prut, unde pe data de 11 iulie va avea loc „Podul de Flori” de la Ungheni.













 
 

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password