Frați fermieri din OUAI-uri, păzea! că DNA Galați s-a trezit din somnambulit și azvârle cu dosare pe piața irigațiilor. Atenție! să nu vă treziți în cap cu o sacoșă cu numerar de ciordeală din investițiile europene, de care scapă fie unii de la Piața Roșilor, fie alții de la Piața Galbenilor!
Nu e glumă, e pe bune! Așa a exprimat un bun cunoscător al sistemului de prăduire și jaf din sistemul irigațiilor Câmpia Covurlui faza actuală a „investițiilor” de la Cotu Văleni, SPA Dunăre și SRP Vânători.
Așadar, ce e nou în irigațiile de Covurlui? Nu mare lucru, cu o excepție de perplexitate avansată
În deschiderea reprizelor de indiferentism tradițional al Centrului față de provincia ciorsăită Galați, fu o vizită a șefului ANIF de la București, Cornel Popa, la FTIF Galați. Pentru ce, știe doar noua echipă de la Filiala de Îmbunătățiri Funciare, explicate de directorul cu împuternicire Sorin Pârvu (în niște fotografii pe facebook și apoi șterse rapid din cronologie) și în mai multe emisiuni plătite la radio FM Ema și la tv online Chifu.
Dacă nu punem la socoteală vorbele delirante ale cutremurologului tip Hâncu de la ministerul de coșmar al agriculturii, pe numele său Daea, dar și o discuție furioasă (dar fără rost și fără proces verbal) a udătorilor de Covurlui cu aleșii lor de la Partid, la Hotel Vega (despre asta, nici aleșii Viorica Sandu și Laurențiu Gâdei (PSD) și nici penelistul Gigel Scarlat (PNL) n-au avut loc în cronosul lor de facebook), în irigații se acționează în stilul obișnuit: totul despre nimic sau invers.
Și acum excepția. Pentru prima dată în ultimii 10-12 ani, o comisie de recepție a lucrărilor de investiții în irigații pe Câmpia Covurlui nu face recepție de consens
Comisia refuză să semneze recepția lucrării de la SRP Vânători, ceea ce presupune ca după avizul/enervarea AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale), beneficiarii ar putea fi obligați să returneze banii?!
Nu este vorba despre cine știe ce premieră investițională, ci doar despre niște banale reabilitări ale stației de pompare care asigură apa de pe platoul Covurlui: SRP Vânători. Se montează cu bani europeni o pompă de nouă generație și se cârpește, prin „torcretare și sudare de tole de tablă” conducta de pe firul drept, obosită, zdrențuită și găurită, după 37 de ani de exploatare.
Problemuța este că la SRP Vânători nu se face o reală torcretare, ci o torcretare de „ieftineală”. Ce o fi aia? E după rețetă de Covurlui – se curăță țevile cu jet de aer și nisip sau cu apă, se spală cu jet de apă, se pozează armătura și se sudează (chiar dacă pe ici pe dincolo lucrarea se fisurează).
Mai puțin e mai ieftin, deci se face totul ca să iasă cât mai mare „ieftineala”.
Ori, unde e „ieftineală” e și rasoleală, deci lucrări neconforme, grosimi aproximative, caiet de sarcini inutil, operațiuni neefectuate dar din gros decontate, ceac-pac, parandărăt maxim, garantat ProPlast Medi srl, executant câștigător de licitație prin 2019.
Contează că e brambureală pe fonduri europene de 1,7 milioane de euro? Deloc, cât timp avem la pachetul de recepție pe linie de Partid constructor și proiectant, consultant, diriginte de șantier, beneficiar și comisie de recepție. Hei rup, hai, marș la recepționat, că tocmai am dat termen decalat! Și să fie sifonaj maximizat pe tot ce e cheltuit minimizat!
Din practica precedentelor lucrări similare, când s-a cerut prin proiectare torcretare pe 1200 m, s-au făcut doar pe 600 m. Din ce spun cunoscătorii, exact așa s-a procedat și acum – s-a făcut reabilitare doar pe o lungime de 400 de m!
Nici soluția aleasă nu este conformă cu normele de siguranță cerute de o astfel de instalație, care presupune torcretare (ce asigură o etanșare uniformă și sigură) și nu doar cămășuială cu ciment special pe interior.
Pare evident că la ANIF s-a ales soluția schimbată, fără cămășuială, ci doar torcretare, prin suduri de profile. Aceasta implică respingerea soluției de consolidare-etanșare cu solzi de tablă, unii dintre experții ANIF ce vor semna avizele tehnice știu că o soluție ieftină nu e și sigură, este posibil ca diferendele din comisie să ridice semne de întrebare și pentru ceilalți membri ai Comisiei de Recepție, inclusiv pentru experții AFIR.
Sub presiunile experților, constructorul desemnat prin licitație – ProPlast Medi srl – motivează că s-a montat o pompă mai mică din considerente de piață, că nu a găsit alta corespunzătoare debitului solicitat.
De fapt, bugetul a fost redus intenționat. Cerințele de apă mari cereau o pompă de 4,5 mc/s și urcate la 100 de m, dar s-a montat una de 3mc/s.
Încă nu este stabilită responsabilitatea pentru schimbarea de soluție tehnică la ANIF Comisia națională (s-a decis în mandatul de director al lui Petre Bărceanu sau în cel al lui Sorin Dănăilă?), dar problema rămâne.
Este chiar procedura prin care una se licitează, alta se montează, așa se face „castrarea” investițiilor cu fonduri europene
Se uzează metoda omisiunii din documentații a descrierii sistemului de prindere ale acestor pompe-gigant, care cer condiții speciale de montaj.
Când fostul director FTIF Galați, Liviu Baltagă, a întrebat furnizorul despre subdimensionarea pompelor montate de FOUAI, răspunsul a fost de perplexitate crasă: „Pentru că ei au avut bani de o pompă de 3mc/s, nu de 4,5 mc/s!”.
Adică, în loc de un buget de 1 milion de euro, au redus la 800 000 de euro. Era consecința fixării de către FOUAI a temei de proiectare, de sărăcie.
200 000 euro s-au dus probabil la Sfântul Covurlui cu irigații de secetă și sărăcie de sinecuri de Partid.
Dacă s-a mers pe soluția proiectare și construcție, constructorul este antreprenor general, și proiectarea este o anexă a dorințelor constructorului via cerințele de subtilizare/sifonare ale beneficiarului. Cum și constructorul vrea să înhațe o halcă cât mai mare din cadavrul sistemului „reabilitat”, catastrofa care rezultă în urma așa ziselor investiții este de așteptat.
Așa se explică de ce pe lista de materiale ale constructorului, prețul este de doi—trei ori mai mare decât oferă pe moment piața. Constructorul găsește pe piață materiale la 80% din prețul prezentat în documentații, și insistă să se lucreze în acest sistem.
Unele dintre aceste „proceduri” se regăsesc din plin în Raportul privind starea sistemului de irigații din administrarea FOUAI Câmpia Covurlui, întocmit în 2020 de căte Prefectul Gabriel Avrămescu.
Ce a răscolit atunci prefectul Avramescu a fost imediat anulat pe linie de partid-nu e suportabil la Galați un astfel de Gică contra!
Pentru un astfel de pocinog – controlul și raportul privind dezastrele din irigațiile de Covurlui – Gabriel Avramescu a fost trimis acasă, la Buzău, ajungând ulterior în Parlament. Jupânul absolut al matrapazlâcurilor cu fondurile de investiții la Galați a ajuns George Scarlat. Avramescu aflase cine a făcut „controlul” banilor din irigații: doi dintre agenții finanțiști infiltrați de personajul de sinistră amintire pesedistă, Gheorghe Saghian, cel care l-a adus la interesul jafului de partid și pe Petrică Bărceanu.
Probabil că inspectorii îi aminteau lui Bărceanu că trebuie să mai treacă din când în când (bine orientat și dotat) pe la Jupânul Covurluiului, Ghiță Saghian.
După toate aparențele și interpretările oferite de câțiva dintre cei implicați, conducta reabilitată nu poate fi vizitată, torcretarea s-a făcut pe cuvânt voios de executant (Mihai Ion, administrator ProPlast Medi srl) și operațiunile au acoperire în sute de imagini și filmări, pe care le ține la dosar strict secret ProPlast.
Pe postul lui Ionel Chiriță, vedetă în lucrări rasolite la FOUAI Câmpia Covurlui este acum altă firmă, ProPlast Medi, antreprenor Mihai Ion.
Comisia nu semnează recepția lucrărilor, este o alertă generală și suspiciuni multiple, sunt multe orgolii profesionale dar și multă impostură și oportunism, nu este exclus ca astfel să se urmărească intimidarea celor care țin la rigoare și corectitudine.
În fond, nu oricine are forța de agățare de funcția publică, ca a lui Petrică Bărceanu, lipitoare bugetară pesedistă sau ca a lui Sorin Dănăilă, director penelist de profesie, bolnav copt, beneficiar de indemnizație de asistat social, dar înfipt puternic director la Garda de Mediu Galați.
ProPlast executantul spune că pompa cu debitul mai mic a fost aprobată de comisia națională ANIF, la București. Da, schema este posibilă, în fond, ANIF este feudă PSD și la Galați, și la București, deci simplu și sinecurist, Bărce dicta soluțiile tehnice marionetei Ifrim de la FOUAI și apoi tot el, Bărce, competent la orice și oriunde era ceva de sifonat pe linie de Partid, le aproba, că era și președinte al comisiei naționale, ce dracu!
Azi, căzut în dizgrațiile lu bosu Nica (și la PSD, și la Parlamentu de Bruxel și jupân maximo la Orașul Roșu PSD Galați de Covurlui), Bărce a lu Saghian nu mai e director de FTIF, dar are încă oameni la serviciul de canalizări și sifonaje din orice poziție (vorba lu Nea Nelu de PSD) și soluțiile de „ieftineală”(vorba lu jupân Chiriță) pe bază de DALI și PT nu mai pot fi schimbate și lovesc irefutabil și la SRP Vânători, aflat în proces de probe și recepție de circa un an, cu reprize de câte 90 de zile de suspendare.
Într-o țară ca afară, normală la cap și la pungă bugetară, estorcările de fonduri UE ar fi fost drenate rapid către DNA, o instituție bugetară cu pretenții și aroganțe de mare anticorupție. Ei, vorba vine, căci și pe la ei se aplică principiul de obscură (i)moralitate și indolență „Hai la muncă să muncim, dă Doamne să nu găsim, și la prime să roim!”
Fără să vrem, trecem la al doilea filtru de cinste și eficiență și orgoliu profesional, cel al specialiștilor și inspectorilor din comisia de recepție a oricărei lucrări sau lucrături. Am spus orgoliu de specialist? Da, dar nu cine știe ce! Conștiința (PSD) trece prin stomac și pleașca (de sinecură de Partid de stânga-dreapta liber schimbist) din comisie trece prin sporul de 50% adaos la munca cu proiectul
european.
Aici am ajuns la lupta feților frumoși de comisie cu zmeii stației de pompaje și parandărături de la SRP Vânători de Covurlui
„Tăcerea e de aur”, „Până acum n-a lucrat nimic, şi acuma şede”, „A visat că s-a-nghimpat, și umbla la picior legat” – iată numai trei ziceri din rezervorul caustic popular, din care par să-și extragă (in)competența nominalizații de comisie de recepție de la SRP Vânători. Sau poate că sunt doar zvonuri și șuguieli răutăcioase, căci sunt și încontrări între membri. Nu toți vor să acopere soluții tâmpite, unii chiar știu ce scrie prin DALI și PT. Alții, ba, pentru că n-au pregătirea tehnică de rigoare. De exemplu, cei de la ANIF și FOUAI – sunt ca pasagerii unui tren fără mecanic, de mare viteză, nimeni nu știe unde e frâna, dar tocmai se apropie un pod putred și rupt. Toți oamenii de specialitate au fost goniți din ANIF prin diversiunea din 2021 numită Dănăilă-Ioniță, după numele celor doi cumulanți de pensie cu salariu din FTIF, care au dat afară 18 salariați, pe motiv de …cumul de pensie cu salariu – Sorin Dănăilă, director și Ioniță Oprea, director resurse Umane. Povestea completă, cu zmei și paralei, cât de curând pe tele-ecran.
Dacă e așa de ușor să faci ce vrei în feuda de Partid, cât mai este până a băga la interesul sifonărilor proiectantul de Partid, executantul de Partid, dirigintele de Partid și comisia de recepție de Partid? Nici măcar un pas. Am zis!
Și s-a făcut așa ceva, cam de prin 2012 până prin 2020, când prefectul PNL Gabriel Avrămescu a vrut să facă lumină. Și, și? Fu Raport asupra dezastrului, cu secvențe incredibile, cu nași de pomină, cu senatori ai micilor de Partid, cu hoțomani de curent și de apă din Federația udătorilor de Partid, cu dosare înțepenite la poliția de Partid, cu ministri de pomană și cu Daea-oaia și cu Raport blătuit de Prefectul de Galați de Partid (USR!?).
Și lumina, cum a rămas cu lumina? Foarte scurt și concis, Partidul i-a luat becul! Ha, ha, ha, ce le plac glumele lor scrântite și tâmpite!
Proiectul SRP Vânători merge de parcă stă pe loc. Ce spune antreprenorul Mihai Ion? Ce observații are de făcut??
Mihai Ion: Se contestă reciproc, se reclamă, cu fostul director al ANIF-ului, cu Federația, da eu ce să fac? Sunt observații la hârtii, cum că nu sunt trecute cotele la lucrare, că lucrarea nu apare în procesul verbal…Anul trecut, lucrarea a funcționat, pe conducta respectivă, pe pompa respectivă, au fost teste…Noi am fost în teste și pe firul drept, și pe stâng. Se cere contorizare? Păi, ei au! Dacă ei n-au contorizare, se contorizează, dacă contorizarea există, nu se mai pune încă un contor, că ei deja o au. Mă interesez eu…(La ora predării, managerul nu știe dacă condiția esențială a proiectului, contorizarea, există sau nu!?). A fost acolo o explozie în 2021! Ha, ha! Am citit, a fost tamtam…Nu are nici o legătură cu lucrarea noastră, explozia a fost pe celălalt fir, pe firul stâng. Federația cu ANIF s-au judecat, dar n-are legătură cu lucrarea noastră. Ca să înțelegeți…În stație sunt opt pompe, cea mai mare din România, e stație mamut. Noi am schimbat o pompă și am reabilitat de cât le-a ajuns lor banii, 400 m de conductă. Avaria n-a avut nici o legătură cu lucrarea noastră. Avaria a fost la 60 m de pompa noastră. Noi nu am avut în proiect și reabilitarea stației, noi doar pompa și lucrările electrice aferente. Pe firul celălalt, acum 20 de ani, au cârpit o țeavă, n-au prins-o bine cu masive de ancoraj, au turnat placă de beton fără prinderi…Lovitura de berbec a izbit pentru că nu era prindere de ancoraj…E alt fir, alte pompe, n-au legătură cu lucrarea mea. Lucrarea a fost doar pe pompă. Le-am pus cea mai bună pompă, americană, cu motor german, de la fabrică, brici. ICMRSG a fost subcontractor la lucrare, a făcut niște lucrări, la epuisment, a sudat, a lucrat…a contractat o bucățică din lucrări. Montajul pompei a fost făcut cu oamenii mei, cu o firmă din București…ICMRSG are treabă doar cu partea brută din conductă. A făcut torcretarea, împreună cu o firmă din București. Sunt sătul până peste cap, că au fost reclamații și controale…Chiar aș fi vrut să renunț la contract, dar…ICMRSG a intrat în faliment după ce-și făcuseră treaba la Vânători. Am fost verificat la tot, podul de la Brăila e o minciună față de …Tot, tot ce s-a…Singurele probleme sunt între comisie și cei de la ISC, care sunt scrupuloși, și bine fac. Rămâne doar punerea în funcțiune a acestei investiții, care este între comisie și constructor. Testele au fost anul trecut, a funcționat, e doar partea scrupuloasă…Pe mine lucrarea asta m-a costat mai mult decât am încasat, sunt atât de plictisit de ceva care nu mi-a adus nici un profit, am făcut-o numai așa, ca să… Hm! 99% contorizarea n-a fost în proiectul meu! Contorizarea exista. O să mă interesez de contorizare. Eu am executat, ce s-a scris, aia am făcut!
Sunt sub controale încrucișate, și de la Finanțe…Spun că am făcut rambursări de TVA pe lucrări fictive?
Mihai ion: Cine, eu? Doamne Maica Domnului! Niciodată! Am avut cinci controale, de la Finanțe, cu procese verbale, nu au găsit la mine nimic, nu am luat bani, n-am rambursare de TVA…N-am făcut cerere de rambursare TVA. Am fost controlat până în măduva oaselor. S-a dus până la dl Dudău, care e cel mai bun pe pompe, au verificat…Și au văzut că eu am luat pompa cu 600 000 de euro și am încasat 550 000, nu vă mai spun…S-au lămurit. Dacă câștigam un leu de la lucrarea asta…Total valoare proiect, 1, 28 mil euro. Și numai pompa costă acum 1 milion de euro, fără reabilitări, fără electrice. Am încast un leu și am plătit 20! Num în pagubă am fost…toată lucrarea. Am avut bunăvoință, că asta este! Dar când toată lumea reclamă pe toată lumea, să pierzi contractul, ce facem, pierdem banii, trebuie să facă ei…Facerea de bine e f… Știți dv. restul.
Coalizările de interese, facturări fictive, aranjamentele, făcăturile și semnături de conformitate(a se citi complicitate) se pot face doar între diriginte(face situațiile de lucrări) și beneficiar sau între ISC și executant, inopinat. S-a controlat, s-a semnat, s-a fotografiat, am și eu sute de fotografii.. Vine recepția, se întâmplă acum, dar e în întârziere cu 90 de zile. Da, există proces verbal de suspendare recepție, dar consultantul nu are treabă la recepție, el interacționează doar cu AFIR. Incompatibil? Am fost acționar la AMG Loren Consult, nu mai sunt, acum e Ferendino, alți oameni, este irelevant… E o chestie care mi-a mâncat bani și timp…Incompatibilitate? Poate fi între diriginte și executant-proiectant. A doua, poate fi între membrii comisiei de recepție și proiectant-executant.
Eu sunt jurist, nu sunt inginer. Nu știu care este debitul pompei, dar documentele sunt aprobate de ANIF, DALI și PT, dispozițiile de șantier și alte proceduri. Totul e la București, comisia națională a aprobat ce au decis ei, Avimi a făcut proiect, iar ANIF a certificat pompa.
Torcretarea se face cu polimeri, se pun tole și se lipesc, și ca să fie rezistente, se sudează. Unde erau găuri s-a pus petice, din beton special, cu polimeri, s-au sudat tolele și s-a acoperit la final. E strat de beton pe interior, nu este bituminos.
Eu sunt invitat, ei verifică, PV de recepție, va fi în termen stabilit de Ifrim , în 2-3 săptămâni, se emite document. Ei cer PV-uri nefăcute, dar necerute prin PCVC-ul lor. E birocrație, nu e vorba de calitatea lucrărilor. Nu sunt documente inițiale, cu opis. PV-ul de suspendare a recepției are o hibă-cere documente redundante, care au fost constatate deja, e abuz, dar vor fi oferite, chiar dacă va fi mai mult de muncă.
Mic rezumat de recepție suspendată și prerecepție continuată
Pentru lucrarea de la SRP Vânători, ICMRSG trimitea facturi fictive ca să poată încasa ProPlast. ProPlast nu are decât patru salariați, niște secretare/contabile/administratore, care erau plătite ca să opereze documente pentru o firmă curată, optimă pentru încredințarea de lucrări cu fonduri europene și un administrator abil, scrupulous, atent la detalii și alunecos.
Posibila filieră a estorcării de bani europeni e gândită să funcționeaze ca unsă. ICMRSG a falimentat în noiembrie 2022, dar înainte de asta e lucrat pentru ProPlast, se încărca cu datoriile către stat, plătea salarii și juca rolul de firmă bidon- toată lumea câștiga, toată lumea era mulțumită, lucrarea era fardată să pară în parametrii proiectați, prestatorul lua totul, statul nu lua nimic, căci falimentul ICMRSG era deja programat, nu rămânea decât introducerea în circuit a comisiei de recepție care trebuie.
ProPlast (firma care licita oficial și executa lucrările către FOUAI) este firma tatălui lui Mihai Ion, Mihai Ion este însă administrator și acționar la AMG Loren Consult (firma care făcea studiile de fezabilitate și asigura și consultanța întregului proiect) iar ICMRSG în reorganizare (cu trei utilaje și cinci muncitori) lucra ca subcontractor pentru ProPlast, fiind în fapt executantul lucrărilor de la SRP Vânători. Cu această organizare de șantier, activitatea de bază-facturatul-duduia.
ICMRSG factura fără număr lucrări fictive către ProPlast și sclivisea/spoia cu ciment torcretarea dubioasă de la firul drept, adică altă țeavă decât cea pe care a scăpat maistrul Dorel de la ICMRSG tonele de apă ce au făcut praf clădirea stației de pompare în 2021.
Carevasăzică, Ion Mihai, când acționar, când administrator, centra, pasa, lovea , trăgea din toate pozițiile, era când Scufița Roșie, când Lupul cel Rău și acoperea toate etapele de derulare a contractului. Grupul de firme bidon și tampon lucra ceas, după toare uzanțele grupurilor infracționale organizate și cumulând conflicte de interese în serie. Principala activitate a grupării era de fapt facturarea, și încasarea unui milion de lei cu avize de la ANAF și de la AFIR.
Prin astfel de complicități (că neglijențe nu pot fi admise) nu s-a montat ce s-a licitat, nu s-a montat o pompă cu debit mai mare , ci una cu (putere) și debit mai mic. În termeni academici de Covurlui, s-a dat cu „ieftineală” din afara UE, adică din Turcia, de unde a ieșit o mica diferență de 150 000 de euro. Marea ieftineală a fost însă îngropată în reabilitarea țevii „torcretată și toalată” – 400 000 de euro. Așa arată o adevărată și sfântă lucrare „tăvălită”, marca cei trei apostoli ai sifoanelor și sifonării pe linie de Partid: Bărceanu, Chiriță și Ion!
Ajunsă în acest punct, un ochi mai avizat și vigilent de finanțist a observant enervant câteva detalii, care pot să dea un oarece brânci inerției procurorilor de la DNA. Firma Proplast are întârzieri de termene nu numai la Galați, dar și la Eforie, unde sunt în derulare alte două lucrări.
La SRP Vânători a avut amânare de recepție 90 de zile, să termine cum trebuie torcretarea. Lucrătura are însă aprins beculețul roșu al ieșirii din termen, deci e musai să se întâmple predarea. Ce e nașpa e că membrii comisiei, loviți de o inexplicabilă alergie la semnat fără verificat, nu semnează nici să-i pici cu parandărăt.
O ipoteză a chițibușăriilor din comisia de recepție ar fi că unii dintre membrii ei, amețiți de parfumul (sau damful?) procentului de pleașcă bugetară de 50% în plus la salariu, ce le vine musai dacă sunt în treabă la un proiect cu baniUE, devin scârboși, gata să intre în transa(in)competenței, poate mai scapă cineva vreo sacoșă, chiar mai mititică.
Aici e de cercetat (temă pentru inspectorii de la DNA!?) cine a propus și cine a aprobat schimbarea de soluție la pompă față de cerințele din caietul de sarcini. Unii spun că schimbarea a venit în directoratul lui Petre Bărceanu (PSD), alții că ar fi fost pe mandatul clientului director Sorin Dănăilă. Acordul a venit de la ANIF central, după câștigarea licitației, și este interesant pentru că pompează în sistem mai puțin cu 150 000 de euro, nu? E replicare a principiului tipic românesc de fundament: se poate pompa cu 4,5 mc/s, dar merge și cu 3mc/s, ca în reabilitările de pompaje de la SRP Vânători de Covurlui! Ha, ha, ha, ce ne plac glumele proste, d-alea d-ale noastre!
Și mai bizară este amnezia specialiștilor lui Pârvu de FTIF, în număr de doi, care nu știu, nu cunosc, nu vorbesc, n-au alertat despre făcăturile fictive de la operațiunile de etanșat, torcretat și contorizat ce se vântură prin țevile șvaițerite de la Vânători.
Pare o întrecere de poveste vânătorească șmecherească – cine palmează și tace mai mult, inginerii în bani UE ai lui Pîrvu de la FTIF, consultmanagerii muți de la AMG Loren Consult Mihai Ion sau nea Titi Trufașu, diriginte de FOUAI Gheorghe Ifrim?
Fișa postului de administratori ai banului public îi obligă la transparență, raportare și comunicare? Eh, fonfleuri pentru băieții slabi de inimă!
O solicitare de obținere de informații despre recepția lucrărilor de la SRP Vânători către AMG Loren Consult și ProPlast Medi a probat cooperări și răspunderi și control unic, la care răspunde factotumul afacerii cu banii europeni (1,4 mil euro plus TVA) – Mihai Ion: el este prezent la toate palierele acestor două firme ce concură la investiția de la SRP Vânători.
Practic, Mihai Ion pare să fie proiectant, supervizor, executant, casier, consultant, inginer electro, diriginte de șantier, manager de proiect și acționar la ambele firme. Incompatibilitate? Da de unde, asta e numai în basmele cu eroi ai corectitudinii, la realitățile din stațiile, canalele și țevile și torcretările și pompările și sifonările de pe Câmpurile Covurluiului, nu.
Chichirezul lucrăturilor de la SRP Vânători e că executantul ProPlast și comisia de recepție privesc din același punct dar văd diferit. Ion Mihai vede pompă omologată și performantă, comisia – plină de chițibușari irecuperabili, vede o pompă subdimensionată, vede…
Cine sunt cei care văd, dar sunt cumva zgârciți cu semnatul de conformitate? Gheorghe Ifrim-președinte de comisie; Georgică Boran -reprezentant/specialistFOUAI; Liviu Viorel Andrei-reprezentant ISC Galați; Valentin Fălcaru-reprezentant CJ; Iulian Vițel-reprezentant FTIF Galați; Vasile Ivan-reprezentant FTIF Galați; Asistă la verificările comisiei: Petrișor Ciobanu-reprezentant proiectant Avimi; Mihaela Doru –reprezentant executant ProPlast Medi srl; Secretar al comisiei: ing Titi Trufașu, diriginte de șantier, reprezentant FOUAI.
Și inspectorii ANAF (unii dintre ei) văd enorm și simt monstrous sau invers, când se uită la mișcarea banilor prin și din conturi
ANAF a făcut recent o constatare despre bizareriile afacerilor. Ion Mihai a scos în numerar cam tot profitul de la cele două firme și le-a vărsat în conturile personale: din conturile Proplast 9,3 milioane lei și 5,5 milioane de la AMG. Vorbind în termeni de piață, probabil că avea mare nevoie să pregătească sacoșele tradiționale care se dau de pomană când vine praznicu de după Sfânta Recepție. Chestiunea e că, la piață e ca la piață, mai apar și precupețe, scandalagioace și cum sacoșa e mai grea la cântar cu mult peste 40 de mii, nu este exclus ca să-și pună mâinile în șold și Coana Luluța, mare mahalagioaică de la Bruxel. Ce-o fi, o fi!
Ultima oră: cineva care se tine de șarade și care probabil se înveselește și se tăvălește de râs (mai ceva ca în lucrările UE de la Vânători) masochește cu aroganțe despre cum scrie degeaba presa în disoluție din Românica fără bun simț. Ne-a trimis un SMS cu un mesaj cifrat, rămas nedescifrat: 43/P/2023. Cin să fie, ce să fie…
Phii!, te pomenești că iar au fost ascultați fără să fie anunțați…
Concluziv, când vine vorba despre irigații serioase în seceta din 2023 în Câmpia Covurlui, orice ziarist bine documentat devine conștient că scormonește pe un teritoriu al basmelor. Oleacă perplecși? Deloc, cât timp prin Covurlui emanează fel de fel de basme ministrul-bufon Nea Petrică Daea. Pe la crepetul (sau crepusculul) zilelor trecute, a mai bubuit cu unu: „Nu mă lăsați singur, fraților, că sunt multe puști pe mine, văd!” Ce mai, avem explicația measajului încifrat: Daea, că s-a trezit în sfârșit din adormire DNA Galați?!
Ei, nici chiar așa! Cu un dosar oleacă mai grosier nu se face anticorupție peste noapte, mai ales că DNA Galați somnolează binișor, cam de vreo 10 ani de cruntă hârjoneală/mangleală bugetară pe câmpurile, canalele și sifoanele Covurluiului.
Este chiar intervalul în care procurorilor le-au șuierat gloanțele corupției pe la ureche, dar ei, băieți cu sânge rece, și-au văzut în liniște de cafeluțe și de creșterea salariilor de bugetari, meditând la principiile (i)morale ale Covurluiului: „Hai la muncă să muncim, dă Doamne să nu găsim, ziua trece, leafa merge, noi cu drag muncim!” Precis erau gloanțele din puștile lui nea Petrică Daea, o bulă de neant, ministrul agricool al cormoranilor, oilor și bășcăliei simpatice, găunoase dar odioase.
Cum se mai fac irigațiile în Câmpia Covurlui? Obișnuit, ca la orice piață, între tarabă și darabana prețurilor. Poate cu o mică schimbare: sacoșele cu parandărăt nu mai sunt aduse la piața Roșilor, ci la cea a Galbenilor.
Vasilache Silviu28 Posts
0 Comments