Galaţii – pata albă pe harta minunilor României


A fost cândva o campanie a ziarului Evenimentul Zilei, de stabilire a celor 7 minuni ale României. Bună campanie! A urmat și una a cotidianului gratuit Adevărul de seară de Galați. Utilă campanile! Dând dovadă că nu citesc nimic, că n-au urmă de simţ civic, ca nu le pasă şi că-l dau dracului de patriotism local, locuitorii (populaţia) din ţinutul Galaţilor n-au votat nimic, n-au susţinut nici un monument, nu s-au sinchisit măcar să pună în discuţie evidenţa dovezilor istorice şi arheologice, care ar fi introdus în finala topului 7 măcar unul sau unele dintre monumentele Galaţilor. Acum, când este prea târziu, să procedăm totuşi la mai mult decât nimic.

 

Sigur, nici unul dintre monumentele (puţine şi prost puse în evidenţă) din Galaţi nu se poate compara cu clasamentul celor 7 minuni moderne ale lumii (Marele Zid Chinezesc, Statuia lui Hristos din Rio, Oraşul Maya din Machu Pichu, Ansamblul de piramide din Mexic, Collosseum-ul din Roma, Oraşul de piatră din Iordania şi Palatul Taj Mahal din India) şi nici nu se clasează în categoria 7  monumente minune ale României (Calea sufletelor eroilor-Tripticul Sculptural Brâncuşi din Tg. Jiu, Cetatea în 7 colţuri din Alba Iulia, Cuibul de vulturi-Castelul Corvinilor, Triunghiul monumental cultural al Iaşilor, Mânăstirile Pictate din nordul Moldovei, Capitala culturală Sibiu şi Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei) dar ar fi împuns pata albă  din sud-estul României cu câteva steguleţe (roşii, galbene, albastre ,cum vă convine) ce marcheză monumente ce pot reţine atenţia, pot atrage turişti şi chiar pot uimi.

 

 

A venit timpul ca fiecare dintre cei care simt că au urme de impuls civic în suflet să se implice într-o campanie  de desemnare a celor 12 monumente gălăţene de civilizaţie urbană, care ies din media platitudinii şi anostului. Acest avanpost al civilizaţiei romane şi centru al creştinătăţii care este Galaţiul o merită. Iată propunerile – sugestie  ale autorului acestui îndemn pentru topul „12 minuni de civilizaţie urbană gălăţeană.”

 

1. Biserica fortificată Precista
2. Palatul Administrativ
3. Catedrala Episcopală
4. Palatul Navigaţiei
5. Casa bibliotecii V.A. Urechia ( Teatrul Tardini)
6. Palatul Comisiei Europene a Dunării (sediul Bibliotecii VA Urechia)

 

7. Complexul arheologic Tirighina
8.  Mormântul artefact Innocens
9.  Casa Robescu
10.Casa Panaite Balş
11.Valul lui Traian
12.Statuia lui Eminescu

 

Silviu VASILACHE, ianuarie 2012

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password