Galațiul pierde încă o instituție vitală pentru dezvoltarea din următorii cinci ani

Descentralizarea de Galați se centralizează la Constanța

Nimeni dintre oamenii de decizie din Galați nu vrea să oprească activitățile pentru defavorizarea calculată a județului Galați în favoarea județului Constanța. Afirmația a fost făcută de președintele Patronatului IMM din județul Galați, într-o conferință de presă dedicată semnalării unei legi cu dedicație, ce dezavantajează net Direcția Regională a Finanțelor Publice Galați. O hotărâre de guvern ce va produce efecte de la 1 ianuarie 2016 prevede că se înființează Administrațiile Regionale pentru Contribuabili Mijlocii pe lângă direcțiile regionale existente, cu excepția administrației din Regiunea sud-est, care se ia de la Regionala Galați și va avea sediul la Constanța.

 

Nu există nici un fel de viziune și de preocupare la nivelul județului Galați care să dea semnalul unei creșteri economice, a deschiderii de investiții și a creării de locuri de muncă. Afirmația a fost făcută de președintele Patronatului IMM din județul Galați, Marian Filimon, care a sancționat într-o conferință de presă neglijența aleșilor locali în organele de reprezentare la nivel național. Apatia, incapacitatea sau chiar nepăsarea și obediența acestora se regăsesc în termenii în care a fost impusă o hotărâre de guvern, prin care se înființează la nivelul tuturor Direcțiilor Financiare Regionale, Administrații pentru Contribuabili Mijlocii. Singura excepție de la regula priorității pentru reședințele de regiune este la regiunea sud-est, unde sediul Administrației va fi la Constanța în loc să fie la regionala Financiară Galați. Președintele Patronatului IMM din Galați critică nepăsarea și servilismul parlamentarilor de Galați, care nu au susținut nevoia de reprezentare a județului Galați la nivel național. Marian Filimon cere reevaluarea acestei decizii și propune o distribuție geografică corectă, care ar justifica amplasarea sediului regional pentru contribuabilii Mijlocii la Galați. Această decizie va afectata cel puțin 430 de firme dar și perspectivele de dezvoltare a județului Galați pentru intervalul 2016-2020. Carevasăzică, orice firmă care are o cifră de afaceri anuală de până în 50 milioane de euro şi un număr de angajaţi cuprins între 50 şi 250 de salariaţi se numește intreprindere mijlocie și va merge să facă plecăciuni la perceptorii de la Constanța.

La Galați, taxe şi impozite cu carul, investiţii cu paharul

Se întâmplă că HG-ul este în același ton de până acum a descentralizării. Adică să fie bre descentralizare, să se dea la toată lumea, să ajungă la toată pulimea contributoare, da la unii dați-le descentralizare cu responsabilități și la alții să fie mai ales descentralizare cu centralizarea taxelor. Exact chestia asta a fost ginită demult de oamenii de afaceri din Patronatul IMM, dar deloc-deloc de liota de aleși locali, în frunte cu bizonii mortificați Dobre, Toader, Pâslaru, Ștefan, Roșca. Pe aceste putregaiuri parlamentare prea puțin îi interesează că fiecare primar, fiecare preşedinte CJ sau de instituţie publică o să meargă la căciulit nu numai la Bucureşti, dar și la Constanța.

Și mai zice Marian Filimon că acesta este numai începutul-«reorganizarea» nu se va opri aici. „Cel mai probabil, în perioada următoare Constanţa va încerca să pună mâna şi pe structurile vamale, pentru ca, în cele din urmă, să preia cu totul structurile DGRFP Galaţi, pentru că, practic, n-ar mai rămâne aici decât administrarea întreprinderilor mici şi micro”, zice preşedintele Patronatului IMM-urlor Galaţi, Marian Filimon.

Tehnic, totul pleacă de la codoșlâcurile mahărilor din Constanța și de golănia complice a parveniților de Galați

Istoria pleacă de la reorganizarea din 2013 a structurilor Ministerului de Finanţe: la fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare, să fie câte o Direcţie Regională Antifraudă şi o Direcţie Generală Regională a Finanţelor Publice. Și așa a fost. În cazul Regiunii Sud-Est, care reuneşte judeţele Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea, Vrancea şi Buzău, sediul DGRFP a fost fixat la Galaţi, iar sediul Direcţiei Antifraudă la Constanţa. Nu a fost la fel cu lupta pentru cașcavalul mai mare. Gălățenii au trecut la năniloancă sau la o harașpincă, constănțenii s-au pus pe traficat lobby. Așa a ieșit din guvernul Ponta HG nr.816/2015 privind organizarea şi funcţionarea ANAF prin care sunt prevăzute noi reglementări privind funcţionarea DGRFP-urilor. Ce să vezi, nici o surpriză, era o HG cu „dedicaţie” pentru Constanţa. Administraţia pentru Contribuabili Mijlocii ar trebui să funcţioneze tot în judeţele în care îşi au sediile DGRFP-urile, dar, fatalitate, preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, strică regula pentru Regiunea Sud-Est: sediul Administraţiei contribuabililor mijlocii se stabileşte la Constanţa şi nu la Galaţi, aşa cum ar fi fost normal! Și pentru ca treburile să fie bătute în cuie, președintele ANAF mai face un document, cu Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) având ca temă reorganizarea ANAF. La concluzii, se reamintește, să le intre bine în cap și pălmașilor din Finanțe-spune: Constanţa va fi cea care se va ocupa de gestionarea contribuabililor mijlocii! E un fleac! „E abia a 15-a instituţie de interes regional pe care, în ultimii ani, Galaţiul o pierde sau i se reduc mult din atribuţii, fără ca cineva din cei implicaţi din punct de vedere al responsabilităţii faţă de judeţul Galaţi să ia atitudine!”, strigă Marian Filimon. Dar de ce doar Marian Filimon? Nu avem oare o groază de parlamentari, directori de direcții, Primar, președinte de județ, presă, societate civilă, tineri intreprinzători, tineri în revoluții de trei zile, studenți la ASE, ONG-uri, Cameră de Comerț, Tehnopol și șomeri debusolați?

Silviu VASILACHE

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password