În Republica Moldova nu întotdeauna cei care sunt la suprafață sunt și actorii principali

Laurențiu Vasile, coordonator al Acțiunii 2012 și Valeriu Apostol, secretar al Acțiunii 2012, ne anunță sub ce deviză acționează Acțiunea 2012: „La anu re-Unirea!”


Rep.: Basarabia este cu picioarele în est, cu sufletul în vest, cu inima în raiul URSS și are al patrulea guvern al anului 2015. Mai putem spera să facem re-unirea de vis în anul 2018?

Laurențiu Vasile: O facem, fie sub sloganul„Basarabia, pământ românesc!”, fie sub sloganul „Basarabia e România!”. Vedem acest adevăr pe picioare de pod, în gări, pe pereți, unde este scris de activiștii și simpatizanții unirii, care vor să transmită mesajele Acțiunea 2012. Noi, cei din Acțiunea preferăm să stăm de vorbă față în față, suntem adepții convorbirilor, poate și în stradă, la manifestațiile organizate, și mai puțin pe calea grafitti , pe pereți.

Rep.: Dacă scriem pe pereți un adevăr atât de elementar, înseamnă că sunt români care nu știu sau au uitat?

L.V.: Le reamintim. Noi ne desfășurăm activitatea pe ambele maluri ale Prutului. Pentru români, le ținem vie amintirea. Amintirea unui mare stat unitar, cel al anului 1918, care era al patrulea, ca forță politică și economică. Tinerii trebuie să nu uite acest sentiment, trebuie să preia mesajul, să fie alături de noi, Acțiunea 2012.

Rep.: Este unicul mesaj al Acțiunii 2012?

L.V.: Prin statutul Platformei unioniste, cele peste 30 de organizații neguvernamentale constituente s-au hotărât să includă doar acest obiectiv-reunirea. Trebuie să recunoaștem că este cel mai ușor și cel mai fezabil eveniment care s-ar putea întâmpla bine României într-o perioadă relativ apropiată. Celelalte teritorii istorice-Bucovina de Nord, Herța, Bugeacul, Cadrilaterul, sunt zone unde românismul a dispărut încetul cu încetul sau s-a diminuat, și unde forța Acțiunii 2012 nu se poate manifesta la fel. Acolo avem 80-100 sau chiar 200 de ani de deznaționalizare.

Rep.: Când se sună goarna pentru unire, cele 30 de organizații se adună sub drapel pentru un marș puternic?

L.V.: Că sunt organizații studențești, ale satelor, pentru promovarea tradițiilor sau de redeșteptare a curentului dacic, toate organizațiilor se adună când sunt convocate sub umbrela Acțiunea 2012. Există și un congres, se prezintă și o dare de seamă tuturor componentelor, astfel încât să se vadă că resursele umane și materiale au fost cheltuite judicios. Avem și o procedură de cuantificare a efectelor acțiunilor noastre dincolo de Prut. Este de văzut dacă am făcut bine, mai puțin bine și ce mai avem de făcut.

Rep.: Basarabeanul a învățat să vorbească pe două voci, în funcție de unde bate vântul-din vest sau de la răsărit. Ce fel de răspunsuri au astăzi?

L.V.: Este interesant ce au răspuns la recensământul din 2014. Au răspuns liber, la chestionarul agenților de teren, că sunt români în procent de 25-30%. De ce nu avem un procent exact? Pentru că rezultatele oficiale și acum întârzie să apară. Este o diversiune, pentru că la un an și jumătate de la recensământ, a nu publica rezultatele la o populație de 3,5 milioane de locuitori înseamnă că guvernelor de la Chișinău le-a fost teamă de procentul de 30% etnie românească. Poate părea puțin, dar comparat cu ce era acum 10 ani-2 %- este foarte mult.

Rep.: Unii spun că procentul este de fapt 40%.

L.V.: Este foarte bine, înseamnă că numărul unioniștilor a crescut, este numărul studenților basarabeni și bucovineni cu burse românești. Este efectul celor 5000 de burse oferite de statul român. A recunoscut și guvernul de la Kremlin, că cele 5000 de burse românești reprezintă mai mult decât tot gazul rusesc, ca forță, ca impact.

Rep.: Statele mici trebuie să folosească politici inteligente!

Valeriu Apostol: Iar educația este cea mai bună politică. Un om educat poate oricând să argumenteze, să vadă diferit, să demonteze propaganda dintre Prut și Nistru.

Rep.: Este o criză în Basarabia, i-am spune criza celui de-al patrulea guvern. Cum trebuie descifrată această deviere de la drumul european?

L.V.: România este iarăși prinsă în ofsaid. Nu ar fi prima oară când Bucureștiul nu a fost pregătit pentru criza politică de acolo. Se presupune că ministrul Streleț ar fi fost și acum premier dacă ar fi răspuns în sâmbăta de dinaintea moțiunii de cenzură marelui oligarh Vladimir Plahotniuc. Și asta a dus la căderea guvernului proeuropean.

Rep.: Deci Plahotniuc conduce Basarabia!

L.V.: Pe față nu, și-a dat demisia din Parlamentul de la Chișinău, și-a dat demisia din funcțiile pe care le avea în PDM, ocupându-se de afacerile personale.

Rep: Rămâne atunci un dictator luminat?

L.V.: Să sperăm. În Republica Moldova nu întotdeauna cei care sunt la suprafață sunt și actorii principali. În spatele lui Plahotniuc sunt interesele unor concerne, din exteriorul Republicii Moldova, iar fluxul banilor nu este aproape deloc transparent. Miliardul de euro dispărut din bănci nu poate fi localizat ca proveniență, ca traseu, ca destinație.

Rep.: Deci Plahotniuc apasă pe buton, iar Parlamentul execută?!

L.V.: Majoritatea parlamentară este constituită din Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor și care fac alianță cu PD. Au dărâmat Guvernul Streleț doar pentru că guvernul a exprimat o poziție neutră vizavi de arestarea lui Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova.

Rep.: Poate Plahotniuc dirija curentul proeuropean, sau să nu-l bănuim de așa ceva?

L.V.: Dacă România i-ar oferi lui Plahotniuc garanții de finanțare europeană a facerilor lui, ar fi un european convins. Din păcate, intersul în Moldova este realizat și prin intermediul organelor de forță…

Rep.: Cum credeți că vor evolua experimentele politice în Republica Moldova?

L.V.: Guvernul interimar are o mare problemă: nu are finanțare. Acordul cu FMI a căzut, Banca Mondială cu atât mai puțin dă bani, Uniunea Europeană se mai gândește, vizavi de ancheta miliardului dispărut, ce nu s-a finalizat, nu are vinovați. Rămâne doar lăcomia guvernanților… Personajeșle incriminate-Vlad Filat, Ilan Shor, primarul Orheilor și Renato Usatâi, primarul Bălțiului au avut un anumit rol la un moment dat. Cât de implicați sunt -nu știm, dar știm cine sunt Usatâi și Șhor-sunt oamenii Moscovei!

Silviu VASILACHE

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password