Madam ministru Intotero

Dacă e joi, e zi de agitație PSD exemplară în jurul unui ministru PSD-ist aflat în turneu de informare. Este clar că s-a sunat goarna mobilizării, pentru a da substanță propagandistică unei activități de informare a emigranților (migranții români care de 29 de ani fug în Europa, și ca urmare a politicilor pesediste și a interpușilor, de desființare de locuri de muncă). Logoree multă, interes minim, plictis maxim, zero întrebări din partea primarilor aduși la interes, servilism jenant din partea directorilor însărcinați să bată toba pe tema „Informare acasă! Siguranţă în lume”(!).

Probabil că Prefectul Otrocol și Primarul Pucheanu și Președintele CJ Fotea s-au dezlănțuit în privat, la Județeana de Partid

dar la secvența cu public, a bătut interminabil apa în piuă directorul ITM-ist pesedist Viorel Dumitru, încât s-a întrebuințat să-l oprească din palavrageală chiar Costel Fotea. Sesizând un anume penibil, directorul de AJOFM Cezar Năstase a fost mult mai scurt. Trecându-se deci la partea cu scurtul, doamna ministru a devenit madam Intotero, vorbind fără să spună nimic și expediind cu abilitate răspunsuri în doi peri la cele câteva întrebări puse de muncitorii de presă prezenți.

Nu pomenim nimic aici despre chestia cu poporul naiv, care se lasă atras și corupt și abuzat, păcălit și torturat și sclavagizat, acolo unde se duce când se duce. E treabă de muncă de la om la om și de la instituție la instituție, adică „cu sprijinul inspectorilor de la inspectoratele şcolare judeţene, cu reprezentanţii consiliilor de elevi din clasele a XI-a, a XII-a, diriginţi, preşedinţi ai comitetelor de părinţi, directori, educatori, etc.“, e explicat ministrul.

Pe madam ministru PSD Intotero a lovit-o o grabă fundamentalistă când am pomenit de românism în casa „moldovenismului” bine cultivat din Bugeac  

Are Ministerul pentru Românii de Pretutindeni o strategie de combatere a „moldovenismului”, promovat insistent de statul ucrainean în relația cu românii din Bugeac-regiunea Odesa? De ce se simt abandonați cei din Basarabia de sud?

Natalia Intotero: Nu e chiar așa! Le dăm și burse, avem proiecte, programe, finanțări, au fost prezenți la ARC, au fost chiar din zona Odesa. Nu putem spune că nu facem nimic. Și apoi este rolul Comisiei Mixte româno-ucrainene, care lucrează…

Rep.: La Ziua Limbii române de la Centrul de Informare din Ismail s-a vorbit consistent de moldoveni și moldovenism!

N.Intotero: Eu știu că au fost copii premiați…

Rep.: Au fost și copii premiați. Cât costă Campania de informare pe tema siguranței emigranților?

N.Intotero: Eu am venit cu mașina mea personală, încerc să-mi aduc contribuția…prin ceea ce pot, la mai binele românilor de pretutindeni, deci campania o facem prin eforturile noastre… (să înțelegem oare că și sutele de mape de prezentare cu pliante color și CD-uri sunt făcute din banii de buzunar ai doamnei ministru?!).

Rep.: Poate ministerul achiziționa o clădire pentru Centrul Cultural al Românilor din Ucraina de sud?

N.Intotero: Am extins centrele culturale, centrele de informare și deschidem acum unul în Slatina-Solotvino.

Rep.: Am întrebat de un Centru Cultural în Bugeacul Dunării, la Ismail…

Gata!, timpul de declarații zâmbitoare ale doamnei ministru al românilor de pretutindeni – mai puțin al celor de la Galați și mai ales al celor fără mogul – a expirat! Ministrul pentru românii de pretutindeni pleacă brusc, fără să precizeze nimic despre cum funcționează Centrul de Informare de la Ismail.

Cunoscând niște realități de la fața locului, este locul pentru niște completări, ce pot fi utile pentru madam Intotero. „Centrul” este de fapt o cameră, o sală de curs cu destinație schimbată, amenajat în clădirea Universității Umaniste din Ismail, și la care accesul este greoi și restrictiv (de cel puțin două ori „Centrul” a fost închis în 2018, exact când fuseseră programate activități privind organizarea comunității românești). Clădirea Centrului este o sală bine dotată de către statul român, cu mobilier și birotică, care servește în general pentru alte activități decât cele ale comunității românești și în care activează functionari ai Universității, fără nici o legătură cu activitatea unui Centru de informare al României. O informăm pe madam ministru Intotero că și la Ismail sunt români de pretutindeni, uitați, desconsiderați, nevizitați, deprimați, dezolați, neîntrebați de oficiali ai Guvernului României despre efectele perversei legi a învățământului din Ucraina (pe extrem de veselul consul Emil Rapcea, filmat de TVR, îl preocupă doar că la Centru se fac cursuri de limba română pentru ucraineni, nu că Centrul este o improvizație, un surogat, că nu are personalitate juridică! și nici sediu propriu). Pentru el și pentru madam ministru Intotero probabil că nu sunt importante detaliile. Dar, vorba e că dracul stă tocmai în detalii. La una dintre deplasările de la Ismail, am găsit mobilierul Centrului în „deplasare”, la școlile de sâmbătă-duminică ale comunităților bulgară și ucraineană (pentru ei s-a găsit repede și spațiu, și mobilier). Însăși înființarea Centrului a fost făcut pe baza unuei „Înțelegeri”, care nu conferă Centrului personalitate juridică, toate formalitățile fiind girate (cenzurate?) de Universitatea Umanistă de stat. Până și salariul (derizoriu) al coordonatorului Centrului este plătit de Universitatea din Ismail.

Toate aceste amănunte sunt însă doar un exercițiu de vorbit de unul singur, atunci când ministrul și vicepreședintele național PSD Natalia Intotero te lasă cu întrebarea pusă și pleacă să caute ceva în poșetă, pentru directorul Cezar Năstase de la AJOFM PSD.

Concluzia? Am învins! E timpul ne resemnăm. Poate data viitoare clientul cititor și românii uitați din Bugeac vor avea mai mult noroc în relaționarea cu Guvernul (a)social Dăncilă.

 

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password