Mergem cu Europa, nu știm cât și unde ajungem, dar mergem încolo!

Directorul fondator al publicației „Sud vest”, Vadim Bacinschi, ne propune să privim cu ochi critici la iraționalul est fost sovietic


 

Reporter: Cum vă simțiți ca cetățean ucrainean de etnie română în România?

Vadim Bacinschi: Mă simt normal, e în firea lucrurilor să te deplasezi liber, într-un spațiu european, să treci frontiere…Cum face toată lumea în Europa.

Rep.: Ucraina a semnat acordul de asociere la UE. A schimbat semnarea sensul lucrurilor sau reflexele imperiale rămân?

V.B.: A apărut o perspectivă documentată și într-un cadru legitim oarecare. Ucraina se mișcă spre Europa și vrea să ajungă în familia asta mare europeană, dar sunt lucruri care țin de Ucraina și de situația actuală. Oricine ar spune dintre comisarii europeni că o vor în Europa mare, așa cum stau lucrurile acum, degrabă nu o să ajungă ea în Europa…Trebuie să se facă ordine, să domine legea și după asta putem spera…Membru asociat nu înseamnă a fi membru.

Nu vin autorități europene să facă ordine în sistemul judiciar, sau să schimbe poliția noastră și să pună oameni care să funcționeze în cadrul legii. Sunt lucruri pe care trebuie să le facă Ucraina, și nu Europa.

 

Rep.: Mulți oameni sunt surprinși de faptul că Ucraina este o construcție artificială. Mulți ucraineni sunt de fapt ruși și sunt în război civil cu Rusia.

V.B.: O mare parte din ucraineni sunt etnici ruși. Sunt mulți cetățeni care încurcă noțiunile, își spun ucraineni. Eu sunt cetățean ucrainean de etnie română! Așa cum și tătarii, și găgăuzii sunt cetățeni ai Ucrainei. În zona de conflict, populația majoritară este rusă, sunt etnici ruși. Acolo ucrainenii sunt minoritari. Conflictul de aici a pornit, Kievul a încercat o expansiune ucraineană, a început să le impună ăstora…Pentru cei din Lugansk, idealurile revoluției de Maidan le-au fost străine… Și la Nikolaev, Hersun, chiar și la Odesa într-o anumită parte. Chestia asta a iritat lumea, au fost niște revolte…Nu trebuia să le impună Maidanul. Maidanul a venit din vest, de la Lvov, Târnopol. Și în vest au fost vandalizări, incendii la sedii de poliție…Dar au spus că asta este revoluție…Când au început cei din est să facă același lucru, să dea foc la sedii, să pună mâna pe arsenale, au spus că ăștia sunt teroriști. Dar ei făceau ceea ce făceau cei din Lvov. Ei nu au vrut să fie ucrainizați, să li se impună …Chestiile firești din vest sunt străine în est. Au ieșit nemulțumirile, Rusia s-a implicat și le-a folosit, și a ieșit ceea ce vedem astăzi. Nu e război civil, este un război al Rusiei împotriva Ucrainei. A spus-o și președintele Poroșenko, asta este poziția oficială. Nu sunt niște formațiuni paramilitare, se folosește aviație, tancuri, lansatoare de rachete Graț, care bat la 60 de km…Zboară avioane de luptă, trupele doboară avioane, ei nu mai sunt voluntari. Ucrainenii spun că au dovezi destule, când trupele din teren au distrus tehnică ucraineană, lansatoare, avioane. Au doborât un avion care zbura la 6000 m, deci nu se putea decât cu tehnică rusească. Au dovezi că rușii intervin, că sunt coloane de tancuri…

Rep.: S-a apropiat vestul mult prea mult de Rusia, prin apropierea Ucrainei de UE?

V.B.: Sigur că da. Rusia nu vrea să piardă spațiul care i-a aparținut. Pe mine însă mă pune pe gânduri poziția ucrainenilor. Când au luat rușii Crimeea, autoritățile de la Kiev n-au făcut nimic pentru a bloca anexarea. Președinte interimar era Turcinov, care doar făcea declarații:„Uite, omuleții verzi au intrat în Parlamentul din Crimeea!”. Dar n-au făcut nimic să-i blocheze pe omuleții verzi să facă ce au făcut. „Uite blochează parlamentul, uite trec din Rusia în Ucraina!”- dar n-au făcut ceva să-i oprească. Nu știu dacă a fost trădare, dar bate la ochi pasivitatea ucrainenilor….

Rep.: În Bugeac ce misiune aveau omuleții verzi?

V.B.: Ha, ha! Nu știu de misiunea lor. Sunt doar vorbe…La noi în Bugeac situația e un pic altfel. E altă mentalitate, e alt fel de a privi lumea, oamenii sunt mai rezervați… Reacția Ucrainei nu e cea care trebuie. Până la alegeri, frontiera ruso-ucraineană era liberă, nu era păzită. Se plângea de asta un șef al grănicerilor. Dar de ce nu e păzită? Păi voi nu vedeți tancurile? Se văd și din satelit, dar de aproape!…De ce le dați drumul să intre și apoi vă plângeți că rușii agresează? E logic, nu?

Rep.: A fost o strategie a căutării pretextului?

V.B.: Nu știu, dar…De ce le dați drumul și apoi vă apucați de război? Blocați-le în frontieră! Puneți ce aveți. Acum spun că au luat sub control frontoiera, dar tehnica rusească intră și intră. De-a Domnul să se liniștească, dar în zonele acelea din Lugansk, lucrurile n-o să se tempereze așa cum credem noi, cu una, cu două. Ar putea să fie acolo încă o Transnistrie nouă…Apropo, o știre foarte interesantă! Acum câteva zile, vicepremier pe probleme de securitate al Republicii din Donetsk a fost numit un oarecare Vladimir Antiufeev, care a fost 20 de ani șeful securității din Transnistria, de aici. E desigur un bun specialist în domeniul său. A fost știre oficială, și dacă l-au pus acolo, înseamnă că gândesc la perspective…Acolo sunt cel puțin vreo 20 de grupări paramilitare, care se numesc voluntari. Sunt și cazaci de un fel, cazaci de alt fel, sunt și asiatici, un batalion de ceceni și inguși…E un haos, se spune că fiecare acționează cum le vine lor în cap…Sunt și conflicte acolo, fiecare e șef, dacă are arma în mână, dictează. Chiar dacă se liniștesc lucrurile, nu trec tancuri și nu trag din avioane, nu cred să se ajungă la o liniște deplină.

Rep.: Putem fi liniștiți la Gurile Dunării? Aici este concentrată masiv comunitatea românească…Ucraina va permite Rusiei să ajungă din nou aici?

V.B.: Au fost niște declarații, cum că scopul rușilor e să ajungă la Dunăre. Eu cred că nu mai ajung, le ajunge că au luat Crimeea. Acolo poate să-și pună toate bazele militare, cum le visează el.

Rep.: Și-a făcut plinul strategic!?

V.B.: Da, da! În rest, va fi un foc mocnit.

Rep.: Asta înseamnă că focul mocnit din Transnistria ajunge niște tăciuni? Fumegă și se sting?

V.B.: Ha, ha! Nu știu! Ucraina va fi interesată să dispară Transnistria. Mă gândesc însă că Putin, cu poftele și mentalitatea lui, niciodată n-o să renunțe, n-o să se împace cu gândul că pământurile aste scapă de sub influența lui. O să-i țină cu gazul, are destule sfori…La Gurile Dunării nu mai ajung, pentru că n-au nevoie. Nu le trebuie ținutul ăsta cu nimic. La drept vorbind, el nu are nevoie nici de Donețk și nici de Lugansk. Acolo este doar industria cărbunelui, dar nu este eficientă. Minele de la Rostov le-a închis pe toate. La ce îi trebuie mine cu revolte pe ele? Doar își face probleme pe cap. Doar îi ține în hăț, să-i aibă…La Dunăre nu mai ajunge, sunt chestii speculative, să declare… Se creează doar neliniște.

Rep.: Românii din Bugeac s-au adunat în iunie într-un Forum al comunității.

V.B.: Am fost la forumul jurnaliștilor de la Bălți, dar știu ce s-a spus la celălalt forum, la Ismail, al comunității românești din Bugeac. Au fost acolo 70 de persoane reprezentând ONG-urile comunității românești din zona Ismail. E un lucru bun, s-a discutat despre anturajul creat, de atmosfera din Ucraina. Nu a fost atât renașterea instinctului național, cât evaluarea situației actuale din Ucraina. Pentru comunitarii români semnarea acordului cu UE este o chestie pozitivă. Mergem cu Europa, nu știm cât și unde ajungem, dar mergem încolo. Războiul din estul Ucrainei neliniștește lumea. S-a făcut un apel pentru sprijinirea parcursului european al Ucrainei, s-au semnat vreo 15 rezoluții. A fost prezent Bogdan Diaconu, din Parlament, a fost Eugen Popescu, de la Centrul de Studii și Strategii și jurnalistul Petru Grozavu, de la Chișinău. S-a semnat parteneriat între Asociația „Basarabia” și organizația „Răsăritul Românesc”, condusă de Vlad Cubreacov. S-a făcut un lucru bun.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password