Raportul despre cum a fost Moldova furată. Investigația Companiei ”Kroll Associates UK Limited” a fost făcută publică

Agenția de Știri Ora 25 Transmite!

După ce furtul unui miliard de dolari a afectat economia Republicii Moldova, raportul companiei americane ”Kroll Associates UK Limited” a fost făcut public. Primul raport al anchetatorilor a demonstrat implicarea în jaf a unor nume mari din Chișinău. Printre acestea se numără și fostul președinte al Moldovei Petru Lucinschi, omul de afaceri Ilan Shor, șefa Federației de tenis din Moldova, Viorel Melnic, fostul șef al Vamilor și o fostă consilieră municipală comunistă.
Principalele concluzii ale acestui raport nu aduc însă mari noutăți. Acestea îl prezintă pe Ilan Shor drept persoana care a fost în prim-planul acestor operațiuni, lucru dezvăluit și anterior de presă. Totodată, în perioada 24—26 noiembrie 2014, în ajunul campaniei electrale, cinci companii necunoscute, conduse de anonimi, au obținut credite de la trei bănci de peste 13,5 miliarde de lei. Kroll scrie că aceste firme ar fi afiliate lui Shor.

Cine este Ilan Shor?
Ilan Shor este un tânăr om de afaceri (28 de ani), născut în Israel, dar stabilit în Republica Moldova. A devenit un nume sonor după ce a preluat controlul unor bănci locale, a ajuns printre cei care conduc Aeroportul Internațional Chișinău și deține câteva posturi de televiziune. Din septembrie 2014, el face parte din Consiliul de Administrare al Aeroportului Internațional Chișinău, luat în concesiune de compania rusă „Avia Invest”. Ilan Shor este directorul „Dufremol” – companie care închiriază cele mai mari spații în aeroport, asigurând 60% din veniturile non-aeronautice ale aeroportului. Presa de la Chișinău a scris în repetate rânduri că ar fi un apropiat al liderului PLDM, Vlad Filat.

 Unde au ajuns banii furați?
Banii au ajuns pe conturile a cinci firme necunoscute: „Danmira” SRL, care a obținut 29,6 milioane de USD, 101 milioane de euro și 720 milioane de lei, „Davema-Com” SRL — 3,2 miliarde de lei, „Voximar-com” SRL – 164 milioane de USD, „Contrade” SRL – 24,9 milioane USD și 105 milioane de euro și „Caritas Group” SRL – 13,6 milioane de USD, 28,9 milioane de Euro și 1,86 miliarde de lei.

Tentativă de ștergere a urmelor
Raportul Kroll mai menționează și o presupusă tentativă de a șterge urmele în cazul oferirii cu împrumut ale acestor sume. Este vorba despre cazul mașinii unei companii de pază ce face parte din același grup de firme Shor care a fost găsită incendiată în raionul Ialoveni. Investigatorii susțin că în mașină, potrivit martorilor, s-ar fi aflat documente importante ce urmau să ajungă în arhive.
De asemenea, Kroll susține că de la bănci au fost recuperate mai multe harduri de pe care s-a încercat să fie ștearsă informația stocată, însă s-a reușit recuperarea datelor. De asemenea, investigatorii companiei au solicitat BNM să facă tot posibilul ca să preia toate datele electronice de pe servere, rețea, emailuri interne, dar și calculatoare ale celor bănci pentru a evita ștergerea informațiilor care ar putea servi ca probe pentru investigațiile ulterioare.
La final, Kroll susține că următoarea etapă în investigare ar fi cercetarea mai amănunțită a traseului acestor bani tranzacționați, dar și evaluarea exactă a prejudiciului creat.

Rămân totuși câteva întrebări la care raportul nu răspunde: 1. Care alte companii, înafara grupului Shor au luat credite compromise și cu ce persoane publice sunt afiliate aceste companii. 2. Spre ce companii au facut transferuri, companiile din grupul Shor? Cu ce persoane publice sunt asociate aceste companii?

De ce Adrian Candu a făcut public Raportul Kroll?
Raportul Kroll a fost făcut public de președintele parlamentului, Adrian Candu, după ce în data de 3 mai s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău aproximativ 50.000 de oameni. Nu se știe, însă, dacă presiunea străzii l-a determinat pe Andrian Candu, să publice investigația internațională. În presă a apărut ipoteza conform căreia acesta ar fi un semnal că PD (al cărui exponent este Andrian Candu, finul de cununie al controversatului om de afaceri Vladimir Plahotniuc) ar urmări debarcarea actualului Guvern și promovarea lui Candu la funcția de nou prim-ministru. Potrivit acestei versiuni, PLDM nu se va putea opune și va vota guvernul dictat de PD, în caz contrar existând riscul ca mai mulți fruntași ai acestui partid și rudele lor să ajungă la pușcărie ca urmare a investigării în continuare a furtului din sistemul bancar de către organele de anchetă și justiția controlată, potrivit presei, de PD.

Compania britanică Kroll a fost selectată la sfârșitul lunii ianuarie, în urma unui concurs, pentru a verifica tranzacțiile dubioase de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Beneficiarul raportului este Banca Naționala a Moldovei. Până acum documentul a fost ținut secret, publicarea sa nefiind permisă decât cu acordul Kroll.

Surse: independend.md, timpul.md, zdg.md, protvchisinau.md

 

 

 

 

 

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password