„Moldoveanul” din Bugeac este tot român și statul român trebuie să spună și să impună realitatea asta

Scriitorul Vadim Bacinschi revine în România ca român din Bugeac, nu ca moldovean ucrainean

 

Reporter: Dle Vadim Bacinschi, cum s-a schimbat viața românilor din Bugeacul Dunării de Jos după vizita președintelui Klaus Iohannis la Cernăuți?

Vadim Bacinschi: Era o provocare să se întâlnească Președintele României cu românii din Cernăuți, Transcarpatia și din Bugeac. Pentru întâlnire, trebuia să mergem la Cernăuți, Anatol Popescu, Zinaida Pinteac, Nicolae Moșu și eu. Eu am spus că nu voi putea merge, nu mă simțeam prea bine, dar s-a amânat și pentru ceilalți…N-a fost bine că nu s-a ținut această întâlnire. Așa a apărut Scrisoarea deschisă a lui Anatol Popescu, către Președintele Iohannis. În finalul scrisorii, îi spune că n-a făcut bine că nu s-a întâlnit cu românii din Ucraina. Ca o urmare a acelei neglijări a problemelor românilor ucraineni, Anatol Popescu a scris încă o scrisoare deschisă, adresată de data asta Ministrului învățământului din Ucraina, Președintelui Poroșenko, prim-ministrului din Ucraina și altor guvernanți ucraineni. Pune problema de a unifica programele de studii pentru școlile generale ale românilor din Ucraina. Oficial, nu se vorbește decât de studii în limba „moldovenească”. Se cere de fapt unificarea programelor românești cu cele moldovenești și limba de predare să fie româna.

 

Rep.: Oficial, termenul de „limba română” există?

V.B.: Există, desigur, dar doar în zona Cernăuți. Fac uz de datele recensământului din 2001, care spune că acolo sunt români. Dacă la noi 124 000 s-au declarat moldoveni, atunci merg cu prostiile vechi comuniste-că au limbă moldovenească, că au cultură moldovenească…Anatol Popescu are o asociație cu statut regional, și vrea să pună problemele unificării. Organizațiile lui Stroia și ale lui Moșu și alte câteva au statut raional…Este o chestiune grea, că nu vor ucrainenii să renunțe la găselnița cu moldovenii și limba moldovenească. De fapt asta este și problema. …O mai venit un ministru secretar de stat la minorități la Cernăuți. Acum vine din nou ministrul secretar de stat Angel Tilvar. Chestiunile cu asocierile și grupările sunt periculoase, nu știi ce organizații de tip„Rada Basarabiei” vine și le propune…Mi-aduc aminte de o acțiune la Odesa, au fost și anul trecut la Ismail, cum că să ne unim…A fost de la București unul Eugen Popescu cu Fundația lui, dar…Sunt periculoase, nu trebuie susținute până nu cunoști. Pot fi diversiuni, pe care e bine să le demaști din prima fază, să nu se amplifice…Este un ziarist basarabean, Octavian Zelinschi, care a vrut să facă un proiect cu Ministerul Tineretului și Sportului de la Chișinău, care avea nevoie de un ONG ucrainean. Și la luat pe un anume Răuță, de la Satu Nou, care nu are nici un fel de studii, și care a preluat organizația Baștina, care era a unei rude. Și fără să se priceapă, l-a făcut redactor la Dunărea, o publicație care apare încă, dar l-a pus redactor și la Adevărul de Moldova, de la Leova. La bani pentru asta, dar scrie cu greșeli. Face carieră, dar e o carieră periculoasă.

Rep.: Se repetă sindromul impostorului, foarte răspândit și în România: cei valoroși se dau deoparte, că sunt vremuri mizerabile, dar impostorii ocupă imediat locul lăsat liber.

V.B.: Așa este și acest Eugen Răuță. I-am răspuns la invitațiile lui, dar i-am spus să învețe să scrie, și apoi să trimită mesaje… Dar el insistă să spună că eu sunt un om al trecutului, că el e viitorul, inclusiv al românismului…Ha, ha!

Rep.: În România nu prea râdem când vedem cum Basarabia se îndepărtează de curentul proeuropean, cum se fac pregătiri de război.

V.B.: Din ce spune propaganda ucraineană, luptele din est s-au domolit un pic. S-a micșorat considerabil numărul de jertfe. Sunt zile în care nu moare nici un om. Se întâmplă câte unu, doi morți, iar înainte erau și câte 10 morți. A scăzut intensitatea luptelor. Mariupol rămâne ucrainean, o parte din tehnica grea a fost retrasă, recunosc și ucrainenii. Problema este că ucrainenii au de făcut față la tot felul de patrioți, care nu se supun nimănui, nici ucrainenilor, nici rușilor…Fac ce vor ei, sunt coordonați, dar nu se știe de cine. Este un caz lângă Donețk…Ucrainenii i-au respins, și apoi s-au întors și i-au atacat pe cei din Donețk.Cine sunt ăștia nu se știe, că nu-i poate opri nimeni.

Rep.: Este haos provocat sau lăsat să pară haos!?

V.B.: De asta și continuă conflictul…E liber la ajutorul umanitar. Se întâmpla că masacrele se produceau chiar când se dădea voie cu ajutoare. Când se împărțeau alimente și materiale, se și bombarda. Acum este mai liniște. Nu știu ce gândește Putin. Își permite să spună că armata rusă nu este implicată, deoarece sunt acolo cecenii lui Kadârov. Sunt mercenarii care vin pentru aventură și bani. Trec granița cu o copie xerox după pașaport. Sau le ia doar numele… Chestia este că o să dureze, o să dureze și nu se știe ce se întâmplă mai departe. Putin e Putin, așa este el. Pe mine mă preocupă ucrainenii. Este greu de găsit o explicație logică. Ei spun că la Lugansk și Donețk va fi bine când se vor face alegeri libere.Dar după cum vor ucrainenii. Păi și cum o să se întâmple asta? Separatiștii o să fie de acord? De asta a pierit acolo atâta lume? Se poate spune„Gata băieți, ne-am jucat de-a războiul, hai să ne alegem?” N-o să se întâmple treaba asta niciodată. Trebuie să fie niște cedări, să le dea un statut special. S-a spus și la Minsk la fel, să li se dea statut special, trebuie găsit…Dar ucrainenii nu vor să cedeze, ei spun că mai devreme sau mai târziu se va întoarce și Crimeea.

Rep.: Trebuie să se înțeleagă flexibilitatea în chestiuni teritoriale!?

V.B.: Ucraina trebuie să-și controleze frontiera, dacă este o țară. Are peste 500 de km de frontieră pe care n-o mai are cum era…Ei sunt hă, hă, hă…Trebuie să coopereze cu ei. Iațeniuk spune că sunt teroriști, bandiți, dar sunt oameni care au viziunea lor. Nu toți sunt bandiți. Au convingeri, nu vor să cedeze. Și nu pot veni acolo nici forțele ONU, deoarece Rusia are drept de veto. Se va opune mereu în Consiliul de Securitate. OSCE nu se implică, Germania și Franța au interese în Rusia, când se fac monitorizările e liniște, apoi după ce pleacă observatorii, reîncep bombardamentele…E drept că sunt dronele, sateliții, dar nu e interes.

Rep.: E posibil să se caute un conflict de uzură pe teritoriul „nimănui” din Basarabia- Bugeac- Moldova românească?

V.B.: Nu, România are alt statut. De la Lugansk până aici sunt câteva sute de km, până în sud și mai mult. Ca să aduci atâtea efective, mijloace și logistică spre zona Odesei, sunt cheltuieli enorme. E o altă percepție, e o altă reacție.

Rep.: Odesa este majoritar ucraineană!

V.B.: Ba este majoritar rusofonă.Și ucrainenii vorbesc rusește. E drept, au fost aduși naționaliștii, care nu erau înainte. Sunt radicali aduși din regiunile de vest. Sunt oameni aduși în afara Odesei, într-un orășel, Sergheevka, au cazare și o bază a lor. Nu se vorbește despre ei, dar când sunt acțiuni, apar în haine de camuflaj, cu măști pe cap…Fac parăzile cămășilor naționale, vin de la Lvov, se face un tablou, o imagine, o propagandă. În tramvai se vorbește rusește, nu auzi vorbă ucraineană. Poate la teatru se vorbește… A fost acel conflict acum un an, dar acum e liniște. Ucraineana e de de fapt o rusească de dialect, e un pic altfel. Să nu fie ca ei. Fasolea e hvasolea, markovia-morcov este morkva. Ha, ha! Ladon-palma e în ucraineană dolon. E greu să explici cum s-a întâmplat asta. Este straniu să încerci să înțelegi.

Rep.: În acest context de deschidere și cooperare cu NATO -UE, se schimbă politica agresivă și naționalistă ucraineană față de românii din Ucraina?

V.B.: Ucrainenii acceptă că sunt români doar în regiunea Cernăuți, unde s-au declarat 150 000 de români. Au drepturi, au proiecte de sute de mii de euro, ca să refacă Casa Aron Pumnul, unde a învățat Eminescu. Este decis, se va face. În regiunea Odesa, românii se consideră moldoveni. Cum să faci ceva pentru ei? Nu se poate merge împotriva voinței lor. Parlamentul Ucrainei a dat o lege ce interzice ideologia comunistă.E un fel de lege a lustrației. Și acum se trece la debolșevizare. Se interzice simbolistica comunistă, bolșevică. Se scot statuile lui Lenin, de exemplu. Dar, dacă România nu poate anula împărțeala asta stupidă în români și moldoveni, făcută încă din 1926, trebuie să încerce să se revină la starea de dinainte. Moldoveanul este tot român și trebuie spusă și impusă realitatea asta. Trebuie precizată în actele oficiale treaba asta, de aici trebuie pornit. La viitorul recensământ situația trebuie schimbată. Ucrainenii nu se grăbesc să-l facă, populația a scăzut de la 46 la 42 de milioane…Asimilarea lucrează. Tendința e bună, numărul românilor a crescut-sunt 150 000, al moldovenilor a scăzut,cu aproape 60 000. Se declară ucraineni, ca să obțină avantaje. E o psihologie, nu înțeleg diferența dintre etnie și cetățenie. Și se declară ucraineni.Nu se vrea să fie împreună moldovenii și românii. Am auzit că se încearcă revenirea la comisia mixtă româno-ucraineană de monitorizare a situației românilor din Ucraina și a ucrainenilor din România. Problema este că de câte ori se face monitorizare, apare Fetescu și oamenii lui, și îi convinge că ei sunt moldoveni, nu români. Și agită oamenii, că ei nu vor să fie românizați. Se lucrează oficial împotriva curentului românesc.Trebuie creată baza statistică pentru a construi ceva. Cei care se recunosc moldoveni sunt români! –trebuie să fie spusă asta în documente, la nivel de minister de externe. Românii din Bugeac trebuie să aibă acest sprijin.

Silviu VASILACHE

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password