Nu vrem “cu Europa”, dar vrem în Europa!
După ridicarea regimului de vize pentru UE, solicitarea transnistrenilor de a primi paşapoarte bimetrice a crescut considerabil. Toate acestea se întâmplă în contextul ce înfăţişează procentul de 90% din populaţia Transnistriei, care susţine şi promovează idei pro-ruse.
Ministrul moldovean de Externe, care a efectuat săptămâna aceasta o vizită la Berlin a precizat că R. Moldova este „un stat european, nu numai prin poziţionarea geografică, ci şi prin istorie, moştenire şi civilizaţie”, care “împărtăşeşte aceleaşi valori cu celelalte state europene”. În ceea ce priveşte soluţiile politice pentru rezolvarea crizei transnistrene, Natalia Gherman a subliniat că “integrarea europeană şi rezultatele obţinute în acest proces sunt cele mai eficiente argumente în favoarea reunificării Republicii Moldova”. „Ultimul exemplu este foarte concludent. Atunci când Republica Moldova a obţinut abolirea regimului vizelor pentru spaţiul european, a crescut numărul solicitanţilor pentru paşaportul biometric moldovenesc din regiunea transnistreană. Acelaşi lucru se va întâmpla cu implementarea prevederilor zonei de comerţ liber cu UE, pentru că ideea este de a spori transparenţa, de a îmbunătăţi climatul de afaceri, de a moderniza ţara, de a spori competitivitatea, şansele de export şi investiţiile străine”.
După abolirea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, transnistrenii au început să-şi facă paşapoarte biometrice pentru a călători liber în UE. Deşi aceştia sunt împotriva adererii RM la UE şi susţin un contact strâns cu Rusia, transnistrenii vor să meargă în UE fără restricţii.
0 Comments