Pe teritoriul Basarabiei se duce o luptă între o forță militară mare cum este Rusia și România, care are drepturi istorice în Basarabia

 

Ion Purice, Ilie Bălan și Ion Ciobanu vin din Republica Moldova să reprezinte tineretul, studenții și politicienii liberali din Basarabia la orizontul intrării în Europa

 


 

Reporter: Poporul a votat anul trecut o alianță proeuropeană și s-a ales cu o alianță proimperială și prorusească!?

 Ilie Bălan: Așa este, poporul a greșit când a dat votul unor oameni care azi le spulberă șansele de integrare europeană. E un moment delicat.

 Ion Ciobanu: Dacă se spunea că ceva este putred în Danemarca, și noi parafrazăm cu ce putem spune despre alegerile din 30 noiembrie-ceva este putred în Republica Moldova. Majoritatea era de partea forțelor proeuropene, iată că unele dintre aceste forțe s-au dovedit lașe și au ales în loc de o alianță cu Partidul Liberal o alianță cu Partidul Comuniștilor. La ora actuală avem o alianță minoritară, susținută din umbră, o alianță cu comuniștii, fără de care nu pot lua nici o decizie, nu pot face nimic

nici la Parlament, nici la Guvern. Mai mult de atât, avem un prim ministru care se pare că n-a dat Bacalaureatul. Este o chestiune și de umor, și de necaz.

 

 Rep.: S-a întâmplat și în România, un ins nefericit nu avea nici Bacalaureat și –de necrezut, dar foarte real-primul lui loc de muncă a fost cel de ministru al învățământului.

 I.C.: Nu ne-ați întrecut, în Basarabia un ministru avea cetățenia separatiștilor, dar, mă rog…

 Rep.: Cum l-ați defini pe primul ministru, un om de viitor sau de reorientare a Basarabiei către alte zone?

 I.C.: Dânsul a condus o companie care se ocupa de telefonia mobilă. Nu știu cât de bine a fost pregătit în acest domeniu, dar în ce privește activitatea actuală, cea de prim ministru, este total depășit. Nu mă tem să spun lucrul acesta, nu știu dacă are forță de decizie, dar de aici vin celelalte necazuri. Putem să ne așteptăm la decizii dintre cele mai neplăcute pentru Republica Moldova.

 Rep.: Care ar fi cel mai mare pericol?

 I.C.: Întoarcerea vectorului european. Este un vector dobândit cu sânge.

 Rep.: Vectorul se află într-un câmp magnetic mai puternic decât atarcția europeană?

 I.C.: Da, se reorientează spre Moscova.Lipsa de reforme palpabile-nu avem nevoie de declararea reformelor-este un pericol.Este important pentru noi dar mai ales pentru creditorii Republicii Moldova. S-au pompat bani europeni, vine termenul scadenței și nu știu dacă Guvernul Gaburici este capabil să dea aceste rezultate. Aceasta este marea problemă.

 Ion Purice: Zic eu că cetățenii au fost mințiți la 30 noiembrie. Ei au ales altceva, au vrut niște partide proeuropene, dar se vede că după 30 noiembroie nu se mai vede clar ce au votat oamenii. Nu se înțelege prea clar. De asta actualul prim ministru și actuala guvernare nu duce țara în direcția în care au daorit cetățenii la alegeri. Și cu siguranță, sunt mulți cetățeni dezamăgiți, tot mai mulți cetățeni nemulțumiți, cu salarii restante și neachitate la timp.

 Rep.: Tineretul a înțeles că este nevoie de acțiune, sau a depus armele?

 I.P.: Tineretul a înțeles că trebuie să fie activ. Poate nu toți au înțeles că tineretul liberal este o forță motrice, care încearcă să schimbe ceva. Sunt destui tineri care au crezut în vorbe goale și acum aceeași au de suferit. Vedem o pasivitate și o dezamăgire a tinerilor din Moldova. O mare parte a tinerilor iau diploma și pleacă.

 Rep.: Tinerii au luat în brațe filosofia„Avem o țară, dar nu ne mai trebuie”?

 Ilie Bălan: Ne trebuie! Dar când lupți și nu vezi nici un rezultat sau vezi că munca ta este furată de cineva și întoarsă pe dos, atunci intervine dezamăgirea. E un sentiment la care tineretul este sensibil. De aici vine ideea cu diplomele și cu plecatul. Unica noastră revoluție de acum este exprimarea în limitele legii. Nu se mai poate repeta ce a fost în 2009, tineretul a avut de suferit și nu s-a schimbat nimic. Ba dimpotrivă, lucrurile au luat o întorsătură rea, neașteptată.

 I.C.: Noi am avut astfel de situații și în anii 90, cu un pseudo partid numit Agrarian, din care făceau parte toți președinții de colhoz, toți comuniștii nedeclarați, și care în 94 a venit la putere. Ei nu s-au descurcat atunci cu reformele, ce democrație era asta, în care salariile și pensiile se dădeau în macaroane? Decât o asemenea democrație, mai bine votăm Voronin și Partidul Comunist.Așa a ajuns Partidul Comunist și a fost denigrată ideea de democrație. Noi ne temem foarte mult la ora actuală de denigrarea ideii de integrare în Uniunea Europeană, pentru că se fură bănci, ca Banca de Economii. Sau se privatizează pe ocolite aeroportul, punct strategic pentru Republica Moldova.Oamenii văd, simt și se întreabă: Asta înseamnă integrare în Uniunea Europeană? Oamenii simpli vor să vadă salarii mai mari, hoți la pușcărie, lucruri făcute temeinic. Și tocmai aceste lucruri nu se întâmplă, de aceea Partidul Liberal nu a fost dorit la guvernare. De aceea s-a ales în loc de o guvernare majoritară stabilă o guvernare minoritară la mâna comuniștilor.

 I.B.: Partidele de stânga insinuează că standardele europene sunt înalte, nu poate cetățeanul din Moldova să facă față. Că vom fi integrați în UE ca să fim robi pentru germani sau italieni. E o chestie pentru minți slab dezvoltate. Ue are standarde ridicate, dar asumate de ceva timp. Nu sunt legi de plecat, ci de implementat în fiecare stat, adică fiecare stat să aibă standard de salarizare și modernizare. Aici se înțelege greșit.

 Rep.: Poate face Guvernul României mai mult? Ca să schimbe o realitate meschină-basarabenii sunt cu sufletul în vest, dar cu picioarele tot în est.

 I.C.: Să nu uităm că Basarabia a fost ruptă din trupul țării. Tot ce a fost intelectualitate a fost neutralizat sau deportat. În Basarabia a rămas o populație de țărani în cea mai mare parte, deci la momentul construcției industriale a lui Stalin, nu mai aveau cu cine s-o facă. Aduceau pentru Universitatea de medicină de la Chișinău specialiști de la Peterburg, adică de la Stalingrad. Indezirabilii care nu se integrau în cercurile intelectuale de acolo erau trimiși aici. Așa s-a întâmplat pe toate domeniile. Abia după 90 a început Basarabia să reanscă la ideea națională, să revină acasă, să înțeleagă ideea românismului. România a făcut foarte mult, zeci de mii de studenți au venit, au studiat în țară, sunt foarte multe proiecte, este important pentru cei de la București să înțeleagă că pe teritoriul Basarabiei se duce o luptă între Kremlin, o putere nucleară, o forță militară mare cum este Rusia și România, care are drepturi istorice în teritoriul Basarabiei. Și plecând de aici, trebuie acționat în consecință. N-o să dăm noi lecții și teorii despre cum trebuie făcut. Este în curs un război al dezinformării. Mass media de la Chișinău este controlată de canalele rusești, de oamenii de bisnis cu legături rusești. Pe acest segment trebuie să ne gândim împreună cu țara la ce este de făcut. Dacă mă refer la economic, o bancă românească ca BCR are cea mai mică pondere. Este foarte important. Ne integrăm în Europa, vorbim de pragmatism, dar nu acționăm concentrat. Plus de asta, pe teritoriul Basarabiei au acționat la nivel politic tot felul de șmecheri. În față purtau tricolorul, erau mari unioniști și mari români, iar prin spate lucrau la dezbinare și la interesele Moscovei. Eu nu cred că în România nu sunt servicii care nu cunosc. Sunt sigur că le cunosc. Păi, cum de un așazis mare patriot, numit Iurie Roșca, care a condus Partidul Popular Creștin Democrat, o mare speranță a politicii, acum militează deschis pentru integrarea Republicii Moldova în sistemul spiritual rusesc? Cum se face că în anii revoluției române, foarte mulți de dincolo de Prut au încercat să ajute pe frații lor la revoluție? În Moldova, evenimentele începuseră prin 88, cu Glaznostul lui Gorbaciov. Ei, îmi povestea un coleg, un patriot respectabil, că a încercat cu un grup, în frunte cu Iurie Roșca, să ajute frații lor aflați în revoluție. Pentru că prietenul meu avea rude peste Prut, nu i-au permis să plece, însă Iurie a plecat. Oare serviciile de aici nu cunoșteau lucrurile astea?

 Silviu VASILACHE

 

 

 

 

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password