Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia
La 1 decembrie 1918 Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a hotărât Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului la Regatul Român.
Această decizie a fost făcută publică prin Rezoluția de la Alba Iulia. Rezoluţia Marii Adunări Naţionale a tuturor românilor din Transilvania prin care se hotărăşte unirea “teritoriilor locuite de dânşii cu România”. Rezoluţia proclamă principiile fundamentale menite a propăşi statul naţional unitar român.
In conformitate cu Rezolutia adoptata, Stefan Cico-Pop a propus alegerea Marelui Sfat National, alcatuit din 150 de membri; acesta trebuia sa desemneze din randurile sale Consiliul Dirigent, menit sa asigure administrarea treburilor Transilvaniei pana la alegerea Constituantei. Lista propusa cuprindea si 35 de socialisti, a fost adoptata in unanimitate.
Vasile Goldis a dat citire Rezolutiei Marii Adunari Nationale, care incepea cu aceste cuvinte: “Adunarea Nationala a tuturor românilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor români si a tuturor teritoriilor locuite de dânsii in România”. In continuare erau enuntate “principiile fundamentale”care vor sta la baza alcatuirii noului stat român, intre care deplina libertate nationala pentru minoritatile nationale, votul universal, deplina libertate a presei, de asociatie si de intrunire, reforma agrara radicala, drepturi pentru muncitori. Rezolutia a fost sustinută de Iuliu Maniu din partea partidului National Român si de Iosif Jumanca in numele social-democratilor. Iuliu Maniu a insistat asupra unitatii etnice, lingvistice, culturale a românilor, precum si a spiritului larg umanist in care vor fi tratate minoritățile nationale in cadrul statului român unitar. “Noi nu voim sa devenim din oprimați oprimatori, din asupriti asupritori”, a precizat el.
Prezent la fata locului, Lucian Blaga avea să scrie că în ziua aceea de 1 decembrie 1918 a cunoscut „ce înseamna entuziasmul național, sincer, spontan, irezistibil, organizat, masiv”.
Ziua de 1 decembrie s-a incheiat intr-o atmosferă de bucurie generala. Era bucuria implinirii unui ideal care animase dintotdeauna poporul român, pentru care dăduse, de-a lungul secolelor, jertfe nenumarate, și care devenise realitate. În aceeași zi, in toate orașele si satele Transilvanei avuseră loc adunări, “mici Alba Iulii”, în care românii si-au exprimat voința de unire.
Document păstrat la Arhivele Statului Bucureşti, fond Consiliul Dirigent, dosar 76/1918, f.3, copie.
0 Comments