Separatiștii au găsit „țapul ispășitor” pentru criza din Transnistria
Autorităţile din Republica Moldova şi Ucraina agravează criza din Transnistria, a declarat ministrul de externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, la o întâlnire cu Radojko Bogojevici, emisarul special al preşedintelui OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, relatează TASS în pagina online.
„Trebuie să spun că activităţile autorităţilor moldovene şi ucrainene, din păcate, continuă să agraveze criza din Transnistria”, a afirmat Nina Ştanski marţi, în urma discuțiilor cu reprezentantul OSCE pentru Moldova.
„Anul acesta, comerţul cu Republica Moldova a scăzut cu 24%. Exporturile Transnistriei în această perioadă au scăzut cu 75 de milioane de dolari. Scăderea importurilor a fost de 170 de milioane de dolari. Companiile transnistrene implicate în activităţi economice externe se confruntă cu grave probleme logistice, fiind forţate să îşi reorienteze comerţul de la rutele tradiţionale la cele care nu sunt avantajoase din punct de vedere economic”, a mai spus Ștanski.
În același timp ea a calificat poziția autorităților de la Chișinău drept fiind „din ce în ce mai combativă, neprietenoasă şi ostilă”. „Ei continuă să deschidă dosare penale, al căror număr creşte săptămânal. Proceduri penale sunt lansate nu numai împotriva oficialilor, ci şi contra oamenilor de afaceri implicaţi în comerţul cu ţările vecine”, a adăugat șefa diplomației de la Tiraspol.
La rândul său, Bogojevici a afirmat că urmăreşte evoluţia situaţiei şi a dat asigurări că înţelege preocupările Transnistriei. El a adăugat că a fost rugat să le transmită părţilor implicate în procesul de negocieri pentru soluţionarea conflictului transnistrean un mesaj din partea preşedintelui în exerciţiu al OSCE, ministrul sârb de Externe Iviţa Dacici, potrivit căruia Serbia, în calitate de stat care deţine preşedinţia OSCE, susţine continuarea dialogului în încercarea de a găsi o soluţie politică, singura soluţie corectă pentru orice conflict.
Sursa: politik.md
0 Comments