Statul Republica Moldova este acum împărțit în două-Republica Chișinău și restul țării

Liderii de viitor ai unui tineret basarabean cu viziune europeană sunt prezenți acum la Galați: Ruxandra Podlisnic și Andrei Jurcăneanu
Rep.: Ne pasă și nouă, celor din România, de cum se așează viiturile politice în Republica Moldova, pentru că vrem, nu vrem, facem parte din aceeași „A patra Europă”. Ce se întâmplă după alegerile locale din Basarabie este de bine sau de rău?
Ruxandra Podlisnic: Peisajul politic e la fel de trist ca după alegerile parlamentare din noiembrie 2014: statul Republica Moldova este acum împărțit în două-Republica Chișinău și restul țării. Chișinăul fiind populația mult mai informată decât restul Republicii Moldova, beneficiază de canale credibile și nu este supusă propagandei de manipulare în masă. Rezultatele ne demonstrază efectele manipulării-partidele de stânga au obținut destul de multe mandate, și la nivelul localităților, și în raioane.
Raioanele sunt tot o consecință a rusificării Basarabiei-au rezistat reformelor administrative, sunt județele după model rusesc. În majoritatea raioanelor avem primari și consilieri din partidele de stânga, Partidul Socialiștilor și Partidul Comunist. Pentru zona Chișinău, procentul candidaților proeuropeni este ceva mai bun decât în rest. La nivel național, partidele proeuropene au în jur de 58%, iar partidele de stânga au cam 37%. Am spune că e destul de bine, dar sunt destul de multe restanțe…Printre partidele europene ar putea fi și lideri care nu sunt de fapt atât de europeni. Sunt „europeni” cu ghilimele.
Rep.: Sunt europenii revopsiți.
R.P.: Da, în albastru, verde, nu mai contează cum…Sunt liderii care susțin în fapt stânga. Este scenariul real din politica basarabeană.
Andrei Jurcăneanu: Urmăresc fenomenul din țară, chiar dacă în timpul studiilor stau mai mult prin România. Prin intermediul presei, al studenților, al prietenilor, urmăresc ce se întâmplă. Mă așteptam la alte rezultate, dar nu mai este de mirare…În Republica Moldova, lumea se împarte în două tabere-proeuropeni și proruși. Prorușii au încă argumente-au dominat Basarabia, acest teritoriu românesc, două secole. S-a încercat asimilarea, desnaționalizarea, rușii născuți aici susțin partidele proruse, desigur. În jurul Chișinăului se întâmplă altceva, e un caz specific. Partidele proeuropene au majoritatea, dar cel puțin în 450 de localități, opțiunile pendulează, și pentru că partidele proeuropene nu au doctrine clare. Vedem ce se întâmplă la Orhei sau la Bălți. La Bălți nu e chiar neașteptat, acolo sunt foarte mulți ruși. Cum candidatul Usatîi e prorus, sigur că a obținut victoria.
R.P.: Și culmea e că acest candidat n-a făcut nimic altceva decât să organizeze niște concerte cu artiști din Rusia. Lumea se bucură, dar uită că Renato Usatîi are 16 dosare penale, că este implicat în diferite cazuri de mare criminalitate.Sunt dovezi, înregistrări telefonice, filmări, care dovedesc că Renato colaborează cu criminali și interlopi.
Rep.: Poate că alegătorul are nevoie de circ, și nu de integritate.
A.J.: Nu se votează decât politic-fie pro Europa, fie pro Rusia.
R.P.: Nu peste tot. În unele localități s-a votat și strict liderul. La Bălți, Usatîi a câștigat cu 70%, este extraordinar. Dacă era vorba doar de orientare politică, puteau să câștige socialiștii sau comuniștii. Aici a fost vorba de o simpatie față de candidat-bălțenii s-au mulțumit cu circ și pâine. A făcut promisiuni și propuneri fanteziste. Cu două săptămâni înainte, el intra în cabinetul primarului d Bălți să facă reparații cosmetice, deci era sigur că va câștiga.
A.J.: La Orhei este la putere mita electorală.Este interzisă prin lege, dar legea nu se respectă. Se dau sacoșe cu de toate. PD-ul dă cartofi și diverse produse alimentare, sau chiar 150 de lei, care este echivalentul a 30 de RON-i. Candidatul de la Orhei, Ilan Shor e echivalentul lui Radu Mazăre. Electoratul din Constanța l-a votat pe Radu Mazăre, chiar dacă acesta este implicat în acte de corupție.La fel s-a întâmplat și la Orhei, chiar dacă Ilan Shor este implicat în „furtul secolului”. Este vorba despre o cauza penală, deschisa pentru abuz in serviciu, în cazul Bancii Sociale și dosarul de la Banca de Economii a Moldovei, deschis pentru încălcarea regulilor de creditare. Suma prejudiciu este evaluată la 10,9 mld. lei în cazul BEM. Nimic din toate astea nu i-au oprit pe orheeni să-l voteze. Nu înțeleg de ce-or fi mai importante acele bunuri primite în timpul campaniei electorale decât miliardele dispărute?
Rep.: Ne ținem de iluzia imoralității, dar realitatea din teren este mai brutală.
R.P.: Scenariul de la Orhei a convenit și actualilor guvernanți.Mă refer la partidele PD, PLDM și PCRM. Pentru că dacă ei nu ar fi fost de acord, și ar fi interzis prin lege, prin justiție, lui Ilan Shor să candideze la funcția de primar, acesta n-ar fi candidat. E scenariul convenabil pentru toată lumea.
Rep.: Urmează acoperirea urmelor?
R.P.: Acoperirea urmelor se face încă din campania electorală. Furtul din Moldova e printre primele 10 cele mai mari din istoria omenirii.
Rep.: Nu e vinovat cine câștigă incorect, e vinovat cine votează corupți. Ce este cu psihologia asta coruptă?
R.P.: La Chișinău este mai ușor, acolo sunt mai informați decât în restul raioanelor…În raioane se practică și alte chestii. La alegerile locale, într-un apartament puteau fi înregistrați și 10 000 de oameni.Erau aduși cu mașinile de reprezentanții unui anumit partid.
Rep.: Ce președinți se aleg în raioane?
R.P.: Bătălia este la nivel de partide. Partidele vor să obțină președinția la cât mai multe raioane. Este ales președinte de la Partidul Nostru, atunci și consilierii cei mai mulți vor fi de la Partidul Nostru al lui Usatîi.
A.J.: Primarii se aleg în funcție de cum e cunoscută acea persoană. În sate așa se întâmplă, toată lumea se cunoaște…Nu contează de la ce partid vine. La nivel de raion însă, contează partidul. De reorganizare nu se vorbește, Republica Moldova este o țară mică, raioanele sunt mai convenabile decât județele. Mai este până lumea va folosi avantajele internetului…
Rep.: Dacă este paritate, ce coaliții se vor aranja?
R.P.: Va fi Noua Platformă Iurie Leancă, care a luat procente bune. Coaliția poate fi contra partidelor proeuropene. Chișinăul este o victorie de portofoliu. Partidele de stânga proruse lucrează însă la proiectul federalizării Moldovei, care ar face imposibilă integrarea europeană. Dacă reușesc, s-ar spune adio și liberalizării regimului de vize. Trebuie să fim atenți la contrareacție.
Silviu VASILACHE
0 Comments