Suntem în fundul gol în faţa autorităţilor
Arhitectul Sergiu Porumboiu rămâne un membru fondator al Ordinului Arhitecţilor, dar unul cam pesimist
Reporter: Domnule arhitect Porumboiu, Ordinul Arhitecţilor pare o fantomă care bântuie prin oraş.
Sergiu Porumboiu: Nu e o fantomă, e o necesitate. S-a făcut simţită în ultimii ani, ca o intervenţie reparatorie. Ordinul era o iniţiativă veche, de 50-60 de ani, întreruptă în perioada comunistă, şi reluată după ‘90. A fost iniţial Registrul Arhitecţilor, dar au apărut PFA-urile şi SRL-urile. Au mers amândouă formele de organizare, deşi comenzile mari mergeau pe filieră, la IPJ. Era o chestie de grupă sanguină corespunzătoare. Ha,ha! Nu e o exagerare, dar totul se raportează la prieteni, compatibilităţi, licitaţii…Nu meriţi, nu lucrezi!
Rep.: De fapt, Ordinul Arhitecţilor este un fel de tătic al arhitecţilor?
S.P.: Nu e tătic, e mai degrabă un plutonier, care îţi dă voie să baţi pasul, dar care poate fi şi pe loc. E musai să fii în Ordin, ca să ai drept de semnătură. Ordinul există în toate ţările.
Rep.: Are şi autoritate?
S.P.: Îşi rezolvă problemele!
Rep.: Are structuri alese sau numite?
S.P.: Ne-am reînfiinţat la Bucureşti, ne-am pupat toţi colegii arhitecţi, unii erau membri ai Registrului, dar cam atât. Suntem în fundul gol în faţa autorităţilor. Legile nu prea se respectă… Legea nu ne protejează. Ştii cum e chestia aia cu legea, ca o barieră, pe sub care trec căţeii, dar la care boii…Respectarea necesită un băţ…
Rep.: Păi plutonierul nu ştie să lovească?
S.P.: Ar putea să şfichiuiască autoritatea. Numai că funcţionarul este o persoană acră, stresată. Mai ales de cetăţenii simpli, care vor şi ei ceva legal…Dacă nebunul insistă, funcţionarul deschide dosarul, dar constată că nu e bine. Certificatul de urbanism, ridicarea topo-toate înseamnă bani care se duc, de multe ori degeaba. Mai sunt şi copiile legalizate…Pot să fac rampă de lansare rachete? Poţi, dar nu-ţi foloseşte la nimic. Dar dacă eu sunt coleric? Nu se întâmlă ceva la ghişeu? Se întâmplă! Şi doar scrie şi pe pliante, că dosarul de urbanism se depune la registratură. Îţi trebuie o lună ca să iei certificatul. Păi nu face bine Oprescu la Bucureşti că dă de pământ cu funcţionarii nepregătiţi şi răuvoitori? Uite, la Galaţi e director la Urbanism un subinginer. E o profesie cu care uşor ajungi la conflict, mai ales când cere PUD pentru o locuinţă într-o zonă de locuinţe. Şi îmi explică de ce cere asta:”Păi noi nu prea avem documentaţii topografice din zonă…” Paranteză, PUG-ul este expirat de mulţi ani. Deci, ei rezolvă documentaţiile Primăriei pe banii clienţilor. Şi asta costă mii de lei. Tot de aici ies şpăgile pentru biped.
Rep.: Cât de mari sunt şpăgile, cât de mulţi bipezi avem la Galaţi?
S.P.: Eh! Fenomenul este general, nu numai la Galaţi. Ei se vaită că au lefurile mici. Pe unii îi sfătuiam să plece, şi mi-am dat seama că sunt idiot. Păi leafa e bani de buzunar. Ei pleacă la amplasament cu chitanţierul. O taie numai dacă clientul este neam prost. Vede, nu vede, totul e cu substrat. Se intră în legalitate, dacă ai bani în spate. Se construieşte pe conducte, se intră în legalitate, se face un bloc la Potcoava, fără cale de evacuare, se intră în legalitate. Nu mai există urbanism. Nu se vrea. Filozofia zilei este: ”Decurcă-te!”
Rep.: La ce mai este bun un arhitect şef?
S.P.: Nu ştiu! Urbanismul nu există, e haos calculat. Ştiţi că mulţi ani Galaţii n-au avut arhitect. De ce oare? Eu nu vreau să fiu pe această funcţie, pentru că nu vreau să mă prostituiez.
Rep.: Insinuaţi că arhitecta Doina Marin se?
S.P.: ?!
Rep.: Dar Ordinul nu se?
S.P.: Suntem un ConsiliuTeritorial: Radu Drişcu, Nelu Banaş, Costel Drăgan, de la Brăila, eu, Sergiu Porumboiu, Doina Marin, Marian Găgeanu, de la Brăila, şi Paul Stan, preşedintele Consiliului. Tot ce se întâmplă în urbanism, se întâmplă cu luarea la cunoştinţă de către Ordinul Arhitecţilor. Arhitectul face o cerere , se duce la filială şi primeşte o semnătură, că a luat la cunoştinţă. Arhitectul plăteşte o taxă (25 lei), nu clientul. Sunt bani care merg la Uniunea Arhitecţilor – asociaţie profesională sau către Ordinul Arhitecţilor. Nu ştiu ce se întâmplă cu acei bani… Dar să revin. Haosul din urbanism se întreţine de către Primar. Nu are oameni care să-şi mănânce nervii pentru 2000 de lei. E stresul bileţelelor care vin…Cred că dacă aş merge la Primărie, m-ar zbura foarte repede, că sunt coleric.
Rep.: Fatalitate, nu putem avea Arhitect şef !
S.P.: Ei, cel de acum măcar este arhitect, vorbeşte pe limba lor…Se întâmplă însă o revoluţie. UE impune ca pentru proiectele şi studiile de fezabilitate cu finanţare europeană să existe un aviz al unei Comisii de specialişti. Dacă Filiala Ordinului şi Comisia de specialitate nu avizează favorabil, dacă apare un NU, ei nici nu mai stau să piardă vremea, resping proiectul fără discuţii.
Rep.: Are Ordinul autoritate juridică ?
S.P.: Are. Autoritatea locală are de suportat această privire de sus. De fapt suntem ghioaga cu care impune aplicarea legii. Nu mai e loc pentru măsuri diferite în aplicarea ei.
Ora 25, decembrie 2008
0 Comments