Uite, a fost aici dna ajutoare de Primar din Ismail, pe dânsa trebuia întrebat aceste lucruri…

Prorectorul pentru Științe și Relații Internaționale al Universității Umaniste de la Ismail, Tatiana Savoșkina, face integrare europeană, dar pe o arie restrânsă

 

Reporter: Dna Prorector, am vrea să transmitem un mesaj- viziune de la Ismail privind relațiile internaționale în contextul marii circulații europene a ideilor.

Tatiana Savoșkina: Să vorbesc despre Conferința universităților europene de la Ismail?

Rep.: Da, și despre conferință, ca parte a acestei deschideri europene cu transparențe diferite.

T.S.: Universitatea noastră face parte din sistemul colaborărilor din euroregiuni, și în special din Euroregiunea Dunărea de Jos. Urmărim cursul politicii ucrainene de integrare în Europa, prin colaborarea cu universitățile de pe cursul Dunării, în domeniul învățământului, științei, culturii.Această conferință care a unit universități de pe cursul Dunării are ca scop nu numai cercetare și schimb de experiențe științifice, dar și pentru a deschide noi direcții de cooperare. Ne preocupă în mod special proiectele prin care putem să facem integrarea noastră în Europa. Vrem să beneficiem de finanțările europene.

 

 

Rep.: Sunt operabile proiectele transfrontaliere de finanțare a acestor activități?

T.S.: Este preocuparea noastră nr 1, de a accesa astfel de proiecte. Vrem să ne folosim de drepturile Asociației Euroregiunii Dunărea de Jos, de a coopta în acest cerc mai multe universități, pentru a forma contururi noi ale acestei cooperări europene.

Rep.: La Galați s-a propus crearea unei sfere culturale specifice Dunării de Jos, care să fie dinamizată de un simbol comun al înțelegerii, dincolo de caracterul național-cum ar fi crearea unui Drapel al Dunării.

T.S.: Aaa! Ha, ha! Flag Dunaia?! Asta trebuie înțeleasă tot la nivelul euroregiunii. E o idee care poate fi adoptată în mod colegial de toate universitățile. Părerea mea nu este determinantă. Dar, când ne adunăm pentru comunicări diverse , ideea poate fi pusă în discuție.

Rep.: Ce împiedică universitățile din Galați și Ismail să facă schimb de studenți?

T.S.: Avem un sistem de colaborare, este prevăzut și schimbul de studenți…Am avut serii de studenți care au făcut studiile aici. Acum, în practica de vară, studenți de-ai noștri pleacă la cursuri de literatură și civilizație românească. Numai că asta este pentru puțini studenți. Este un număr redus…Facem schimb de literatură științifică, ne ajută foarte mult Universitatea Danubius. Se completează biblioteca Universității…Dl Lateș a adus multe cărți și publicații…Noi primim pentru revistele noastre multe articole științifice din România și publicăm în românește articolele noastre. Lucrăm acum împreună cu Universitatea Danubius la editarea Enciclopediei ilustrate a Dunării. Participăm și la strângerea materialelor și pregătirea pentru tipar.

Rep.: Se mai vorbește în mediile culturale de aici de înființarea unui Centru Cultural al comunității românești din Ismail?

T.S.: Niet! Este o asociație culturală Basarabia, care se află la Odesa, și activitatea ei este permisă…

Rep.: …dar apar fenomene bizare cu moldoveni care își strigă drepturile…dar nu români!?

T.S.: Sunt oameni care vor lucrul acesta…Au gazeta Luceafărul, pe care și-o tipăresc…Aceste întrebări sunt în afara conferinței noastre…Este politică și nu este pe chestia Universității. Universitatea este în afara politicii…

Rep.: Nu e vorba tot de cultură, diversitate, patrimoniu cultural european?

T.S.: Noi vorbim de știință, învățământ , cultură…Petrecem în fiecare an evenimente dedicate sărbătorilor românești, facem Festivalul de poezie Pavel Boțu, cu participarea scriitorilor din România, Moldova și Ucraina.

Rep.: Am putea vorbi mai mult în presa românească din Galați despre patrimoniul cultural comun, dacă ne-ați invita la Festival.

T.S.: Este posibil aceasta, dacă coincid evenimentele…nici o problemă. Dacă vreți să ne grăbim, pentru că problemele conferinței…

Rep.: Ultima întrebare: aveți un cuvânt de spus în luarea deciziilor în Euroregiunea Dunărea de Jos?

T.S.: Da, dl. rector al Universității este în conducerea Euroregiunii. Participăm la toate reuniunile care au avut loc la Cahul, așa că…

Rep.: Și după atâtea deliberări, încă nu avem nici o cursă de legătură, auto sau pe Dunăre, între Galați și Ismail!

T.S.: Da, este o problemă pe care o rezolvă cei de la puterea de sus. Uite, a fost aici dna ajutoare de Primar din Ismail, pe dânsa trebuia întrebat aceste lucruri…

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password