Gala Centenarului 2018

De două feluri ar fi putut fi gala asta, ca să nu fie o mare mizerie. În primul rând, ar fi putut fi o Gală de Box. Adică, mai multe meciuri, într-o seară, cu sportivi de renume şi multă lume în tribune. Ar fi fost frumos să avem o astfel de gală a Centenarului. Dar n-a fost.

 

Am mai fi putut avea o Gală Caritabilă a Centenarului

Lumea bună venea şi dădea o căruţă de bani pentru o cauză nobilă. Ceva legat de Centenar, o casă de copii din Basarabia, un liceu din Cernăuţi. Se găsea ceva. Eventual, se făcea o gală caritabilă pentru miile de familii de gălăteni care nu au căldură. De Centenar, nu au căldură, evident. Ambele variante ar fi fost bune, pentru că i-ar fi avut ca beneficiari pe cetăţeni, ar fi fost pentru oameni şi despre Centenar.

În schimb şi din păcate, Gala Centenarului a fost un chiolhan pentru „elita” oraşului

Elita e scrisă cu ghilimele, pentru că nu se referă la elita fără ghilimele. Se referă la încrengătura de mărunţi mafioţi de Dunăre, fie ei bugetari, directoraşi, popi, politicieni, sau profesori. S-au întâlnit să serbeze Centenarul, unii convinşi fiind, nătângii, că printre ei e unu’ pe care-l cheamă Centenar şi ei au venit la ziua lui… S-a cântat şi „Cine să trăiască, cine să trăiască? // Centenaru să trăiască! La mulţi ani! Ca să-i ajute la cântat, au chemat şi Filarmonica din Chişinău. N-au chemat-o neapărat pentru cântat, cât pentru nevestele lor.

Ţoapele iarăşi s-au îmbrăcat de aşa natură, încât rochiile nu se puteau asorta decât cu o filarmonică. Pe care au primit-o. Trebuie să recunoaştem că până aici nu e nimic surprinzător. Aşa se poartă ei. Nu te surprinde un câine care face pipi pe bulevard. Tot aşa, nu te suprind nişte mici masonei de provincie, care vor să se laude unul la altul, într-un cadru festiv.

Nu ar trebui să surprindă nici locaţia aleasă: Universitatea din Galaţi, întrucât acolo lucrează majoritatea nevestelor. Iar asta chiar e de înţeles: vor şi ele ca măcar la munca să întâlnească oameni deştepţi. Aşa ceva nu prea găsesc nici în pat şi nici în oglindă. Nici costul bairamului nu suprinde. 2 miliarde lei vechi. Poate să pară o sumă mare, dar asta doar pentru că tu eşti un sărac. Nu e mare. Mai ales dacă te gândeşti că, probabil, mai mult de jumătate a intrat în câteva buzunare.

Ce o să te surprindă (dacă nu ai aflat deja) e că tocmai tu ai plătit nota. Deşi, dacă ne gândim bine, aşa cum nu nu te surprinde că un beţiv face pipi pe el, de ce te-ar suprinde ca nişte politicieni fac pipi pe tine?!

Marian Dumitru

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password