Vernisaj de grafică satirică Pavel Botezatu

„Diamantul discret care este Pavel Botezatu strălucește oriunde, dar acum trebuie scos puțin mai la vedere”

Admiratorii armeni și nearmeni ai artei plastice au fost prezenți la sfârșitul lunii decembrie 2018 în Sala de Festivități a Comunității Armenilor din Galați pentru un vernisaj rarisim – o primă expoziție de autor cu miniaturi ale artistului plastic Pavel Botezatu.

Expoziția este o raritate indusă tocmai de stilul extrem de discret în care înțelege Pavel Botezatu să se exprime în limbajul artelor. Pavel Botezatu este poate unul dintre cei mai rafinați artiști ai momentului, cu o structură a compoziției în perpetuă expansiune, mixând două sau trei genuri plastice în scene de fantastic și suprarealism cotidian.

Expoziția de autor și catalogul de colecție au fost un dar al comunității armenilor, pentru un membru al comunității, pregătit în contextul Anului Centenar, cu talent de inovator și de admirator, de Edi Kevorchian, președintele Uniunii Armenilor din România-filiala Galați. Prieteni, rude, colegi, admiratori, colecționari – toți au redescoperit în lucrările lui Pavel Botezatu emoția unei clipe inefabile transpusă în tușele de broderie artistică ale lucrărilor lui.

Pavel Botezatu a mulțumit pentru efortul organizatorilor de a-i oferi șansa unei expoziții-eveniment, date fiind condițiile oarecum dificile de a organiza expoziții de autor, neafiliat la o organizație a artiștilor graficieni care cultivă grafica satirică și editorialul umoristic.

Ticu Ciobotaru, Liliana Jorică Negoiescu și Vasilache Silviu au salutat evenimentul,de excepție, tocmai prin atitudinea modestă, smerită pe care a adoptat-o Botezatu în lucrările sale. Grafica de șevalet propusă de Pavel Botezatu este o incursiune într-un univers populat de imagini unice, de un nivel al execuției deasupra nivelului uzual, atât prin tehnicile vopselelor acrilice, a mijloacelor miniaturii combinată cu liniile graficii satirice, reconfirmând talia universală a artei lui, recunoscută pe premiile internaționale cu care a fost recompensat la cele mai mari expoziții de gen. 

Universul personal plasat între oniric și suprarealism dispune de un bestiar aparte: animalele și păsările fantastice din compozițiile lui comun o atmosferă de elevație și virtuozitate, de cromatică a transparenței și difuziei, de armonie a incompatibilităților, de răsplată a căutărilor spirituale, fie ele doar rătăcite sau accidentale. Timiditatea și delicatețea sufletească din creațiile sale pare să urce în contracurentul zilei, încurajate și prin această expoziție, de filonul cultural pe care o comunitatea de admirabilă coeziune – cum este cea armenească – îl propune societății gălățene.

„Este o expoziție de anvergură, ce trebuie să fie văzută de cât mai mulți admiratori ai plasticii elevate, este o expoziție ce ar trebui dusă la nivelul Capitalei artelor. Diamantul discret care este Pavel Botezatu strălucește oriunde, dar acum trebuie scos puțin mai la vedere”- a spus în cuvântul său de laudațio a autorului, artista plastică Liliana Negoiescu.

„Pavel Botezatu are argumentele artei adevărate în fiecare tușă a pensulei sale fermecate. Este un artist neperceput la întreaga sa amplitudine creativă și a demonstrațiilor de originalitate, îi cerem și îi propunem să se prezinte cu mai multă îndrăzneală celorlalți, la nivelul poveștilor eclatante pe care ni le oferă în fiecare scenă de imaginar debordant și electrizant” a remarcat în cuvântul de salut festiv jurnalistul Silviu Vasilache.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password