Datele statistice îl contrazic pe Șevciuk. Transnistria exportă mai mult în România decât în Rusia

Situația economico-financiară din Transnistria este vulnerabilă din cauza Republicii Moldova care nu a negociat cu așa-zisele autorități de la Tiraspol atunci când a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Criticile în acest sens aparțin liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui emisiuni la postul Russia 24.

Șevciuk consideră că odată cu semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova şi Ucraina au intrat în zona de liber schimb cu UE, însă Transnistria rămâne „blocată economic”

„Semnarea acordului între Chișinău și Bruxelles este o chestiune suverană a Moldovei. Cu toate acestea, considerăm că pasul trebuia discutat cu Tiraspolul”, a declarat Șevciuk. 

 Situația economică din regiunea separatistă se află într-un dezechilibru absolut. Transnistria a vândut străinilor în prima jumătate a acestui an mărfuri în valoare de 288 de milioane de dolari, dar a cumpărat de la ei de 616 milioane. Practic, exporturile sunt mai puţin de jumătate din valoarea importurilor. Comerţul exterior al regiunii s-a prăbuşit cu putere în ultima perioadă.

Așa-zisul lider al regimului separatist de la Tiraspol este convins că semnarea Acordului de Asociere a afectat economia regiunii, dar datele statistice îl contrazic. Avanpostul rusesc din Balcani exportă de două ori mai multe mărfuri în România decât în Rusia. 15% din tot ce vinde regiunea peste granițe este cumpărat de români, în vreme ce în Federația Rusă ajunge doar 8% din total. România e a doua cea mai mare piaţă de export pe care o are Transnistria. Prima este Republica Moldova.

Produsele din Transnistria nu sunt deloc solicitate în Rusia, în timp ce 60% din importurile Transnistriei vin Rusia și doar 7% din restul Moldovei.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password