Postul public din Republica Moldova poate fi retransmis în România

Deputatul Eugen Tomac a cerut, azi, la Chișinău retransmiterea postului de televiziunea Moldova 1 pe teritoriul României, începând de săptămâna viitoare.

„Am cerut Consiliului Național al Audiovizualului din Republica Moldova (Consiliul Coordonator al Audiovizualului – n.r.) să găsească o formulă prin care să putem informa cetățenii români din România zi de zi, prin instrumentele media care pot fi retransmise pe teritoriul României. Am cerut CNA-ului (CCA-ului – n.r.) să găsească o soluție astfel încât televiziunea publică din Republica Moldova, într-o primă instanță, să fie retransmisă pe teritoriul României”, a susținut deputatul într-o conferință de presă de la Chișinău.

Eugen Tomac s-a adresat către președintele companiei Teleradio-Moldova (TRM) cu propunerea ca acesta să întreprindă măsurile necesare pentru retransmiterea postului public de televiziune din Republica Moldova pe teritoriul României. Deputatul a dat asigurări că autoritățile din România sunt foarte deschise la o colaborare pe această temă.

Eugen Tomac a anunțat că vrea ca retransmiterea portului public pe teritoriul României să se întâmple foarte curând. Deputatul a făcut apel către autoritățile abilitate să facă în așa fel încât „începând de săptămâna viitoare, postul public de televiziune Moldova 1 să poată fi restansmis în toată România”, a declarat deputatul.

România și Republica Moldova au semnat un memorandum, în 17 iulie 2013, privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici. „În acest context, Republica Moldova a avansat propunerea preluării, de către operatorii de cablu din România, a postului public Moldova 1, ca formă de blocare a unor pretenţii ale altor operatori care ar invoca precedentul revenirii SRTv (Societăţii Române de Televiziune, n.r.) în Republica Moldova”, scrie în memorandum.

În martie 2014, reprezentanții Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova au semnat un acord privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici.
Documentul a fost avizat de Consiliul Național al Audiovizualului, cu mențiunea că, potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului, postul Moldova 1 „poate fi inclusă în mod obligatoriu în oferta distribuitorilor de servicii din România numai în situaţia în care obligativitatea de retransmitere este stabilită printr-un acord internaţional”.
Astfel, din septembrie 2014, cabliștii din România au fost obligați să retransmită postul Moldova 1 în pachetul „must carry”. Totuși, obligativitatea retransmisiei este amânată până la rezolvarea de către TRM a problemelor tehnice care vizează transmisia programului pe teritoriul României.

sursa: infoprut.ro

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password