România și Republica Moldova – o singură națiune. Declarații din Camera Deputaților

Agenția de Știri Ora 25 Transmite!

Tot mai multe declarații, privind unitatea națională între românii de pe ambele maluri ale Prutului, sunt făcute în Camera Deputaților de la București. De această dată, deputatul Grigore Crăciunescu a vorbit despre limbă, tradiții și istoria care leagă malurile Prutului. Parlamentarul insistă asupra unui sprijin acordat Republicii Moldova în mai multe domenii.

,,Consider că ar trebui ca cetăţenii din Republica Moldova să beneficieze de tratamente medicale în spitalele din România prin a deveni plătitori la CNAS . În acest sens voi solicita Ministerului Sănătăţii un punct de vedere în sensul constituirii cadrului legal pentru implementarea acestei dorinţe exprimată de cetăţenii din Moldova de peste Prut”, a precizat parlamentarul.

 O altă propunere a parlametarului este oferirea unor pensii, din partea statului român, pentru veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial care mai trăiesc în Republica Moldova.

,,În acest sens, voi solicita un punct de vedere Minsterului Muncii şi Protecţiei Sociale pentru analiza impactului bugetar şi inițierea unui proiect de lege”, a adăugat deputatul de la București.

Grigore Crăciunescu a mai menționat că aceste iniţiative pot fi puse în practică doar dacă va exista voință politică la Chișinău, pentru că este nevoie, în primul rând de acordul Guvernului din RM.

Parlamentarul liberal a vorbit și despre sprijinul pe care România a reușit să-l ofere Republicii Moldova: ,,donaţiile de carte în numar foarte mare în diferite localitati din Basarabia, mii de burse acordate elevilor şi studenţilor din Republica Moldova în fiecare an, acordul dintre cele două ţări privind un împrumut de 100 de milioane de euro nerambursabil, darea în folosință a gazoductului Iaşi – Ungheni şi multe altele care arată preocuparea Romaniei pentru romanii din Basarabia”.

Parlamentarii de la București sunt tot mai receptivi în privința unei colaborări cu RM. Și deputatul Dorin Dobra a anunțat, în urmă cu o săptămână, că va solicita Ministerului Educației să permită elevilor din Republica Moldova participarea la olimpiadele din România și a propus ca procedura de intrare pe teritoriul României ar trebui simplificată pentru cetățenii Republicii Moldova, dar și ca statul român să plătească pensii veteranilor de război din stânga Prutului, care au luptat pe teritoriul României în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Grigore Crăciunescu și Dorin Dobra fac parte din grupul ,,Prietenii Unirii”.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password