Șevciuk: Problema transnistreană ar putea fi rezolvată cu forța

Într-un interviu acordat ziarului Komsomolskaia Pravda, răspunzând la întrebarea „Care este probabilitatea de rezolvare cu forţa a problemei transnistrene?”, Şevciuk a afirmat:

„În calitate de cetăţean, sper că nu va fi aşa ceva, dar ca preşedinte al regiunii transnistrene – în proporţie de un procent, trebuie să nu exclud şi o asemenea evoluţie a scenariului”. 

Șevciuk a constatat că, deși există o cooperare cu Rep. Moldova, foarte multe chestiuni legate de conflict rămân nesoluţionate, iar din punctul de vedere al activităţii economice externe, „azi noi suntem, practic, blocaţi de Moldova”.

 „În condiţiile în care există asemenea contradicţii care nu îşi găsesc rezolvare, să demontezi operaţiunea de menţinere a păcii, care este un factor de stabilizare, înseamnă să creezi premise pentru ca aceste contradicţii să treacă într-o formă mai agresivă. De altfel, Transnistria a avut deja o experienţă când pacificatori nu au existat, dar au fost aşa-numiţii observatori în zona de conflict. Amintesc că era anul 1992, când începuse războiul. Şi dacă în 20 de ani mecanismul existent reuşeşte să frâneze părţile, care este rostul deteriorării tuturor acestora?”, a declarat Şevciuk.

Potrivit spuselor acestuia, trupele militare ruse se află aici pe parcursul a peste 200 de ani şi şi-au format reputaţia de instrument stabil de ocrotire şi apărare, motiv pentru care au beneficiat mereu în regiunea separatistă de multă încredere. În plus, liderul de la Tiraspol a mai afirmat că toţi cei care „locuiesc în Transnistria înţeleg faptul că armele ruseşti sunt un garant al păcii”.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password