La Comrat a fost inaugurat Centrul de Informare al României

 

Agenția de Știri Ora 25 Transmite!

România face tot mai mulți pași spre Republica Moldova! De această dată, statul român s-a îndreptat spre UTA Găgăuzia, la Comrat unde a fost inaugurat un Centru de Informare al României. Evenimentul a avut loc astăzi, iar deschiderea Centrului de Informare a fost realizată de ministrul Afacerilor Externe din România, Bogdan Aurescu.

La inaugurarea Centrului de Informare al României din cadrul Universității de Stat din Comrat au participat guvernatorul (bașcanul) Unității Teritorial Autonome Găgăuzia (UTAG) din Republica Moldova, Irina Vlah; ministrul culturii al Republicii Moldova, Monica Babuc; vice-ministrul educaţiei al Republicii Moldova, Loretta Handrabura președintele Adunării Populare a UTAG, Dmitrii Constantinov şi rectorul Universității de Stat din Comrat, Zinaida Arikova. De asemenea, au asistat reprezentanți ai conducerii Universităților „Andrei Șaguna” din Constanța și „Dunărea de Jos” din Galați, cadre didactice și studenți ai Universității de Stat din Comrat, precum și un numeros public.

Noul centru își propune să vină în întâmpinarea interesului arătat de numeroşi locuitori din Găgăuzia faţă de cunoaşterea mai bună a limbii române. Pe lângă asta, oficialii îl văd și ca pe o platformă pentru schimburi diverse între universitățile din România și Universitatea de Stat din Comrat, pentru strângerea legăturilor între comunitățile locale din România și Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia din Republica Moldova. 

 „Suntem deschiși către toți cei interesați de modernizarea de ansamblu, în spiritul valorilor europene, a Republicii Moldova. Avem în centrul preocupărilor noastre cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Guvernatorul Unității Teritorial Autonome Găgăuzia, Irina Vlah, a ținut un discurs în limba română, prin care a mulțumit Guvernului României pentru deschiderea Centrului, subliniind importanța cunoașterii limbii române de către cetățenii din Găgăuzia și a exprimat aprecierea pentru extinderea şi în Găgăuzia a proiectului SMURD, implementat cu succes în regiunea Bălţi a Republicii Moldova. De asemenea, a fost de acord cu sugestiile ministrului român de externe de a folosi oportunităţile oferite de cooperarea în cadrul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, din care Găgăuzia face parte din 2014, precum şi de Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 pentru proiecte cu judeţe limitrofe din România.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password