Proteste împotriva ilegalităților de la Chișinău, după ce a fost expulzat liderul unioniștilor, George Simion

Agenția de Știri Ora 25 transmite!

 

Președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, George Simion a fost reținut și expulzat pentru 5 ani de Serviciul de Informații și Securitate din R. Moldova, fără a primi vreo explicție. Conform declarațiilor SIS, președintele Acțiunii 2012 ar atenta la securitatea Republicii Moldova. Evenimenul a avut loc în ajunul manifestației ”Aducem dreptate prin Unire” de pe 16 mai, printre organizatorii căruia se numără și George Simion

 Organizațiile unioniste de pe ambele maluri ale Prutului consideră că acțiunea ilegală a Serviciului de Informații și Securitate are ca scop blocarea mitingului de sâmbătă, 16 mai. Pentru a încerca să descurajeze participanții la miting, surse necunoscute au șters acum câteva zile evenimentul de pe un site de socializare. 

După reținerea liderului unioniștilor, George Simion, tinerii de pe ambele maluri ale Prutului și chiar românii din Paris au protestat împotriva SIS-ului din Republica Moldova.

,,Dați-le voie tinerilor români peste Prut!” și ,,Stop intimidărilor” sunt mesajele compuse de românii din Franța solidari cu cei din Țară care doresc Reunirea cu Basarabia și pe care clasa politică de la Chișinău îi tratează ca pe niște amenințări la adresa securității naționale .
Tinerii de la Chișinău nu au lăsat mâinile în jos după expulzarea liderului unionist: ,,Nu putem fi toți escortați la vamă și expulzați”, au precizat aceștia în cadrul unei conferințe de presă.

,,Toate activitățile pe care le poartă autoritățile sunt măsuri de inimidare a organizatorilor manifestației din 16 mai. Pe noi ne încurajează și mai mult. Guvernarea criminală va cădea cu siguranță. Noi suntem cei care vin cu propuneri de soluționare concretă a problemelor, iar unica soluție este Unirea cu România. Securitatea națională este securitatea tuturor cetățenilor Republicii Moldova sau a politrucior care vor să își păstreze fotoliile și să fure miliarde?”, a declarat Anatol Ursu, reprezentant al Mișcării Civice Tinerii Moldovei, co-organizator al marșului de pe 16 mai.

Nu a întârziat nici reacția Ambasadei României de la Chișinău, care cere informații autorităților din Republica Moldova despre reținerea lui George Simion.

„Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autoritățile competente ale Republicii Moldova – Ministerul Afacerilor Interne și Biroul Migrație și Azil – și a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova”, a precizează MAE.
Pentru susținerea președintelui Acțiuniii 2012, bucureștenii vor protesta astăzi, la ora 17:00 în fața Ambasadei Republicii Moldova din București. Organizatorii protestului spun că cer dreptate în cazul expulzării unui cetăţean al României de pe teritoriul Republicii Moldova, cu interdicţie pentru 5 ani.

Și în luna decembie, George Simion a fost întors de la vama Albița, pe motiv că ar fi fost ,,inadmisibil” pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta a încercat să treacă vama a doua oară, însă schimbând traseul.
,,Am trecut pe la vama Sculeni, fără nicio explicație, fără sa înțeleg de ce. Eram pregătit să stau până pe 20 decembrie în vamă”, scria atunci liderul unioniștilor pe Facebook.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și organizația Tinerii Moldovei anunță că protestul de pe 16 mai, ora 14:00 va avea loc chiar și sub presiunea autorităților și vor promova în Piața Marii Adunări Naționale ”Dreptatea prin Unire”.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password