Peste 25.000 de oameni s-au adunat la Chișinău pentru UNIRE

Agenția de Știri Ora 25 Transmite! 

Autoritățile din Basarabia au stat astăzi cu ochii în patru, doar pentru un sigur rezultat: împiedicarea evenimentului din Piața Marii Adunări Naționale. Totuși ordonanțele și interesele politice nu au reușit să expulzeze cei peste 25.000 de oameni, veniți de bună voie în inima Chișinăului.

Acum 203 ani, în 1812 a fost semnat tratatul de pace de la București între Imperiul Rus și Imperiul Otoman, în urma căruia, Imperiul Țarist anexa întreg teritoriul dintre Prut și Nistru, ulterior numit Basarabia. În semn de protest față de întâmplările din 1812, dar și față de cele din 2015, Tinerii Moldovei și Platforma Unionistă Acțiunea 2012 au adunat zeci de mii de oameni sub genericul ”Aducem Dreptate prin Unire”.

Traseul participanților la miting a inclus și Ambasada României, Abasada Americii, dar și Ambasada Rusiei. În fața Ambasadei României unionștii au scandat „Unirea”, „Trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, „Noi suntem români”, în fața Ambasadei Americii au cerut ajutor împotriva actualei guvernări, iar în fața Ambasadei Rusiei oamenii au scandat „Armata rusă afară!” şi „Rusia, nu uita Basarabia nu-i a ta”.

 Atât tinerii cât și vârstnicii prezenți la eveniment sunt dezamagiți din cauza actualei guvernări și a mușamalizărilor acesteia. Oamenii sunt ferm convinși că liderii politici fac jocul Rusiei, iar Basarabia este ținută în sclavie, deși actuala guvernare se delcară una democratică. Protestatarii mai spun că unirea este unica șansă a Republicii Moldova de a deveni un stat european. 

 Acțiunile întreprinse de autorități demonstrează împotrivirea guvernanților în raport cu unirea celor două state românești. Într-o continuă agonie, forțele de ordine au blocat deplasarea grupurilor de protestatari spre Chișinău. Autocare din Cahul, Nisporeni și Florești au fost amenințate de poliție, doar pentru a împiedica participarea acestora la miting. 

Organizațiile civicie unioniste au decis să activeze în același bloc BUN (Blocul Unității Naționale). Acestea se vor implica în campania electorală de pe 14 iunie, și vor înainta candidaților din partea tuturor formațiunilor politice „Pactul pentru Unire, Pactul pentru Europa”, care vizează o apropiere considerabilă față de România. Organizațiile menționeză că doar cei care vor semna Pactul și își asumă implementarea măsurilor cuprinse în document vor fi votați de către electorat.

 Spre deosebire de protestele anterioare, cel din 16 mai a adunat în PMAN oameni de toate vârstele. Mai mult decât atât, la miting au ajuns unioniști de pe ambele maluri ale Prutului. Au reușit să fie prezente echipe din peste 10 orașe ale României. Membrii din Acțiunea 2012 menționează că numărul unioniștilor din România ar fi fost și mai mare dacă ar fi putut trece Prutul doar cu buletinul. 

Protestatarii nu au uitat nici de interdicția pentru George Simion, liderul Platformei Unioniste ”Acțiunea 2012”. Următoarea întâlnire a unioniștilor va avea loc la vama Leușeni-Albița, duminică la orele 18.00, cu flori și drapele tricolore. George Simion speră ca până duminică, ora 18:00, interdicția să-i fie ridicată.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password