România este principalul partener european al Republicii Moldova

Agenția de știri Ora 25 Transmite!

Statul român este cel mai puternic susținător al apropierii Republicii Moldova de Uniunea Eurpeană. Pentru a contribui la dezvoltarea parcursului european, urmat de Republica Moldova, România acordă un considerabil ajutor economic și social cetățenilor moldoveni.

În anul 2014 România a alocat Republicii Moldova, pentru proiecte de asistență, 70,3 milioane dolari SUA, fiind al doilea donator bilateral, după SUA, și al treilea în lista generală a donatorilor, după SUA (121,5 milioane dolari SUA) și Uniunea Europeană (116,8 milioane dolari SUA).

 

„Contribuția României a constat în transferuri financiare dedicate diverselor proiecte cu un important impact social, cum ar fi renovarea și dotarea grădinițelor (cu un buget total de 23 milioane de euro, de care beneficiază peste jumătate din copiii de vârstă preșcolară din Republica Moldova), reabilitarea Institutului Mamei și Copilului sau renovarea unor obiective culturale reprezentative (Sala cu Orgă, Muzeul Național de Artă, ambele din Chișinău, și Teatrul B.P. Hașdeu din Cahul)”, se arată într-un comunicat al Ambasadei României în Republica Moldova.

Tot în anul 2014, România a donat, între altele, 100 de microbuze școlare, 5 ambulanțe complet utilate pentru realizarea misiunilor SMURD, 50 de autoturisme pentru administrația publică centrală, precum și autobuze destinate unor instituții teatrale. De asemenea, au fost alocate sume importante pentru programe anuale dedicate școlarizării gratuite în România, a tinerilor din Republica Moldova, și pentru transferul de expertiză în diverse domenii către autoritățile centrale și locale, în special pe teme relevante pentru integrarea europeană.

Și din punct de vedere comerical, România este primul partener al Republicii Moldova. În anul 2014 valoarea schimburilor comerciale s-a ridicat la peste 1,6 miliarde dolari SUA.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password