Jurnalist 2007- instrucţiuni de folosire şi exploatare

Ce este un jurnalist? O privire fugitivă pe Statutul jurnalistului (şi sunt sigur că mulţi dintre cei care s-au rătăcit în această meserie or să exclame: „Cum, există şi aşa ceva!?”) lămureşte imediat şi exhaustiv. Jurnalistul este acea persoană care exercită dreptul inviolabil la liberă exprimare şi a cărei principală sursă de venituri este obţinută din realizarea de produse jurnalistice – fie ca angajat, fie independent – indiferent de domeniul mass-media în care lucrează (presă scrisă, audiovizual, online, etc.). Încă ceva foarte important: profesiunea de jurnalist este recunoscută de organizaţiile profesionale, patronale şi sindicale semnatare ale Statutului Jurnalistului şi ale Contractului Colectiv pe ramura mass-media (CCMM). Nu este cazul şi nici spaţiul să refacem acum istoria de 6 ani a sindicalismului din presa gălăţeană. Spunem în treacăt că şi aceasta, ca toate istoriile româneşti recente, este punctată de victorii ale bunului simţ civic dar şi de trădări mizerabile, tipice de altfel mentalităţilor de slugi ale unor jurnalişti şi de apucăturile despotice ale patronilor de presă din Galaţi.

Iată însă că chiar şi după 17 ani de „revoluţie” a libertăţilor de exprimare, exprimarea libertăţilor şi drepturilor jurnalistului (de exemplu, dreptul de a câstiga un salariu pe măsura prestaţiei lui sociale) rămâne  o valoare aproximativă.

 La solicitarea (a se citi insistenţele Sindicatului Jurnaliştilor din Galaţi), Inspecţia Teritorială de Muncă din Galaţi a verificat modul în care patronii de media din Galaţi îi respectă pe cei care trudesc zi şi noapte pentru ei, care îi fac mari patroni de presă, care le aduc de fapt tirajele şi audienţele ce atrag publicitatea şi le umplu conturile cu mulţi bani. Ei bine, deşi e greu de crezut că în secolul XXI, la Galaţi, se moare de foame din salariul de ziarist, asta chiar se întâmplă. Marea majoritate a ziariştilor trăiește în condiţii derizorii, din salarii minime pe economie, cârpite pe ici pe colo cu expediente de tipul acord, remiză sau drept de autor. Dacă îţi convine! – mârâie patronul de presă. Dacă nu, aşteaptă la uşă alţi 10 amatori de vedetism şi fandoseală tip „eu sunt jurnalistul cutare, de la …!”- îşi încheie mogulul de presă argumentaţia rudimentară. Poate nu se știe, dar funcţionează de vreo 10 ani pactul ocult al patronilor de presă, chivernisiţi şi cu mari pretenţii de moralişti ai vieţii publice, prin care aceştia au instituit o plafonare a salariilor jurnaliştilor.

Câinele de pază, căţeluş de plimbări şi gudurări

Fiindcă nu mai puteau da înapoi (oricum au tergivesat problema circa 1 an), inspectorii lui Ionel Petrea au verificat starea legalismului relaţiilor de muncă la 5 societăţi – editori de media: la Viaţa Liberă (care editează cotidianul Viaţa Liberă), la Publimedia (care editează cotidianul Monitorul de Galaţi), la Express Media (care deţine postul de televiziune Express TV), la TV Galaţi (care gestionează postul TV Galaţi) şi la Grupul de presă (care deţine postul de radio Radio Galaţi). Ce au constatat inspectorii? Că numai la Viaţa Liberă şi la TV Galaţi erau funcţionale CCM, dar care n-aveau nici o legătură cu CCMM pe anii 2006 – 2007 (primul CCMM a fost publicat în Monitorul Oficial şi produce efecte încă din 2004, dar viteza cu care circulă informaţiile de acest gen spre patroni este o problemă foarte delicată). Salariile de bază ale angajaţilor sunt sub nivelul minim prevăzut de CCMM (salariu minim pe economie majorat cu 20%); numai la Viaţa Liberă se respectă oarecum vechimea în muncă şi sporurile aferente şi există o grilă de acordare a unor zile suplimentare la concediu, în funcţie de vechime.

La niciuna dintre firme nu există programe de lucru inegale sau flexibile

pentru salariaţii care nu pot avea program fix de lucru (aşa cum prevede art. 13 din CCMM); numai la Viaţa Liberă se acordă prime pentru situaţii speciale (zi de naştere, Crăciun, Paşte etc). Sigur, controlul a scos la vedere şi alte neconformităţi faţă de prevederile CCMM, stabilind termene concrete de realizare.

US Media Sind, alături de membrul său afiliat SJG (sindicatul, bineînţeles, nu dublura  inventată de Ticu Ciobotaru şi Dan Paic!) a dat un comunicat, pe care îl încheie după cum urmează: „Atragem atenţia că prevederile CCMM sunt obligatorii pentru întreaga breaslă, iar jurnaliştii au dreptul sa primească retroactiv toate diferenţele la salariul minim, plus sporurile prevăzute în CCMM, încă de la încheierea primului contract de acest tip, din 2004. În acest sens, US Media Sind a angajat Casa de Avocatură «Dojană Niemesch şi Asociaţii», care acordă gratuit consultanţă juridică membrilor Uniunii”.

Iată, fraţi jurnalişti, că se poate, că puteţi fi chiar mai mult decât umili, fricoşi, laşi, resemnaţi sau complici.  Exprimaţi-vă însă, cereţi-vă dreptul la demnitate şi nu lăsaţi doar pe seama liderilor de sindicat kamikaze obţinerea de drepturi, pentru nişte jurnalişti care nu par că le vor cu adevărat.

Iată cu ce minciuni şi aroganţe

îşi încheie raportul Inspecţia Muncii Galaţi: „Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi a constat că în niciuna din aceste societăţi nu există constituite sindicate (nici măcar galbene?) şi nici nu au fost identificaţi membri ai sindicatului Societatea Jurnaliştilor din Galaţi. Domnul Sorin Ţiţei, preşedintele acestui sindicat, nu este angajat cu contract individual de muncă în societăţile din mass media din Galaţi, fiind colaborator al unor publicaţii centrale”. Ce importanţă are că demersurile privind inspecţia ITM în redacţii au fost făcute de un colaborator al unei publicaţii centrale (şi vicepreşedinte al SJG, în acelaşi timp)?. Aceste ultime rânduri par a fi dictate în biroul unui director de ziar (lider al presei gălăţene !?) care şi-a pus angajaţii să-şi anuleze (telefonic!) cererile de adeziune la sindicatul SJG şi a făcut şedinţe furioase de demascare a ziariştilor „colaboraţionişti”. De altfel, singurul ziarist care a avut curajul să recunoască că este şi membru fondator  al SJG a primit imediat o mărire de salariu(!). Este vorba de Costel Crângan.

Sigur că nu există sindicate de unitate (UGSR-ul a decedat totuşi încă din ’89), iar ideea (inteligentă!) constituirii unui sindicat la nivel judeţean a fost pusă în practică tocmai pentru a nu da posibilitatea unor represalii şi a funcţionării sindicatelor galbene. Sindicatul SJG funcţionează din 2001, are peste 150 de membri din toate redacţiile, este condus de un Consiliu Director, emite legitimaţii pentru membrii săi şi organizează stagii de pregătire profesională. În sfârşit, neverosimil, paranormal, preşedintele SJG are carte de muncă în una din societăţile mass-media din GalaţI, al cărei patron nu face alergie la ideea de sindicalism.

Silviu Vasilache
preşedinte SJG Galaţi

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password