Regiunea transnistreană solicită ajutorul lui Putin în ”situații de amenințare”

Agenția de Știri Ora 25 Transmite!

Câteva organizații civice din Transnistria s-au reunit la Tiraspol, unde au luat hotărârea de a cere președintelui rus Vladimir Putin ‘”protecție în caz de amenințare”.

”În numele societății civile, ne adresăm președintelui Rusiei, Vladimir Putin, ca, în cazul unor eventuale amenințări la adresa Transnistriei, el, ca garant al păcii pe teritoriul transnistrean și ca parte în procesul de negocieri, să ia toate măsurile posibile: și politice, și diplomatice, și economice, și, desigur, în caz de pericol, și altele”, a declarat în cadrul reuniunii președintele Organizației de Femei, Tatiana Dolișniaia.

Cererea a intervenit în contextul în care parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a denunțat acordurile cu Rusia privind tranzitarea teritoriului ucrainean de către trupele ruse staționate în regiunea transnistreană, dar și în condițiile intensificării activităților NATO în Republica Moldova și concentrării de tehnică militară din Ucraina la granița cu Transnistria. Drept urmare, 66 de reprezentanți ai societății civile au depus semnăturile.

Singura posibilitate a militarilor ruși de a ajunge în mod legal este în Transnistria este traseul care pornește de la Chișinău. În ultima perioadă au fost reținuți tot mai mulți militari ruși pe aeroportul din Chișinău, care intenționau să ajugă în Transnistria, iar mai apoi în Ucraina.

Pe teritoriul Transnistriei sunt concentare forțele militare ruse (un batalion de aproximativ 412 de persoane) și unitatea militară N13962 (sau GOTR), constituită din două batalioane de circa 1.000 de persoane.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password