Ca țăran de la sat, lucrurile par așa: tot ce nu ne place e separatism

Poetul Ion Bâcu aduce vești noi din Bugeac pentru români vechi la caracter și instinct național

 

Rep.: Ce mai fac românii din Bugeac, tot românește vorbesc?

Ion Bâcu: Ha, ha, ha! Pentru treaba asta ar trebui s-o întreb pe soacră-mea, că ea știe precis…Nu facem politică, deci trebuie să ne dăm seama, chiar și din curtea unde se învârtesc găinile, că mass-media manipulează puternic. Nu învinuiesc pe nimeni, da mă doare inima de un lucru: ferească Dumnezeu să moară cineva în familia cuiva! Ce se întâmplă? A primit citație o grămadă de lume. Și în nordul Bucovinei, și la noi acasă…Dacă va trebui, ne vom

implica, că n-avem încotro. Am fost citați pentru încorporare în armată…N-ar trebui să vorbesc de lucrul ăsta…Din ce punct de vedere? Ca țăran de la sat, lucrurile par așa: tot ce nu ne place e separatism. Dedesubturile sunt multe și le putem discuta.

 Rep.: Se confirmă niște zvonuri care au mai umblat și pe aici, cum că separatismul se combate cu „voluntari”, mai ales din teritoriile ucrainene locuite compact de români, bulgari, găgăuzi?

I.B.: Problema este că Ucraina este o țară multinațională, și în caz că se întâmplă ceva, nu este caz de faptul că cineva a fost încorporat într-o grupare sau ceva. Nu e cazul. Necazul este altul. Ești cetățean al Ucrainei, și dacă moare lumea-și iar vorbesc de lucruri care n-ar trebui-este clar că într-o operație antiteror trebuie să lucreze profesioniștii. Puteți dv., sau eu, într-o lună să deveniți soldați care răstoarnă munții?

Rep.: Ce avem în est, o operațiune antiteroristă sau războiul Rusiei împotriva Ucrainei?

I.B.: Ca să aflăm adevărul, trebuie să ne prezentăm acolo, în Donețk, pe teritoriu, și să afli ce spun oamenii, unul de la altul…Dar să vorbim de la distanță, n-ar fi corect. Ce să spun eu, care sunt informat de la mass-media? Ha, ha, nu vreau să vă supărați, dar primul lucru pe care îl face cine vrea să dezinformeze, e să manipuleze cu mass media.

Rep.: Pe noi ne interesează ce face românul din Bugeac, nu ce fel este manipulat rusul din Donețk.

I.B.: Oficialitățile își fac treburile…Ei trebuie să se prezinte în fața lumii așa cum scrie legea. Dar în Bugeac, acolo unde oamenii simpli stau la un pahar de vorbă, la un taifas, vorbesc cu groază. Cum e să le moară fii, prieteni…Nu contează în ce arenă suntem noi, dar dacă mor oameni, vorbești cu groază. Cel puțin asta vorbesc oamenii de la mine…N-aș dori ca cineva din familia mea să moară pentru o cauză…

Rep.: Ar trebui să-i fim recunoscători Ucrainei, pentru că sacrifică din oamenii ei, pentru ca românii din Basarabia să fie oarecum mai la adăpost de pericolul rusesc?

I.B.: Ucraina e ca o familie care are o casă, casa are toți stâlpii, are acoperiș, are ferestre, dar n-are ziduri. Măcar un gard ar trebui, fie el și de nuiele…Dar dacă e să intru în amănunte, trebuie să mă consult cu soacra. Ea le știe pe toate…

Rep.: Ce spune soacra despre geopolitica din cea de-a patra Europă, de la Gurile Dunării?

I.B.: Ha, ha! Soacra spune că tot ce se face e spre bine, dar dacă nu vreți, e spre rău. Cum se poate să fie în Ucraina război? Nu pot să-i răspund la întrebarea asta. E o întrebare la care i-aș pune să răspundă pe toți deputații. Cum se poate asta? Oricum, mama soacră are acces la adevăruri esențiale-presa este o forță, este a patra putere în stat. Se vede bine în România, se vede mai puțin la noi…

Rep.: Ce face acum Ucraina, s-a liniștit după crizele din vară?

I.B.: Așteaptă al patrulea grad de alertă, de încorporare, de a chema oamenii din teritoriu… S-a făcut armistițiu, dar ce te faci când unii din zonă nu vor pace? Președintele Poroșenko a spus că vrea pace. Dar…Lui Ivan i se spune că trebuie făcut lucrul ăsta, și el așa îl face. Nu-i a bună când sunt chemați la serviciu oamenii între 45 și 60 de ani. Se complică lucrurile…Dar aici punem puncte de suspensie…Că iar a vorbit soacră-mea prea mult! Ha, ha, ha!

Silviu VASILACHE

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password