Lustrația ucraineană dă lovitura!

 

                                                                            

În Ucraina se va da startul „lustrației” sau „curățirii aparatului de stat”. Această consecință a Maidanului îi va lovi pe aproximativ un milion de funcționari de toate nivelurile și ofițeri din cadrul forțelor de ordine. Verificarea aceasta se va derula pe parcursul a 2-3 ani de zile. Legea se aplică și în cazul premierului,

miniștrilor, judecători și procurori care au servit regimul Ianukovici. Ministrul Justiției din Ucraina, Pavlo Petrenko, a declarat că lustrația trebuie începută cu cei de „sus”. Lustrația vizează în primul rând eliminarea din sistemul public a cadrelor fostului regim, în special a celor care au fost implicați în reprimarea manifestațiilor de iarna trecută și a funcționarilor care au legături cu separatiștii sau cu guvernul de la Moscova. Toți cei vinovați nu vor mai putea ocupa nici o funcție publică 10 ani de zile. Partidul Regional nu se dă bătut atât de ușor, conducerea acestuia a declarat că va depune o plângere la Curtea Constituțională a Ucrainei.
Legea „Lustrației” a fost semnată pe 9 octombrie de către Președintele Ucrainei Petro Poroșenko și a fost adoptată de Rada Supremă la 16 septembrie. Legea prevede că funcționarii ucraineni vor trebui să-și justifice bunurile și veniturile, cu scopul reînnoirii puterii de stat și creării unor condiții  favorabile pentru noul sistem de stat pe măsura standardelor europene.

 

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password