Românii din Odesa sunt împotriva separatismului în avantajul alipirii la România

Agenția de Știri Ora 25 Transmite!

În orașul Odesa, Ucraina a fost înființată „Rada Basarabiei”, un organ reprezentativ care şi-a anunţat drept scop ”protejarea intereselor comunităţilor naţionale ale Basarabiei”. Organizația este creată de partidele proruse, iar membrii acesteia fac parte din șapte comunităţi cheie ale Basarabiei ucrainene: bulgară, găgăuză, rusă, ucraineană, rromă, moldoveană și poloneză.

Liderul organizației ”Rada Basarabiei” este Dmitri Zatuliveter. Zatuliveter este în același timp și președintele transnistrenilor din Ucraina, iar principalul său obiectiv este obținerea statutului de autonomie culturală pentru Basarabia (regiunea Odesa, Ucraina). Îngrijorarea românilor din regiune creșete odată cu implementarea inițiativelor separatiste. Aceștia sunt de părere că Ucraina ar trebui să cedeze teritoriile românești înapoi României, decât să se ”transnistrizeze” regiunea.

Organizația separatistă și-a făcut chiar și un website oficial rada-bessarabia.org (Rada Populara a Basarabiei). ”Rada Basarabiei” încearcă să atragă cât mai mulți adepți, pentru a obține autonomia regiunii. 

În Odesa sunt concentrate cele mai multe comunități etnice de pe teritoriul Ucrainei. În unele zone nu există niciun etnic ucrainean, iar populația nu este loială nici Ucrainei, dar nici Rusiei. Autoritățile din Odesa au privit mereu cu ostilitate România și au încercat să promoveze o politică antiromânească. 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password