O nouă lovitură vine din Rusia. Un alt gazoduct spre Germania, care ocolește Ucraina

Agenția de Știri Ora 25 Transmite!

Rusia elaborează proiecte pentru construirea unui gazoduct imens spre Germania. Totuși planul Moscovei este de a ocoli Ucraina, ceea ce îi va permite să își mențină pârghiile de șantaj energetic asupra Europei, scrie businessinsider.com.

Potrivit informațiilor oferite de Gazprom, conducta ar urma să aibă o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an și urmează să ajungă din Rusia în Germania prin Marea Baltică.

 La construcția acestui gazoduct ar putea participa companiile E.ON (Germania), Shell (Marea Britanie&Olanda) și OMV (Austria). Conducta este gândită ca o extensie a Nord Stream.

Gazprom a exportat, în 2014, 191.5 miliarde de metri cubi de gaz către Europa, cu 12% mai puțin decât în 2013.

Ucraina avea un consum de gaze 100% importate din Rusia. După elaborarea unei noi strategii, Kievul a ajuns să importe direct din Rusia doar jumătate din gazul consumat, iar cealaltă jumătate este asigurată de Slovacia, Polonia şi Ungaria.

În luna februarie anul curent, Kievul a acuzat Gazprom că a încălcat clauzele contractului intermediat de Uniunea Europeană, întrucat a livrat cantități insuficiente de gaz în timpul iernii. Ulterior, președintele rus Vladimir Putin a amenințat că Moscova va tăia livrările de gaze către Ucraina, dacă aceasta nu platește în avans.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password