România și Republica Moldova se unesc într-un batalion de menținere a păcii

Agenția de Știri Ora 25 Transmite!

Republica Moldova şi România planifică înființarea unui batalion separat de menţinere a păcii. La această înțelegere au ajuns ministrul apărării din Republica Moldova, Viorel Ciubotaru şi, omologul său, Mircea Duşa. Cei doi şi-au pus de acord poziţiile în legătură cu această problemă şi s-au exprimat în favoarea includerii în componenţa batalionului internaţional a unor soldaţi din Polonia şi Ucraina.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Apărării de la Chișinău, în activitatea subunităţii amintite se preconizează să fie folosită experienţa câştigată de militarii români în cursul executării misiunilor de pace şi a exerciţiilor internaţionale.

Cei doi miniștri ai apărării au hotărât să amplifice numărul exerciţiilor militare cu participarea soldaţilor şi a ofiţerilor moldoveni, avându-se în vedere succesele înregistrate în cursul manevrelor desfăşurate recent în poligonul de la Smârdan.

„Republica Moldova vede în România un partener strategic în dialogul politico-militar. Vrem şi suntem gata să asigurăm continuitatea acestui proces, pentru asigurarea profesionalismului şi a maximei eficienţe a armatelor”, se spune în comunicatul de presă al Ministerului Apărării din Republica Moldova.

Oficialii de la Chişinăul consideră că întâlnirea de la Bucureşti a celor doi miniştri „reprezintă o nouă etapă în consolidarea relaţiilor politico-militare dintre Republica Moldova şi România şi a devenit o platformă de dezbatere pentru schimbul de opinii în legătură cu situaţia actuală şi cu perspectivele conlucrării bilaterale în plan militar, ţinându-se cont de promovarea influenţei controlului NATO în România şi într-o serie de alte ţări din regiune”.

În România, s-au desfăşurat exerciţii cu participarea unor subunităţi din Marea Britanie, SUA, Republica Moldova şi România. Deja în luna iunie se vor desfăşura noi exerciţii internaţionale.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password