APEL DE CONȘTIINȚĂ adresat membrilor Parlamentului României, în special celor din actuala majoritate

 

Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2018 prevede alocarea, prin Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a  unei sume derizorii de 12 milioane lei (cca 2,5 milioane de euro) destinate celor 12 milioane de cetățeni și etnici români din afara granițelor țării.

Această sumă este nesemnificativă în raport cu numărul românilor aflați peste hotare și cu principalele nevoi ale acestora. Este absolut necesară acordarea unui sprijin pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice şi religioase a acestor români și pentru întărirea legăturilor Statului Român cu ei.

Prin comparație, suma totală pentru organizațiile minorităților naționale din România este de peste 235 milioane lei (cca 50 milioane de euro).

Este absolut inacceptabil ca pentru 12 milioane de români de peste hotare Statul român să aloce numai 2,5 milioane de euro, iar pentru circa 2 milioane de etnici minoritari din țară să aloce peste 50 de milioane de euro.

Facem apel la conștiința românească a parlamentarilor să susțină majorarea acestui buget pentru ca Statul român să poată interveni eficient pentru stoparea proceselor de asimilare și de pierdere a identității românilor de peste hotare.

În acest sens, în deplin acord cu solicitările legitime ale românilor din diaspora și din comunitățile istorice, cerem alocarea pentru anul

2018 a unei sume echivalente cu cel puțin 20 milioane de euro.

Semnatarii apelului sunt :

Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei (Uniunea Interregională Comunitatea Românească din Ucraina – 23 de organizații, Comunitatea Românilor din Serbia -28 de filiale, Congresul Românilor din Serbia – 8 organizații dinTimoc, Asociația ”Răsăritul Românesc” din R. Moldova, Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria „AVE”, Asociația ”Aromânii din Albania”) – prin Vlad Cubreacov, Secretar general al Federației

Federația Asociațiilor de Români din Europa (65 de asociații) – prin Daniel Țecu, Președinte

Asociația Românilor din Italia– prin Eugen Terteleac, Președinte

Consiliul Româno-American – prin Nicolae Popa, Președinte

Societatea de Cultură Macedo-Română – prin dr. Emil Țârcomnicu, Secretar al Societății

Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni – prin Laurențiu Plăeșu, Președinte

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password