20 de ani de închisoare pentru promovarea separatismului!

 

Agenția de știiri Ora 25 transmite!

Parlamentul de la Chișinău examinează propunerea de instituire a răpunderii penale pentru separatism. În acest sens, oamenii legii prevăd o pedeapsă de până la 20 de ani pentru acțiunile de stimulare a ideilor separatiste.

Autorii propun amendarea Codului Penal, care va prevedea pedepse clare în acest sens, amendarea Legii cetățeniei, care va prevedea retragerea cetățeniei și Legea cu privire la organizațiile obștești, care va interzice activitatea ONG-urilor promotoare ale ideilor separatismului.

 

Astfel, deputații propun ca persoanele care cheamă la separatism, promovează separatismul prin întrunirea cetățenilor în partide politice și ONG-uri, să primească de la 6 până la 12 ani, fără dreptul de a ocupa vreodată funcții elective în administrația publică centrală și locală. Dacă această faptă este săvârșită de un grup criminal organizat, cu aplicarea armelor sau a substanțelor explozive, cu vătămare gravă sau medie a integrității corporale sau a sănătății, cu cauzarea de daune materiale în proporții deosebit de mari se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani. Dacă însă, fapta este săvârșită de o organizație criminală sau este soldată cu decesul unei persoane se pedepsește cu închisoarea de la 12 la 20 de ani. Instigarea publică la separatism, conform proiectului de lege, se pedepsește de la 1000 la 3000 unități convenționale sau cu închisoarea până la 5 ani. 

 

Potrivit experților, promovarea separatismului este un factor de risc pentru Republica Moldova, mai ales pentru integritatea teritorială a țării. 

 

 

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password