De Ziua Păcălelilor merge și o Societate a Jurnaliștilor Păcălici de Dunărea de Jos de Galați

 Dacă e 1 aprilie, ce poate fi mai potrivit să se întâmple în viața publică searbădă și meschină din Galați?  Ar merge tot felul de chestii de improvizații și imaginații maladive, dar, și mai și, se susține o paranghelie electorală de etalare a politrucilor pesediști/aldiști, în compania unor câini de presă domoală, dresată, pregătită să primească zăhărelul de campanie electorală. Cam ca Societatea Jurnaliștilor de complicitate cu frăția de politică de stânga-dreapta de Dunărea de Jos, convocată la jubilația de la foaierul Teatrului Fani Tardini,  luni la 14, cu convocare selectivă, pe surse și pe secte de influență.

S-a dat la toate radiourile, televiziunile și agențiile agere de presă, cum că la Galați s-a dat gaură în cerul expozițiilor cu furnitură electorală

„Obiectiv,România!

Astăzi, în foaierul Teatrului Dramatic “Fani Tardini” din Galați a fost vernisată expoziția de afișe și materiale electorale intitulată “1 Aprilie – Ziua Politicianului”, expoziție organizată de Societatea Jurnaliștilor “Dunărea de Jos” din Galați. Expoziția, unică în țară, cuprinde peste 500 de afișe și materiale electorale (tricouri, pixuri, brichete, găleți, sacoșe, alimente etc) distribuite în cele 23 de scrutinuri electorale organizate în România din 1990 și până în prezent. Politicienii care au răspuns invitației organizatorilor, venind la vernisaj, au fost întâmpinați cu gogoși calde, servite în găleți cu însemne electorale, distribuite alegătorilor, în campanii electorale anterioare. Gogoșile au fost oferite ca aluzie la gogoșile electorale, promisiuni făcute în campanii electorale și niciodată onorate.

După cum ne informează Maria Măndiţă, expoziția va rămâne deschisă în foaierul Teatrului Dramatic “Fani Tardini” toată luna aprilie și va putea fi vizitată de oricine vine la o piesă de teatru.” Mda!

În fapt, la foaier s-au foit o seamă de jurnaliști și de foști jurnaliști, trecuți la munca de partid de la Primărie, Poliția locală, Apă Canal și alte societăți prietene PSD

care răspund chemării partidului de a susține o presă așezată, cuminte, dedicată Interesului și Cauzei. Dat fiind că de la opoziție nu era prezent decât consilierul PNL Paul Găvănescu (pe Oana Iurescu de la PMP e delicat s-o trecem pe opoziție, nici măcar ca persoană fizică), se cheamă că iar am avut pe scena teatrului un eveniment de propagandă a Puterii veșnice pesediste, care și-a adunat la interes agitatorii.

Că au fost la expoziție peste 400 de afişe şi flyere şi peste 100 de alte materiale electorale folosite în toate cele 23 scrutinuri naţionale – respectiv şase de alegeri generale, şase de alegeri locale, unul de alegeri parlamentare, două de alegeri prezidenţiale, trei de alegeri pentru Parlamentul European şi cinci referendumuri – e mai puțin important. A fost aceeași ciorbă media reîncălzită, bine susținută financiar prin pârghiile binecunoscute ale instituțiilor publice aflate la serviciul și ordinele Primăriei Galați.

La descifrat mirările produse de colecția de flayere, calendare, şepci, insigne şi mostre „mită electorală” -reprezentată din pungi cu făină, mălai, zahăr, ulei, plicuri cu bani, brichete, pixuri, găleţi şi alte obiecte folosite de politicieni şi partide în campaniile electorale pentru câştigarea încrederii, dar şi a voturilor electoratului – au fost aduse și niște tinere aspirante de la Facultatea de Jurnalism, ca să dea bine la cadru, dar și madam Dobrea, manager la Spitalul județean. Pentru culoarea specifică, au intrat la prim planul TVG Paf Pâslaru extaziații și epuizații politicieni Marian Popa Tupeu și Mihai Turcu. Evident, șablonardul argument al „gogoșii” nu a lipsit, celor căzuți la eveniment fiindu-le date la mestecat gogoșile de culoare locală. Intuim că nu e departe ziua când vom vedea la „Ziua Politicianului”- brand de Galați și niscaiva ronțăieli de ciolane.

Intenții de top, realizări de hop-ș-așa! ha, ha, ha!

Expoziţia are o susținere teoretică impecabilă. Se pretind niște chestii de elită, care ar putea da unor oameni educați în tehnica votului teme de reflecție. Ehehe, ce de șanse ar avea astfel votul corect și inteligent în Românica pesedistă. Problemuța este că pe la teatru și pe la expoziții de păcăleală nu vin ăia care vin la vot negreșit, ca să le vină venitul minim garantat de PSD (și ALDE?). Cum naiba să digere ei astfel de fonfleuri pe temele abisurilor marketingului electoral?!

Ia ascultați oleacă!  Societatea Jurnaliştilor “Dunărea de Jos” îşi propune ca prin proiectul “1 Aprilie – Ziua Politicianului” să ofere, în mod special politicienilor şi celor interesaţi de marketingul electoral, un instrument de analiză a evoluţiei calităţii materialelor electorale utilizate în campaniile electorale naţionale şi locale de până acum. Le oferim alegatorilor prilejul ca, prin această trecere în revistă a campaniilor electorale, să reflecteze asupra promisiunilor făcute de politicieni, pentru a evalua care au fost proiecte politice responsabile şi care au rămas simple promisiuni electorale (SJDJ n-a dat vreodată un comunicat în care să se declare angoasată de neintroducerea promisiunilor electorale nerespectate în penal).

Partidele pot elimina elementele “mincinoase” care parazitează mesajul electoral şi care deseori determină şi cheltuirea inutilă a unor resurse financiare care îşi puteau găsi o altă utilitate în derularea unei campanii electorale.  În sfârşit, întrebarea fatală: De ce pe “1 Aprilie”? Pentru că unul din etaloanele activităţii unui politician este sinceritatea, iar lipsa sa de sinceritate este un defect. Dar tot un defect este şi naivitatea unui alegător, a cărui receptivitate orientată către anumite tipuri de mesaje electorale, în general către cele populiste, determină o reducere a calităţii mesajului electoral sub standardele presupuse de o reală dezbatere publică a priorităţilor comunităţii. În aceste condiţii, din moment ce data de “1 Aprilie” este consacrată pe plan mondial ca “Ziua Păcălelilor”, a farselor permise, a glumelor nevinovate şi ziua în care ne permitem, fără resentimente sau ranchiună, mici ironii, evident că este şi cea mai potrivită zi în care să măsurăm împreună, politicieni şi alegători, sinceritatea mesajelor electorale din trecut, dar şi să încercăm să găsim împreună cele mai bune mijloace de comunicare între politicieni şi alegători.”

Când s-a ales noua conducere a Societății Jurnaliștilor din Galați nu se știe. Nici nu contează, ea există și insistă

Va să zică, ce avem la ordinea zilei?  Pe Dan Paic, președinte, pe Răzvan Postolache și Ema Turcu – vicepreședinți ai SJG, și pe Cezar Amariei – secretar al Consiliului Director.

După 7 ani, la apel nu mai răspunde Ticu Ciobotaru. Chestie de dizgrație, de greață sau de epuizare?  Sau de indigestie a duplicitarismului? Precis nu mai putea produce false teme și contradicții aparente, ca cele din spiciurile de la vernisaj. Iată:

Dan Paic: Dacă e 1 aprilie, e ziua politicianului care păcălește? Nu este adevărat, politicianul nu păcălește, el se ține de promisiunile pe care le-a făcut! Este chiar o evoluție, se vede din afișe, deci ziaristul a adus îmbunătățiri materialului electoral. SJDJ vrea să fie cu rol activ, vrea să sprijine, să fie de folos politicienilor și partidelor. În rest, vizionare plăcută, mulțumiri, pentru prezență, mulțumiri colegilor pentru munca de creație.

Ema Turcu: Ne pare rău ca nu sunt aici cei mai importanți politicieni, parlamentarii, dar le propunem să  legifereze ziua de 1 aprilie ca Ziua Politicianului, cu tot ce presupune ea, așa cum au navaliștii, siderurgiștii, jandarmii, copii, oamenii muncii, sperăm ca unul din parlamentari să ia această inițiativă. Sunt o categorie profesională importantă”.

Prefectul Otrocol s-a dar independent, dar a vorbit politrucul Puke de la Primărie:  „Din toate promisiunile aruncate într-o campanie electorală, nimic nu se compară cu gogoșile aruncate de Opoziție. Ha, ha, ha!”

Continuă cu spiritismele de 1 aprilie Primarul Puke: „Munca în opoziție îți permite un mesaj fabulous, care sună cam așa: „Nu-ți poate da nimeni ce-ți pot promite eu!” Asta e paradigma pe care o trăim. Trebuie să pregătim colțul cu promisiuni ce vor fi marcate, dar lumea se maturizează, alegătorul trebuie să fie mai atent la ce i se promite, dar și presa trebuie să fie mai atentă la ce și cum se promovează, la forma de educare a cetățeanului, la ce se inoculează, să deprindă gustul și alte valori decât capra vecinului, oamenii politici nu terebuie să mai vândă gogoși, apetitul pentru gogoși îl cultivați și dv, să fie o reprezentare cât mai bună a spectrului jurnalistic gălățean, pe meleagul gălățean să intrăm în logica lucrurilor care să mulțumească, felicitări, succes, viață lungă!”

 

Apalauze, ovații, vociferări, entuziasme, veselie, gogoși, poze cu Marian Tupeu și Mihai Turcu, felicitări directorului de teatru Toma – care a pus la dispoziție (pleașcă?) foaierul Teatrului Dramatic, poftiți o dată pe lună la teatru!, hai să intrăm în atmosferă cu o gogoașă electorală, neamuleeee!

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password