Influența Rusiei continuă în Transnistria. Rogozin va solicita acordarea cetățeniei ruse locuitorilor din regiunea separatistă

Agenția de Știri Ora 25 Transmite!

Acordarea cetățeniei ruse locuitorilor din Transnistria este o preocupare la nivel înalt în Rusia. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat că va propune facilitarea acordării cetățeniei ruse transnistrenilor născuți după 1991. Acesta a precizat că absența unei astfel de prevederi condiționează în mod necesar locuitorii din Transnistria să obțină cetățenia moldovenească, română sau bulgara.

„Sper că vom solicita în curând Dumei de Stat modificări necesare la legea cetăţeniei pentru ca locuitorii din Transnistria, care s-au născut după 1991, să se poată aştepta la obţinerea cetăţeniei ruse”, a declarat Rogozin în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu Guvernul desfăşurată în Duma de Stat, relatează agenţia TASS în pagina electronică.

Vicepremierul rus consideră că „această situație este greșită”, pentru că, în timp ce Republica Moldova, România și Bulgaria acordă cu ușurință cetățenie locuitorilor Transnistriei, Rusia nu are o astfel de prevedere în legislație. 

Statul român a simplificat în 2009 procedurile de acordare a cetăţeniei pentru basarabenii din Republicii Moldova, de atunci mii de cetățeni au cerut şi au redobândit cetățenia română.

În urma prăbușirii Uniunii Sovietice, regiunea separatistă transnistreană și-a declarat independența, din cauza temerii că Republica Moldova se va uni cu România.

Pe așa-numitul teritoriu Republica Moldovenească Nistreană, Rusia are aproximativ 1.500 de militari. 1.400 dintre aceștia fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alţi 400 de militari ruşi fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de militari moldoveni şi transnistreni.

În pofida cererilor adresate OSCE, UE, SUA de a condiționa retragerea armatei ruse din regiune, Republica Moldova se mai află în jocul Rusiei. Toate acestea se întâmplă, deși, conform declarațiilor de la Chișinău, staționarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei Republicii Moldova.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password