„Republica Moldova este o a doua Grecie”. La Chișinău continuă discuțiile despre alianță

La Chișinău continuă discuțiile despre constituirea unui noi legislativ, iar cea mai grea poziție în negocieri o va avea Partidul Liberal. PL trebuie să-şi asume o situaţie financiară care face din Republica Moldova o a doua Grecie. Aceste păreri îi aparţin analistului Dan Dungaciu, directorul Institutului de Relaţii Internaţionale (ISPRI) din cadrul Academiei Române.

Actualul guvern trebuie constituit în acord cu FMI-ul, adică, un guvern capabil să își asume defecțiunile pe care cabinetele anterioare le-au facut in Republica Moldova, în primul rând chestiunea Băncii de Economii. Sub această egidă ar trebui așezată si negocierea între cele trei partide pro europene. Sigur că Partidul Liberal se află intr-o situație delicată pentru că trebuie să intre în negociere pentru formarea unui guvern care se va confrunta cu niște probleme in care Partidul Liberal n-a fost implicat. Trebuie să intre în acest malaxor teribil care este sancționat de opinia publică și să plăteasca astfel un preț politic mare. Partidul Liberal trebuie să își asume o situație financiară care face din Republica Moldova o a doua Grecie. Republica Moldova este practic Grecia de langă noi”, a afirmat Dungaciu într-un interviu pentru RFI.

„Al doilea lucru pe care trebuie să îl avem în minte„, adăuga directorul ISPRI, „este că celelalte partide (PDM şi PLDM – n.r.) poartă negocieri si cu partidul comuniștilor cu care ar avea o majoritate, inclusiv pentru alegerea viitorului președinte. Iar comunistii lui Voronin se află în cadere liberă, deci nu ar avea revendicări de tipul celor pe care partidul liberal le-ar avea, adică votarea unor legi cerute de partenerii europeni sau a unei legi anticorupție reale”.

Prin urmare, subliniază Dan Dungaciu, „o alianță cu comuniștii ar fi mai convenabilă. În ultimul rând, cred că vom asista pe parcursul acestor negocieri la un joc care va ține de modul în care fiecare va justifica decizia politică. Cred că într-o anumită măsură există și la PLDM și la PD această strategie de a lăsa Partidul Liberal să pună condiții, pentru a justifica o eventuala alianță cu comuniștii, acuzând Partidul Liberal ca a fost prea radical si nu a fost dispus la negocieri”.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password