„We are from Romania, we are from Moldova, we are Romanians” – mesajul zilei de Summit de Sibiu pentru orice european

„Romania and Moldova, better together”, „EU integration throught Reunification”, „We are from Romania, we are from Moldova, we are Romanians” și „Basarabia e România” sunt mesajele scrise în toate limbile statelor Uniunii Europene ce au fost transmise de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și de alte organizații din Basarabia, oficialilor europeni și șefilor de guverne din spațiul comunitar, prezenți la Summitul de la Sibiu. Aici a fost organizat Summitul Informal al Șefilor de Stat și de Guvern din statele Uniunii Europene, ce a marcat sfârșitul președinției române a Cosiliului UE și ziua de 9 mai, Ziua Europei.

  Unioniști din toate colțurile țării, din București, Chișinău, Timișoara, Covasna, Orhei, Arad, Botoșani și alte orașe românești, s-au pronunțat la Sibiu pentru reîntregirea națională prin unirea cu Republica Moldova și pentru o Europă unită.

            „Vrem ca liderii Uniunii Europene să afle că România și Republica Moldova au un destin comun și așa cum România este parte a Europei, așa este și Moldova răsăriteană, iar singura șansă de integrare europeană a Republicii Moldova este Reunirea”, a precizat Ștefan Lupu, președintele Acțiunii 2012.

            Prezent la manifestația pentru Unire de la Sibiu, candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion a pledat pentru o Românie Mare într-o Europă unită.

Afirmăm astăzi aici, de Ziua Europei, dreptul nostru de a fi împreună. Sunt zile importante pentru România, în care marcăm Ziua Independenței, marcăm Ziua Regalității și apartenența noastră la spațiul european. Suntem europeni și pe-o parte și pe alta a Prutului și cerem Uniunii Europene să înțeleagă că nu există o Uniune a europenilor de Est și de Vest, că nu există români de Est și de Vest. Suntem toți împreună și ne va fi bine așa, împreună. Nu trebuie să lăsăm pe nimeni în urmă. Poporul român, în granițele lui firești, de la Nistru până la Tisa trebuie să fie recunoscut ca atare, după cum s-a reunificat și poporul german. Este dreptul nostru și de aceea îl adresăm în toate limbile statelor Uniunii Europene”, a declarat candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion.

 

Ștefan Lupu, Președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012 a precizat termenii contextului în care trebuie privită această manifestare

Summitul UE de la Sibiu reprezintă o șansă unică a românilor din stânga și dreapta Prutului pentru a comunica un mesaj de unitate șefilor de stat și de guverne ale UE, care se vor întruni pentru a decide viitorul europei. Atenţia de care se bucură România în perioada în care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, constitue un moment favorabil pentru a transmite clar și răspicat liderilor europeni că singura șansă de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană este prin Unirea cu România, precum şi pentru a internaţionaliza doleanţele românilor de a se reuni într-un singur stat. Vom transmite clar și răspicat liderilor europeni că singura șansă de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană este prin Unirea cu România. În 2018 peste 250 de localități din Republica Moldova au declarat deschis că vor să revină la Patria-Mamă. În anul Centenar, peste 100.000 de basarabeni au ieșit în stradă pentru a cere Unirea, iar tineri de pe ambele maluri ale Prutului au mers peste 1.300 de km, pe jos, în Marșul Centenarului pentru a atrage atenția autorităților de la București și Chișinău despre nevoia restabilirii adevărului istoric.

Republica Moldova și România trebuie să meargă Împreună în Europa. Romania and Moldova, better together!”

Este important de amintit aici și contextul Anului Centenar 2018. Parlamentul României a adoptat o declarație solemnă de recunoaștere a continuității voinței populare de Unire, exprimate la 27 martie 1918 s.v. de Sfatul Țării de la Chișinău:

„Parlamentul României, constituit în ședința solemnă la împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă, astăzi, 27 martie 2018, consideră ca fiind pe deplin legitimă dorința acelor cetățeni ai Republicii Moldova care susțin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare și afirmare a națiunii române și subliniem că acest act depinde de voința acestora și declară că România și cetățenii ei sunt și vor fi întotdeauna pregătiți să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetățenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinței suverane a acestora”, afirma declarația solemnă adoptată de Parlamentul de la București”.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password