Autoritățile din Ismail împiedică omagierea compozitorului Gavriil Musicescu în orașul lui natal

Asociația “Basarabia” din regiunea Odesa trage un semnal de alarmă în legătură cu împiedicarea desfășurării concertului de comemorare a 110 ani de la moartea compozitorului român Gavriil Musicescu de către autoritățile din Ismail, orașul natal al muzicologului, născut la 20 martie 1847 și decedat la 21 decembrie 1903, la Iași.

 

Iată comunicatul asociației:

“Asociația Național-Culturală ‘Basarabia’ a românilor din regiunea Odesa își declară ingrijorarea cu privire la atitudinea unor funcționari publici și a autorităților locale din Ismail în domeniul respectării drepturilor minorităților naționale în orașul basarabean. Mai mult, autoritățile locale neglijează și manifestările de comemorare a renumitelor personalități născute în orașul de pe Dunăre. Mai exact este vorba despre dublul refuz al primăriei orașului de a aloca spațiu pentru desfășurarea unui concert cu intrare liberă în cinstea renumitului compozitor, a reformatorului artei corale ortodoxe, profesorului și muzicologului Gavriil Musicescu, născut la Ismail.

În acest sens, în prealabil, Asociația “Basarabia” a înaintat către primarul orașului A. Abramcenko și șeful secției de cultură orășenească S. Luzanov cererile din 05.02.2013 și 25.02.2013, solicitând alocarea în folosință gratuită a sălii de spectacole din Palatul Culturii T. Șevcenko din Ismail, duminică, 24.03.2013, între orele 17 și 19, în vederea susținerii unui concert. Sala a fost rezervată și liberă pentru data respectivă, având acceptul prealabil al directoarei palatului, doamna N. Levcenko. Concertul cu intrarea liberă urma să fie susținut de Corul Academic “Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat din Iași, iar aportul organizatoric și financiar al manifestării aparține statului român, prin Institutul Cultural Român. Subliniem că anume la Iași, Musicescu s-a format și afirmat pe deplin, îmbunătățindu-și propria creație artistică și pedagogică, trăindu-și ultimele zile în capitala Moldovei acum 110 ani.
Din datele asociației noastre, orașul Ismail nu a mai avut vreodată ocazia de a primi un cor de asemenea calitate și amploare (în cor activează peste 70 de artiși profesioniști), și care ar populariza creația unui originar al orașului.

În răspunsurile din 21.02 și 04.03.2013, primarul orașului refuza alocarea lăcașului cultural ‘din cauza pregătirilor manifestărilor locale, în aceeași perioadă’. Motivul ar fi serbarea în ziua de sâmbătă, 23 Martie, a 65 de ani ai Palatului Culturii. Așadar, în concepția autorităților, un concert gratuit în memoria renumitului fiu al orașului Ismail nu se încadrează în ‘manifestările locale’ nici după 110 ani de la trecerea în neființă?! În fapt, șeful direcției de cultură Luzanov a neglijat ziua liberă de duminică, 24.03, asupra căreia am convenit în prealabil cu directoarea Palatului Culturii. Reiese că funcționarul cunoaște mai bine decât directoarea instituției grila și planul de activități al localului. Accentuăm că pentru data respectivă nu erau planificate manifestări culturale în lăcașul cultural. În fine, ni se propunea în scrisorile de răspuns desfășurarea concertului ‘în alte localuri, în care ar putea fi primit publicul spectator’, primarul orașului fiind conștient că un asemenea local în oraș pur și simplu nu există. În regim telefonic, șeful secției de cultură nu a binevoit să accepte o altă oră sau zi în care s-ar fi putut susține concertul în memoria lui Musicescu.

Pentru viitor, Asociația ‘Basarabia” contează pe schimbarea de atitudine a autorităților locale din orașul Ismail în ce privește obligația acestora de susținere a activității societăților național-culturale (Legea Ucrainei privind autoguvernarea locală, art. 32, lit. a) p.  ). În acest sens, avem onoarea și obligația morală de a adresa, pentru a treia oară, cererea către primarul orașului Ismail în ce privește acordul domniei sale pentru desfășurarea în anul de grație 2013, în localul Palatului Culturii T. Șevcenko, a unui concert de comemorare a ismaileanului Gavriil Musicescu. În sprijinul celor expuse, ne adresăm mass-media locale, uniunilor de creație, societății civile și orășenilor de rând, cu rugămintea de a susține numeroasele demersuri ale Asociației ‘Basarabia’ către autoritățile locale, pentru evoluția pozitivă a subiectului”.

Anatol Popescu
Președinte al Asociației “Basarabia”, Ismail

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password