Ucraina va instala sisteme de rachetă S-300 la granița cu Transnistria

Autorităţile ucrainene se pregătesc să instaleze în viitorul apropiat sisteme de rachete antiaeriene S-300 la frontiera cu Republica Moldova, pe segmentul transnistrean, relatează portalul ucrainean Timer, din Odesa.
Aceste sisteme de rachete vor fi amplasate în zona Bolgradului (175 km sud-vest de Odesa), potrivit Timer, care citează surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

„Sistemele de rachetă S-300 urmează să asigure securitatea ţării în sudul regiunii Odesa”, la graniţa cu Transnistria, conform surselor publicaţiei ucrainene, potrivit căreia aceste sisteme nu sunt noi, ci sunt dispozitive mai vechi care au fost reparate şi parţial modernizate la cererea companiei de stat din domeniul apărării Ukroboronprom.

Totodată, militarii ruși din Transnistria efectuează exerciții militare de amploare în stânga Nistrului. Miercuri, militarii ruși din regiune au exersat respingerea unui atac al unui bombardier Suhoi-25 și al unui elicopter de luptă Mi-24, cu lansatoare de grenade și arme automate grele, a anunțat colonelul Oleg Kocetkov.

„Trupele vor efectua sarcini de antrenament pentru a elimina vehiculele blindate ușoare, amplasamentele de incendiu și forțele inamicului ipotetic cu lansatoare de grenade și arme automate”, a precizat Kocetkov, care a subliniat că ambele tipuri de arme au fost foarte eficiente împotriva liniei de front și a aparatelor de atac care zboară la mică înălțime.

 

Moscova vrea să folosească aeroportul militar din Tiraspol pentru a-și transporta militarii

Situaţia din Transnistria este discutată intens în aceste zile la Moscova. Astfel, o recentă ediţie a emisiunii „Dreptul la vot” de la postul rus de televiziune TVŢ a fost dedicată exclusiv acestei probleme. Experţii invitaţi au afirmat la unison că o blocadă a fost instituită împotriva Transnistriei.
Rusia nu poate rămâne pe margine, dar lipsa unei frontiere comune cu regiunea transnistreană reprezintă un obstacol major în furnizarea de sprijin Tiraspolului, au spus ei, conform agenţiei de presă Novosti Pridnestrovia.

În acest sens, Serghei Stankevici, expert al Fundaţiei Anatoli Sobceak, a estimat că se impune amenajarea aeroportului militar din Tiraspol şi pregătirea unui coridor aerian. Pentru a elimina orice ameninţare la adresa avioanelor-cargo ruse din partea apărării antiaeriene ucrainene, el a propus ca problema podului aerian să fie abordată cu Republica Moldova şi România, cu medierea Uniunii Europene, scrie Agerpres.

Expertul Aleksei Martânov, directorul Institutului pentru Noile State de la Moscova, a subscris la ideea folosirii aeroportului militar din Tiraspol, observând că acesta este într-o stare bună, dispune de echipament de navigaţie şi pista sa este funcţională.

Ideea creării unui pod aerian între Rusia şi Transnistria, unde sunt dislocaţi aproximativ 2.000 militari ruşi – conform cifrelor oficiale -, a început să fie luată în considerare de Moscova după denunţarea de către Ucraina a acordului privind tranzitul de trupe şi transporturi ruse spre Transnistria via teritoriul ucrainean.

sursa: independent.md

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password