Filiala Galați UZPR – Apel la unitate, dialog și comunicare

 

 

Pentru că, de ceva timp, la vârful Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România lucrurile nu sunt tocmai frumoase, dorim să facem public Apelul Filialei UZPR – Galați ai cărei membri sunt îngrijorați de starea de neînțelegere și dezbinare, care s-a creat la nivelul acestei Uniuni de creație.
La întâlnirea cu membrii Filialei UZPR – Galați, de miercuri, 14 martie 2018, între alte aspecte dezbătute, legate despre cum ne raportăm și cum respectăm Codul deontologic al ziaristului, am dezbătut și aprobat acest Apel la unitate, dialog și comunicare.
În dorința noastră de a încerca să îndreptăm atenția asupra importanței respectării libertății de exprimare, asupra importanței slujirii comunității în care ne aflăm, publicăm acest apel.


Cu surprindere și cu mare îngrijorare, membrii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Galați constată că, în ultimele luni, la nivelul conducerii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România s-a instalat o stare de confuzie, manipulare și dezbinare. Situația nedorită, dar reală – din nefericire – aduce grave prejudicii de imagine profesiei de ziarist și membrilor săi, care au susținut reînființarea acestei uniuni de creație și utilitate publică, încă din zorii primelor zile postdecembriste.


UZPR este o asociație profesională și de creație jurnalistică, neguvernamentală, reînființată în 1990, definindu-se ca fiind „continuatoarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști”, uniunea mamă „înființată în 1919”. Pe aceeași structură, Filiala UZPR – Galați s-a constituit imediat după 1990, doi dintre mentorii noștri gălățeni – ziariștii Radu Macovei și Grigore Lazarovici – fiind fondatori ai UZP din România, alături de alți ziariști din București și din țară, și ai filialei locale.
În toți acești ani, membrii UZPR din structurile de conducere, inclusiv cei de la Galați, alături de echipa domnului Mihai Miron, președintele UZPR până în 2012 și apoi de cea a domnului Dinu Doru Glăvan – au dezbătut, au analizat și au dobândit, cu sprijinul Statului de Drept, recunoașterea profesiei de ziarist între cele de creație și utilitate publică, cu toate obligațiile și drepturile care decurg de aici, pentru toți membrii săi care fac parte din această asociere profesională.


Constatând o stare regretabilă, de regres în relațiile dintre cei de la vârful UZPR, membrii Filialei UZPR – Galați fac apel la unitate, discernământ, dialog și comunicare între membrii săi, pentru ca situația confuză, haosul și dezbinarea să înceteze neîntârziat.
Considerăm că e nevoie să ne întâlnim, pe 24 martie 2018, la aceeași masă a dialogului și nu separat; cei care au greșit să facă un pas înapoi, cei care au exagerat să-și evalueze demersurile fără patimă, fără ură și fără dorința de răzbunare, ci cu decență, responsabilitate, dragoste și respect pentru profesia de ziarist și pentru cei pe care îi reprezentăm și îi slujim, în demersurile noastre jurnalistice.

Însușit de membrii Filialei UZPR – Galați, în 14 martie 2018, cu ocazia dezbaterii „Codul deontologic al ziaristului, între teorie și practică”

 


Comitetul de inițiativă al Filialei UZPR – Galați

1. Radu Macovei, membru fondator al UZPR și președinte al Filialei Galați;
2. Grigore Lazarovici, membru fondator UZPR;
3. Mariana Iliescu
4. Katia Nanu
5. Ilie Zanfir
6. Maria Stanciu

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password