Centrul Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi„ va fi inaugurat la Cernăuți

În orașul Cernăuți va fi inaugurat duminică, 10 mai Centrul Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi”.
Organizatorii anunță că va avea loc Parada Portului Popular Românesc la care îşi vor aduce contribuţia diverse colective de artişti amatori, orchestre de instrumente populare, etnici români din oraşul Cernăuţi şi din satele raioanelor Hliboca, Storojineţ, Noua Suliţă şi Herţa, cu populaţie majoritar românească.

La ora 14-00 va avea loc lansarea oficială a Centrului, în carul căruia vor funcţiona Librăria “Mihai Eminescu”, Cafeneaua “Bucureşti”, Departamentele “învăţământ şi Şcoli”, “Cultură şi Literatură”.
După sfinţirea lăcaşului de un sobor de preoţi vor fi rostite mesaje de salut din partea invitaţilor la manifestare – lideri politici şi oameni de cultură din Ucraina, România şi Republica Moldova.
Luările de cuvânt se vor încheia la ora 16.30, după care în faţa sediului Centrului se va desfăşura spectacolul artistic susţinut de cunoscuţii interpreţi de muzică populară Ion Paulencu şi Maria Iliuţ din Chişinău, cântăreţiii de muzică folc – Maria Gheorghiu din Bucureşti şi Iurie Sadovnic din Chişinău, precum şi de maestrul viorist Nicolae Hacman din Cernăuţi.

”Dragi compatrioţi, să transformăm Ziua de 10 mai într-o adevărată sărbătoare populară pentru a confirma încă odată dorinţa comunităţii româneşti din Ucraina de a păşi pe calea democraţiei şi civilizaţiei europene”, conchid organizatorii evenimentului.

Centrul Cultural ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni este o instituție publică de interes național, aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, unică prin programele pe care le oferă tinerilor etnici români de pretutindeni care trăiesc astăzi în afara frontierelor statului român. Regiunile vizate de institut sunt: Nordul Bucovinei și Herța, Transcarpația (Maramureșul Istoric), Basarabia (inclusiv Transnistria), Sudul Basarabiei (regiunea Odesa), Bazinul Bugului (regiunile Kirovograd, Nicolaev, Herson), Valea Timocului și Voivodina (Serbia), Sudul Dunarii (Bulgaria, Albania, Macedonia, Grecia), Diaspora.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password